Зразок роботи
Організація бухгалтерського обліку на «Заводі 410 ЦА» ведеться згідно чин-ного законодавства України, нормативних актів, стандартів, плану рахунків з обов’язковим використанням субрахунків ті згідно облікової політики підпри-ємства.
Порядок оцінки і обліку товарно-матеріальних цінностей регулюється ПСБО-9 «Запаси»[25].
Відповідно до п.4 П(С)БО-9 Запаси - це активи, які:
- утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарсь-кої діяльності;
- перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;
- утримуються для споживання підчас виробництва продукції, виконан-ня робіт та надання послуг, а також управління підприємством.
Запаси визнаються активом, якщо існує імовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди,пов'язані з їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена.
Для цілей бухгалтерського обліку запаси включають:
- сировину, основні й допоміжні матеріали,комплектуючі вироби та інші мате-ріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;
- незавершене виробництво у вигляді незакінчених обробкою і складанням де-талей,вузлів, виробів та незакінчених технологічних процесів. Незавершене виробництво на підприємствах,що виконують роботи та надають послу-ги,складається з витрат на виконання незакінчених робіт (послуг), щодо яких підприємством ще не визнано доходу;
- готову продукцію,що виготовлена на підприємстві, призначена для продажу і відповідає технічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом;
- товари у вигляді матеріальних цінностей, що придбані (отримані) та утри-муються підприємством з метою подальшого продажу;
- малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року;
- поточні біологічні активи, якщо вони оцінюються за цим Положен-ням(стандартом), а також сільськогосподарська продукція і продукція лісово-го господарства після її первісного визнання.