0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Проект пивзаводу потужністю 4 мдн дал на рік (ID:524330)

Тип роботи: курсова
Сторінок: 49
Рік виконання: 2021
Вартість: 1000
Купити цю роботу
Зміст
РЕФЕРАТ ВСТУП 1 ВИХІДНІ ДАНІ 2 ВИБІР, ОБГРУНТУВАННЯ ТА ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОЇ СХЕМИ 3 ТЕХНОЛОГІЧНІ РОЗРАХУНКИ 3.1 Розрахунок витрат сировини, напівфабрикатів та відходів виробництва 3.2 Розрахунок тари і допоміжних матеріалів 3.3 Розрахунок складських приміщень 4 РОЗРАХУНОК І ПІДБІР ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ 5 ТЕХНОХІМІЧНИЙ КОНТРОЛЬ У ВИРОБНИЦТВІ ВИСНОВКИ СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
.1 Розрахунок витрат сировини, напівфабрикатів та відходів виробництва [11] У табл.3.1 зазначено основні характеристика пива «Жигулівське» та «Українське». Таблиця 3.1 – Основні характеристики проектованого пива Сорт пива Витрати зернопро-дуктів, % Екстрактивність початкового сусла, %мас Термін витримки, діб Дійсний ступінь збродження, % Віднос-на густина сусла, d Норма гірких речовин (Гс), г/дал гарячого сусла Жигулівсь-ке (світле) Солод світлий – 85% Ячмінне борошно – 20…50% 11,0 21,0 49,0 1,04420 0,68…0,85 Українське (темне) Солод світлий – 50% Солод темний – 40% Солод карамельний – 10% 13,0 30,0 47,5 1,05260 0,57…0,71 У завданні курсового проекту зазначено, що потужність заводу становить 4 млн дал в рік. Відсоток виробництва пива сорту «Жигулівське» становить 70%, пива сорту «Українське» - 30%. Визначимо кількість проектованого пива, в дал. Річна потужність виробництва пива «Жигулівське»: V=4×0,7=2,8 млн дал Річна потужність виробництва пива «Українське»: V=4×0,3=1,2 млн дал У табл.3.2 зазначено проектовані сорти пива на річну потужність заводу. Назва сорту пива Об'єм проектованої продукції, млн. дал Жигулівське 2,8 Українське 1,2 Визначаємо кількість сировини, що надходить на подрібнення, із врахуванням втрат. Знаходимо кількість солоду світлого, що використовується для 100 кг засипу: G1= Кс – (Кс×Втс), (3.1) Кс – кількість солоду, що використовується на засип при виробництві пива за рецептурою, кг; Втс – втрати солоду при поліруванні, %. Визначимо кількість сухих речовин у заторі за формулою: СРс1, с2…, н.с.= G1, G2, … Gn×(1 – w/100 ) (3.2) де G1, G2, … Gn – кількість сировини, що надходить на подрібнення із врахуванням втрат, кг; W – вологість сировини, %. Знаходимо загальну кількість сухих речовин, кг: СРзаг = СР с1+ СРс2+.. СРс4 (3.3) Визначимо вміст екстрактивних речовин у заторі за формулою: [11] ЕРс1 = СРс1 ×Е/100 (3.4) ЕРн.с. = СРн.с. ×Е/100, де СРс1 – вміст сухих речовин в 1-му солоді, кг; СРн.с – вміст сухих речовин в несолодженій сировині, кг; Е – екстрактивність солоду (несолодженої сировини), %. Знаходимо загальну кількість екстрактивних речовин, кг за формулою: [11] ЕРзаг = ЕРс1+ ЕРс2+.. ЕРнс (3.5) Знаходимо кількість екстрактивних речовин, що перейдуть у сусло за формулою: Ge = ЕРзаг×(1 –Втекс.р. /100), (3.6) де ЕРзаг – загальна кількість екстрактивних речовин затору, кг; Втекс.