Зразок роботи
ВСТУП
Актуальність. Ніяк не можна уявити українську кухню без борщу, який був, є і буде найулюбленішою і найпопулярнішою стравою нашого народу. По самісінькі боки може набратися українець борщу, і все йому буде мало, бо це його улюблена перша (а часом і друга, і навіть третя!) страва.
Борщ готували у кожній родині, він був універсальною стравою будь-якої пори,- в будні і свята. Залежно від достатку, наявності тих чи інших продуктів, досвіду господині борщ міг бути густим та наваристим, «щоб ложка в ньому стояла», або ж рідким. Борщі були «зі свищами» — майже зовсім порожні, жонаті» — з кашею, «перелякані» — бліді» Найчастіше варили борщ з квашеним буряком, капустою, цибулею, квасолею, грибами, а з XIX століття, коли в Україну була завезена картопля, — з картоплею. Засмачували салом, цибулею, часником, борошном, сметаною, а в піст — олією. Навесні варили зелений борщ із щавлем, кропом, петрушкою, додаючи яйця й сметану. Влітку готували холодний борщ (холодник)на сироватці, який не варили, а просто до сироватки додавали круті яйця, кріп, петрушку, цибулю та варену картоплю. Зараз найбільш поширений і популярний в Україні є червоний борщ з м’ясом, капустою та картоплею. [1,c.3]
Багато хто любить борщ і може їсти його хоч щодня, при цьому ніхто не задумувався, чому борщ не приїдається. Відповідь проста: інгредієнти, з яких готується борщ, містять вітаміни.
Той факт, що вітамінні складові борщу — овочі — піддаються термічній обробці, ніяк не зменшує їхньої поживної цінності. При кип'ятінні частина вітамінів і мікроелементів справді втрачається, зате інша частина засвоюється повністю. Після варіння структура клітковини овочів руйнується, і організм легко перетравлює їжу, повністю взявши з неї всі корисні речовини. До того ж, відварені овочі діють як м'який сорбент, тобто очищають організм.
За допомогою борщу у людини можна визначити наявність тих чи інших захворювань. Якщо після вживання страви з'явиться здуття живота, можна запідозрити атонію шлунка. Печія, що виникає після борщу, свідчить про знижену кислотність. Відрижка після борщу попереджає, що потрібно лікувати підшлункову залозу.
Об’єктом роботи є лікувальні властивості овочів,а предметом — український борщ.
Мета роботи полягає в тому, щоб розкрити корисні властивості овочів.
У відповідності із поставленою метою, в курсовій роботі вирішуються наступні завдання:
- з’ясувати харчову цінність овочів;
- розкрити значення овочів у лікувальному харчуванні;
- встановити , які відбуваються фізико-хімічні зміни при приготуванні блюда — Борщ український.