Зміст
Тема: Облік в ресторанному бізнесі
Завдання. В ресторані «Ялинка» протягом звітного періоду в його основній діяльності мали місце господарські операції, загальні суми яких зазначено в Журнал обліку господарських операцій.
У коморі та на кухні облік товарно-матеріальних цінностей ведеться за собівартістю. Торгова націнка відображається тільки під час передачі продукції ресторану і купованих товарів у бар (тобто у момент їх оприбутковування у барі). Залишок товару по бару на початок місяця становить 2000 грн (у т.ч. торгова націнка — 1000 грн.). Визначити кореспонденцію рахунків, визначити окремі суми та провести розрахунки в бухгалтерії.
Журнал обліку господарських операцій ресторану «Ялинка» за звітний період
№ з/п Зміст операції Бухгалтерський облік Сума, грн
Д-т К-т
I. Облік надходження запасів до комори (на склад)
1. Відображено отримання купованих товарів від постачальників 12000
2. Відображено податковий кредит з ПДВ
12000*0,2= 2400 2400
3. Відображено включення до собівартості товарів транспортні витрати, що відшкодовуються постачальникам 400
4. Відображено право на податковий кредит з ПДВ
400*0,2=80 80
5. Відображено отримання поворотної тари від постачальників 500
6. Відображено отримання від постачальників продовольчої сировини 10000
7. Відображено право на податковий кредит з ПДВ
10000*0,2 = 2000 2000
8. Відображено отримання картонної тари у власність від постачальників (суму її вартості виділено у рахунку-фактурі) 100
9. Відображено право на податковий кредит з ПДВ
100*0,2=20 20
10. Відображено оплату рахунків постачальників
(суму визначити)
12000+2400 = 14400
400+80=480
10000+2000=12000
100+20=120 14400
480
12000
120
11. Відображено передачу продовольчої сировини з комори на кухню 10000
12. Відображено передачу товарів із комори до бару 12400
13. Відображено торгову націнку на товар до бару (100% на собівартість товарів) 12400
II1. Облік передачі продукції з кухні до бару
14. Відображено передачу продукції до бару 10000
15. Відображено торгову націнку на продукцію ресторану у барі (100% на собівартість приготованих страв) 10000
IV. Облік реалізації продукції ресторану і купованих товарів щодо бару із застосуванням ЕККА
16. Нараховано дохід від реалізації продукції і товарів із внесенням грошей до ЕККА, у т. ч. ПДВ) 44800
17. Відображено податкове зобов'язання з ПДВ
44800/6 = 7466,67 7466,67
18. Відображено собівартість реалізованої продукції ресторану і товарів 22400
19. Відображено списання реалізованої торгової націнки за місяць (середній % ТН визначити)
% торговельної націнки = (1000+12400+ 10000)/(2000+(12400+12400)+ (10000+10000)) = 50%
Оскільки собівартість товарів визначена, то торгова націнка складатиме: 44800-22400 = 22400
або 44800*50/100 = 22400 22400
20. Відображено загальну суму виручки, зданої з операційної каси ЕККА до каси підприємства за всі дні місяця 44800
V. Облік витрат обігу ресторану (витрат на збут)
21. Відображено нарахування зарплати комірників, кухарів і кухонного персоналу, барменів та офіціантів;
- відображено загальнообов'язкові внески на соціальне страхування
25000*0,22 = 5500 25000
5500
22. Нараховано амортизацію складського, кухонного і торгового обладнання 10000
23. Нараховано плату за використану воду при приготуванні страв 9000
VI. Облік адміністративних витрат ресторану
24. Відображено нарахування зарплати працівникам адміністрації, бухгалтерії, охорони;
- відображено загальнообов'язкові внески на соціальне страхування
21000*0,22 = 4620 21000
4620
25. Нараховано амортизацію офісного обладнання 8000
26. Нараховано за електроенергію з віднесенням на адміністративні витрати 7000
27. Списати доходи на фінансові результати (п.16 - п.17)
44800-7466,67 = 37333,33 37333,33
28. Списати собівартість реалізації та відповідні витрати на фінансові результати діяльності ресторану:
- собівартість реалізації (п. 18);
- адміністративних витрат;
21000+4620+8000+7000 = 40620
- витрат на збут
25000+5500+10000+9000 = 49500 22400
40620
49500
29. Визначити фінансовий результат діяльності ресторану
37333,33-22400-40620-49500 = -75186,67 -75186,67
30. Нараховано податок на прибуток ресторану
підприємство збиткове, податок не нараховується х
31. Визначити та відобразити в обліку суму нерозподіленого прибутку ресторану 75186,67