р. – втрати екстракту в пивній дробині, % мас до маси зернопродуктів. Кількість екстрактивних речовин, що залишилася в дробині для пива: [11] Gдр= СРзаг. - Gе (3.7) Масу гарячого сусла (m, кг) для пива розраховують за формулою: [11] m = Ge×100/Kcp, (3.8) де Gе – кількість екстрактивних речовин, що перейшли в сусло, кг; Кср – концентрація сухих речовин в суслі для необхідного сорту пива, % . Об’єм сусла, приведеного до 20 °С (V, л) та враховуючи його відносну густину, буде становити: V = m/d, (3.9) де m – маса гарячого сусла, кг; d – густина початкового сусла, кг/л. Об’єм сусла на річну продуктивність заводу за кожним сортом пива (V’, л), обчислюють враховуючи річну продуктивність заводу за кожним сортом пива: V'= V×L, (3.10) де V – об’єм сусла, приведеного до 20 °С, л; L – річна продуктивність заводу за кожним сортом пива. Об’єм сусла із врахуванням його розширення (V1, л) буде становити: V1= V×1,04 де 1,04 – коефіцієнт розширення; V – об’єм сусла при 20 °С, л. Розрахунок на річну продуктивність заводу визначають за формулою: V'1= V’×L×1,04 (3.11) Розраховуємо об'єм холодного сусла за формулою: V2 = V×(1-Втхм.др.,шл/100), (3.12) де V – об’єм сусла, приведеного до 20 °С,л; Втхм.др.,шл – втрати у хмельовій дробині, шламі, при сепаруванні, стискуванні, змочуванні трубопроводів, %. Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'2= V2×L (3.13) Розраховуємо об'єм молодого пива: V3 = V2×(1-Втбр/100), (3.14) де V2 – об’єм холодного сусла, л; Втбр – втрати у бродильному цеху, %. Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'3= V3×L (3.14) Кількість фільтрованого пива (V4, л) розраховують за формулою: V4 = V3×(1-Втф/100), (3.15) де V3 – об’єм молодого (зеленого) пива, л; Втф – втрати на доброджування і фільтрування, %. Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'4= V4×L (3.16) При розрахунку товарного пива слід врахувати втрати при розливі. середньозважені втрати при розливі пива (Втс.зв.р, %) розраховують так: Втс.зв.р = А×Втрп.л./100+Б×Втр.діж./100+В×Втр.п../100, (3.17) де А – кількість пива, що розливається у пляшки, %; Б – кількість пива, що розливається у діжки, %; В – кількість пива, що розливається у пивовози, %; Втр.пл – втрати при розливі у пляшки, %; Втр.діж – втрати при розливі у діжки, % Втр.п – втрати при розливі у пивовози, %. Із урахуванням середньозважених втрат кількість товарного пива (Vт.п., л) буде складати: Vт.п. = V4×(1-Втс.зв.р/100), (3.18) де V4 – кількість фільтрованого пива, л; Втс.зв.р – середньозважені втрати при розливі пива, % . Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'т.п= Vт.п.×L (3.19) Сумарні втрати по рідкій фазі (Втрід.ф., л) визначаються наступним чином: Втрід.ф= V1 – Vт.п, (3.20) де V1 – об’єм гарячого сусла із врахуванням його розширення, л; Vт.п – кількість товарного пива, л. Відсоткове відношення сумарних втрат по рідкій фазі (Втрід.ф,%) розраховується так: Втрід.ф= Втрід.ф× 100/𝑉1 (3.21) де Втрід.ф – сумарні втрати по рідкій фазі, л; V1 – об’єм гарячого сусла із врахуванням його розширення, л. Розрахунок на річну продуктивність заводу при цьому буде мати вигляд: Вт'рід.ф= Вт'рід.ф× 100/𝑉′1 (3.22) Витрати хмелю (Gхм,кг) для кожного сорту пива будуть розраховуватися наступним чином: Gхм= Vт.п×(Вит хм/1000 )/10 (3.23) де Vт.п – кількість товарного пива, л; Витхм – витрати хмелю на 1 дал пива, г. Розрахунок кількості хмелю на річну продуктивність заводу буде мати вигляд: G'хм= V'т.п×( Витхм/1000 )/10 (3.24) Розрахунок кількості засівних (товарних) дріжджів (Vз.др, (Vт.др), дм3/рік) проводять наступним чином: Vз.др (Vт.др) =ΣV2× 𝑁др/10 (3.25) де ΣV2 – сумарний річний об’єм холодного сусла за всіма сортами пива, що випускаються на проєктованому підприємстві, дал; 𝑁др – нормативний вихід засівних (товарних) дріжджів з 10 дал сусла, дм3. Визначення кількості відходів Кількість утвореної пивної дробини (Мдр, кг) розраховують за наступною формулою: Мдр= Gдр×К , (3.26) де Gдр – кількість сухих речовин, що залишилися в дробині, кг; К – коефіцієнт перерахунку (К= 100/100−𝑊 , де W – вологість дробини, %). Кількість дробини, що утворюється на заводі враховуючи задану річну потужність (М'др, кг), буде становити: М'др= Мдр×L, (3.27) де L –річна потужність заводу за кожним сортом пива, л. На кожен 1 дал пива отримують вологої дробини (Мхм.др, кг) в кількості: Мхм.др= Gхм×0,6×6,67 (3.28) Кількість хмільової дробини, що утворюється на заводі враховуючи задану річну потужність (М’хм.др, кг), буде становити: М’хм.др= Мхм.др×L (3.29) Незалежно від сорту пива на 100 кг витрачених зернопродуктів (за рецептурою) отримують 1,75 кг шламу сепараторного вологістю 80%. Тобто, розрахунок проводиться лише на задану річну продуктивність заводу, для чого складають відповідну пропорцію: (3.30) 100 кг зернопродуктів – 1,75 кг шламу А кг зернопродуктів – Х кг шламу де А – кількість зернопродуктів, що необхідна для забезпечення річної продуктивності заводу, кг. Кількість відстою у танках доброджування при витримці пива становить 1,71 л на 100 кг витрачених зернопродуктів. Для розрахунку двоокису вуглецю першим ділом необхідно перевести об’єм холодного сусла у масове вираження: Мх.с.=V2×d, (3.30) де V2 – об’єм холодного сусла, л; d – густина сусла, кг/л. Кількість екстрактивних речовин, що містяться в суслі (ЕРх.с., кг): ЕРх.с.=Мх.с×Кс/100 (3.31) де Мх.с – маса холодного сусла, кг; Кс – концентрація сусла для кожного сорту пива, %. Кількість екстрактивних речовин, що збродить (Ме.р-н, кг), розраховують за формулою: Ме.р-н= ЕРх.с.× Стзб/100 (3.32) де ЕРх.с – кількість екстрактивних речовин, що містяться в суслі, кг; Стзб – ступінь збродження, %. Кількість вуглекислого газу, що виділиться під час бродіння (КСО2, кг) розраховують за формулою: КСО2= (Ме.р−н×44×4)/342, (3.33) де Ме.р-н – кількість екстрактивних речовин, що збродить, кг; 342 і 44 – відповідно молекулярна маса мальтози і вуглекислого газу; 4 – стехіометричний коефіцієнт при СО2. Кількість зв’язаної вуглекислоти (Кзв.СО2, кг) буде становити: Кзв.СО2= Мх.с× СО2/100, де Мх.с – маса холодного сусла, кг; СО2п – вміст вуглекислоти в пиві, %мас. Кількість вуглекислоти, що виділиться в атмосферу (КСО2 атм, кг): [11] КСО2атм= КСО2 – Кзв.СО2, (3.34) де КСО2 – кількість вуглекислого газу, що виділиться під час бродіння, кг; Кзв.СО2 – кількість зв’язаної вуглекислоти, кг. Об’єм вуглекислого газу, що виділиться в атмосферу (VСО2ат,м3) буде: [11] VСО2ат= КСО2атм/1,832 (2.35) де КСО2атм – кількість вуглекислоти, що виділиться в атмосферу, кг. Кількість вуглекислого газу, що виділяється при головному бродінні на 1 дал товарного пива (МСО2, г/дал) буде: МСО2= КСО2 атм×1000/𝑉т.п.÷10 (3.36) де 1000 – коефіцієнт перерахунку в г; 10 – коефіцієнт перерахунку в дал. За вищенаведеними формулами проведемо розрахунок сировини для пива «Жигулівське»: Знаходимо кількість солоду світлого, що використовується для 100 кг засипу: G1=85 – (85×0,1) = 76,5 кг Знаходимо кількість ячмінного борошна, що використовується для 100 кг засипу (згідно рецептури використовується 20%): G2 = 100×0,15 = 15 кг Визначимо кількість сухих речовин у заторі: Кількість сухих речовин для світлого солоду, кг: СРс1 = 76,5 ×(1 – 5,6/100 )= 72,2 кг Кількість сухих речовин для ячмінного борошна, кг: СРя.б. = 15 ×(1 – 15/100 )= 12,75 кг Знаходимо загальну кількість сухих речовин, кг: СРзаг = 72,2+12,75 = 84,95 кг Вміст екстрактивних речовин для світлого солоду: ЕРс1 = 72,2 ×76/100 = 54,87 кг Вміст екстрактивних речовин для ячмінного борошна: ЕРя.б. = 12,75 ×72/100 = 9,18 кг Знаходимо загальну кількість екстрактивних речовин, кг: ЕРзаг = 54,87+9,18 = 64,02 кг Знаходимо кількість екстрактивних речовин, що перейдуть у сусло: Ge = 64,02×(1 –1,75/100) = 62,9 кг Кількість екстрактивних речовин, що залишилася в дробині для пива: Gдр= 64,02 – 62,9 = 1,42 кг Масу гарячого сусла (m, кг) для пива розраховують за формулою: m = 62,9×100/11 = 571,8 кг Об’єм сусла, приведеного до 20 °С (V, л) та враховуючи його відносну густину, буде становити: V = 571,8/1,0442 = 547,6 л На річну потужність заводу: V'=547,6×28 000 000 = 15 332 800 000 л Об’єм сусла із врахуванням його розширення (V1, л) буде становити: V1= 547,6×1,04=569,4 л Розрахунок на річну продуктивність заводу визначають за формулою: V1'= 569,4×28 000 000×1,04=16 580 928 000 л Розраховуємо об'єм холодного сусла: V2 =547,6×(1-5,8/100) = 515,8 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'2=515,8×28 000 000 =14 442 400 000 л Розраховуємо об'єм молодого пива: V3 =515,8×(1-2,5/100)=502,9 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'3=502,9×28 000 000 =14 081 200 000 л Кількість фільтрованого пива (V4, л) розраховують за формулою: V4 = 502,9×(1-2,3/100)=496,4 л На річну продуктивність: V'4=496,4×28 000 000=13 899 200 000 л Розрахунок втрат для товарного пива: Втс.зв.р =60×0,025+10×0,005+30×0,0035=1,48% Із урахуванням середньозважених втрат кількість товарного пива (Vт.п., л) буде складати: Vт.п. =496,4×(1-1,48/100)=489,05 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'т.п=489,05×28 000 000=13 693 400 000 л Сумарні втрати по рідкій фазі (Втрід.ф., л): Втрід.ф=569,4-489,05=80,35л Розрахунок на річну потужність заводу: Вт'рід.ф=16 580 928 000-13 693 400 000=2 887 528 000 л Відсоткове відношення сумарних втрат по рідкій фазі (Втрід.ф,%) розраховується так: Втрід.ф=80,35× 100/569,4=14,1% Розрахунок на річну продуктивність заводу при цьому буде мати вигляд: Вт'рід.ф= Вт'рід.ф× 100/𝑉′1 Вт'рід.ф = 2 887 528 000 × 100/16 580 928 000=17% Розрахунок на річну продуктивність заводу при цьому буде мати вигляд: Вт'рід.ф = 1 160 976 000 × 100/5 880 576 000 =23,2 % Витрати хмелю (Gхм,кг) для кожного сорту пива будуть розраховуватися наступним чином: Gхм=489,05×(22/1000 )/10=1,08 кг Розрахунок кількості хмелю на річну продуктивність заводу: G'хм=13 693 400 000×(22/1000 )/10=30 125 480 кг Розрахунок кількості засівних (товарних) дріжджів (Vз.др, (Vт.др), дм3/рік) : ΣV2 = 14 442 400 000+5 145 600 000 = 19 588 000 000 л Vз.др (Vт.др) = 19 588 000 000 × 0,04/10 = 7 823 200 дм3/рік Визначення кількості відходів Кількість утвореної пивної дробини (Мдр, кг) розраховують за наступною формулою: К= 100/100−𝑊=100/100-86=7,14 Мдр=7,14×1,42=10,1 кг М'др=10,1×28 000 000=282 800 000 л На кожен 1 дал пива отримують вологої дробини (Мхм.др, кг) в кількості: Мхм.др=1,06×0,6×6,67=4,24 кг На річну потужність: М'хм.др= 4,24×28 000 000=118 720 000 кг Кількість зернопродуктів, що необхідна для забезпечення річної продуктивності заводу, кг. А =28 000 000×1,0442=29 237 600 кг Х=29 237 600 ×1,75/100=511 658 кг Кількість відстою у танках доброджування при витримці пива становить 1,71 л на 100 кг витрачених зернопродуктів. 100 кг зернопродуктів – 1,71 л відстою А кг зернопродуктів – Х л відстою Х=29 237 600×1,71/100=499 963 л Для розрахунку двоокису вуглецю першим ділом необхідно перевести об’єм холодного сусла у масове вираження: Мх.с.=515,8×1,0442=538,6 л На річну потужність заводу: М'х.с.=538,6×28 000 000=15 080 800 000 л Кількість екстрактивних речовин, що містяться в суслі (ЕРх.с., кг): ЕРх.с.=538,6×11/100=59,25 кг Кількість екстрактивних речовин, що збродить (Ме.р-н, кг): Ме.р-н=59,25.×50/100=29,6 кг Кількість вуглекислого газу, що виділиться під час бродіння (КСО2, кг): КСО2=(29,6×44×4)/342=15,2 кг Кількість зв’язаної вуглекислоти (Кзв.СО2, кг) буде становити: Кзв.СО2= 538,6×0,35/100=1,9 кг Кількість вуглекислоти, що виділиться в атмосферу (КСО2 атм, кг): КСО2атм=15,2-1,9=13,3 кг Об’єм вуглекислого газу, що виділиться в атмосферу (VСО2ат,м3) буде: VСО2ат= 13,3/1,832=7,26 м3 Кількість вуглекислого газу, що виділяється при головному бродінні на 1 дал товарного пива (МСО2, г/дал) буде: МСО2=13,3×1000/489,05÷10=2,72 л За вищенаведеними формулами проведемо розрахунок сировини для пива «Українське»: Знаходимо кількість солоду світлого, що використовується для 100 кг засипу: G1=50 – (50×0,1) = 45 кг Знаходимо кількість солоду темного, що використовується для 100 кг засипу: G2=40 – (40×0,1) = 36 кг Знаходимо кількість солоду карамельного, що використовується для 100 кг засипу: G3=10 – (10×0,1) = 9 кг Визначимо кількість сухих речовин у заторі: Кількість сухих речовин для світлого солоду, кг: СРс1 = 45 ×(1 – 5,6/100 )= 42,48 кг Кількість сухих речовин для темного солоду, кг: СРс2 = 36 ×(1 – 5,5/100 )= 34,02 кг Кількість сухих речовин для карамельного солоду, кг: СРс3 = 9 ×(1 – 5,5/100 )= 8,5 кг Знаходимо загальну кількість сухих речовин, кг: СРзаг = 42,48+34,02+8,5 = 85 кг Визначимо вміст екстрактивних речовин у заторі: Вміст екстрактивних речовин для світлого солоду: ЕРс1 = 42,48 ×76/100 = 32,28 кг Вміст екстрактивних речовин для темного солоду: ЕРс2 = 34,02 ×74/100 = 25,17 кг Вміст екстрактивних речовин для карамельного солоду: ЕРс2 = 8,5 ×70/100 = 5,95 кг Знаходимо загальну кількість екстрактивних речовин, кг: ЕРзаг = 32,28+25,17+5,95 = 63,4 кг Знаходимо кількість екстрактивних речовин, що перейдуть у сусло: Ge = 63,4×(1 –2,2/100) = 62,0 кг Кількість екстрактивних речовин, що залишилася в дробині: Gдр= 63,4– 62,0 = 1,4 кг Масу гарячого сусла (m, кг) для пива розраховують за формулою: m = 62,0×100/13 = 476,9 кг Об’єм сусла, приведеного до 20 °С (V, л) та враховуючи його відносну густину, буде становити: V = 476,9/1,0526 = 453,1 л Об’єм сусла на річну продуктивність заводу: V'=453,1×12 000 000 = 5 437 200 000 л Об’єм сусла із врахуванням його розширення (V1, л) буде становити: V1= 453,1×1,04=471,2 л Розрахунок на річну продуктивність заводу визначають за формулою: V1'= 471,2×12 000 000×1,04=5 880 576 000 л Розраховуємо об'єм холодного сусла за формулою: V2 =453,1×(1-5,5/100) = 428,2 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'2=428,8×12 000 000 =5 145 600 000 л Розраховуємо об'єм молодого пива: V3 =428,2×(1-2,5/100)=417,5 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'3=417,5×12 000 000 =5 010 000 000 л Кількість фільтрованого пива (V4, л) розраховують за формулою: V4 =417,5×(1-2,2/100)=408,3 л На річну продуктивність: V'4=408,3×12 000 000=4 899 600 000 л Середньозважені втрати при розливі пива (Втс.зв.р, %) розраховують так: Втс.зв.р =85×0,025+15×0,005=2,2% Із урахуванням середньозважених втрат кількість товарного пива (Vт.п., л) буде складати: Vт.п. =408,3×(1-2,2/100)= 399,3 л Розрахунок на річну продуктивність заводу: V'т.п=393,3×12 000 000=4 719 600 000 л Сумарні втрати по рідкій фазі (Втрід.ф., л) визначаються наступним чином: Втрід.ф=471,2-399,3=71,9л Розрахунок на річну потужність заводу: Вт'рід.ф=5 880 576 000 - 4 719 600 000 =1 160 976 000 л Відсоткове відношення сумарних втрат по рідкій фазі (Втрід.ф,%): Втрід.ф=71,9×100/471,2=15,25% Розрахунок на річну продуктивність заводу при цьому буде мати вигляд: Вт'рід.ф = 1 160 976 000 × 100/5 880 576 000 =23,2 % Витрати хмелю (Gхм,кг) : Gхм=399,3×(20/1000 )/10= 0,8 кг Розрахунок кількості хмелю на річну продуктивність заводу: G'хм=4 719 600 000 ×(20/1000 )/10=9 439 200 кг Розрахунок кількості засівних (товарних) дріжджів (Vз.др, (Vт.др), дм3/рік) : ΣV2 = 14 442 400 000+5 145 600 000 = 19 588 000 000 л Vз.др (Vт.др) = 19 588 000 000 × 0,04/10 = 7 823 200 дм3/рік Визначення кількості відходів Кількість утвореної пивної дробини (Мдр, кг): Мдр=7,14×1,4=10,0 кг На річну потужність: М'др=10,0×12 000 000=120 000 000 л На кожен 1 дал пива отримують вологої дробини (Мхм.др, кг) в кількості: Мхм.др=0,8×0,6×6,67=3,2 кг На річну потужність: Кількість зернопродуктів, що необхідна для забезпечення річної продуктивності заводу, кг. А =12 000 000×1,0526=12 631 200 кг Х=12 631 200×1,75/100=221 046 кг Кількість відстою у танках доброджування при витримці пива: Х=12 631 200×1,71/100=215 994 л Для розрахунку двоокису вуглецю першим ділом необхідно перевести об’єм холодного сусла у масове вираження: Мх.с.=428,2×1,0526=450,7 л На річну потужність; М'х.с.=450,7×12 000 000= 5 408 400 000л Кількість екстрактивних речовин, що містяться в суслі (ЕРх.с., кг): ЕРх.с.=450,7×13/100=58,6 кг Кількість екстрактивних речовин, що збродить (Ме.р-н, кг: Ме.р-н=58,6×47,5/100=27,8 кг Кількість вуглекислого газу, що виділиться під час бродіння (КСО2, кг): КСО2=(27,8×44×4)/342=14,3 кг Кількість зв’язаної вуглекислоти (Кзв.СО2, кг) буде становити: Кзв.СО2=450,7×0,3/100=1,35 кг Кількість вуглекислоти, що виділиться в атмосферу (КСО2 атм, кг): КСО2атм=14,3-1,35=12,95 кг Об’єм вуглекислого газу, що виділиться в атмосферу (VСО2ат,м3) буде: VСО2ат= 12,95/1,832=7,07 м3 Кількість вуглекислого газу, що виділяється при головному бродінні на 1 дал товарного пива (МСО2, г/дал) буде: МСО2=12,95×1000/399,3÷10=3,2 л У табл.3.3 представлено зведені дані вищенаведених розрахунків. Таблиця 3.3 – Зведена таблиця Сировина Необхідна кількість сировини На 100 кг зернової сировини На 1 дал пива На річну потужність підприємства Сорт пива «Жигулівське» Зернова сировина, кг: Солод світлий 85 8,87 24 851 960 Ячмінне борошно 15 1,57 4 385 640 Разом, кг: 100 10,44 29 237 600 Інші види сировини, кг: Хміль 10,8 1,08 30 125 480 Молочна кислота 0,08 0,008 22 400 Продовження таблиці 3.3 Напівпродукти, л: Гаряче сусло 547,6 54,76 15 332 800 000 Холодне сусло 515,8 51,58 14 442 400 000