0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Радіоактивні ізотопи у продуктах харчування (ID:268452)

Тип роботи: реферат
Дисципліна:Екологія
Сторінок: 14
Рік виконання: 2017
Не продається
Вартість: 0
Автор більше не продає цю роботу
?

Основні причини, чому роботи знімають з продажу:

  1. Автор роботи самостійно зняв її з продажу
  2. Автор роботи видалив свій аккаунт - і всі його роботи деактивувалися
  3. На роботу надійшли скарги від клієнтів - і ми її деактивували
Шукати схожі готові роботи
Зміст
ВСТУП…...………………………………………………………….......................3 1 Радіоактивні ізотопи…………………………………………………………….4 2 Загальні природні радіоактивні продукти харчування……………………….5 3 Радіоактивне забруднення води та продуктів харчування……………...……8 4 Зменшення шкідливого впливу радіації через продукти харчування…..….10 5 Основні принципи радіозахисного харчування………………………….…..11 ВИСНОВОК……...………………………………………………………………13 СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ….....……………………………..14
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
ВСТУП Радіоактивні речовини завжди вважалися шкідливими, і всі ми намагаємося уникати всього, що вважається радіоактивним. Однак, радіоактивними властивостями володіють дуже багато речей, які ми використовуємо майже кожен день. Візьмемо, наприклад, їжу. Майже всі їстівні продукти містять залишки радіоактивних речовин, при цьому деякі з них здатні у великих кількостях змушувати спрацьовувати датчики радіації в зв'язку зі своєю високою радіоактивністю. Це не означає, що такі продукти харчування шкідливі або небезпечні. Навіть дуже високий вміст в них радіації вважається нікчемною порівняно з тим її кількостями, які можуть завдавати шкоди. Продукти, що володіють природною радіоактивністю, вважаються абсолютно безпечними для вживання. Вчені з'ясували, що близько 70% радіації, що надходить в організм через природні джерела, доводиться на їжу і воду. Тому важливо вчасно виявляти радіоактивні продукти харчування, щоб захистити себе і рідних від впливу іонізуючого випромінювання зсередини. При внутрішньому опроміненні радіацією через харчування небезпечними стають всі види іонізуючого випромінювання. Їх руйнівна дія зберігається до тих пір, поки радіоактивні речовини не розпадуться або не покинуть організм в результаті фізіологічного обміну речовин. 1 Радіоактивні ізотопи Ізотопи - різновиди хімічних елементів, у яких ядра атомів відрізняються числом нейтронів, але містять однакове число протонів і тому займають одне і те ж місце в періодичній системі елементів. Розрізняють стійкі (стабільні) і радіоактивні ізотопи. Радіоактивні ізотопи широко застосовуються не тільки в атомній енергетиці, але й у різноманітній приладової техніці, медицині і т. п. У промислово розвинених країнах випускається безліч приладів і апаратів, що містять радіоактивні ізотопи. Всі вони служать для визначення щільності, однорідності, гігроскопічності та інших характеристик різних матеріалів. З допомогою радіоактивних ізотопів можна простежити за переміщенням хімічних сполук при фізичних, технологічних, біологічних або хімічних процесах. Для цього використовуються мічені атоми (радіоактивні індикатори). Досліджувана речовина вводять радіоактивні ізотопи певних елементів, тим самим мітять його, і потім спостерігають за рухом мічених атомів. Даний спосіб дозволяє дослідити механізми реакцій при перетворення речовин в складних умовах, наприклад, доменної печі або в аміачному реакторі, а також вивчати процеси обміну речовин у живих організмах. Наприклад, введення ізотопу азоту-15 дозволяє досліджувати процес біологічного зв'язування азоту повітря рослинами сімейства бобових (гороху, конюшини, вики та ін). Ізотоп кисню-18 допомагає з'ясувати механізм дихання живих організмів [1]. Радіоактивний метод аналізу речовини дає можливість визначити вміст у ньому різних металів від кальцію до цинку, в надзвичайно малих концентраціях - до 10-10 (для цього потрібно всього лише 10-12 г речовини). За хімічними та фізико-хімічними властивостями радіоактивні ізотопи практично не відрізняються від природних елементів; їх домішка до якого-небудь речовини не змінює його поведінки в живому організмі. Можна такими міченими атомами замінювати стійкі ізотопи в різних хімічних сполуках. Властивості останніх від цього не зміняться, і, якщо ввести їх в організм, вони будуть вести себе як звичайні, немеченные речовини. Однак завдяки випромінюванню легко виявляти їх присутність в крові, тканинах, клітинах і т. п. Радіоактивні ізотопи в цих речовинах служать, таким чином, показниками, або індикаторами, розподілу і долі введених в організм речовин [1]. 2 Загальні природні радіоактивні продукти харчування Технічно, вся їжа злегка радіоактивна. Це тому, що всі продукти харчування та інші органічні молекули містять вуглець, який, природно, існує у вигляді суміші ізотопів, в тому числі радіоактивного вуглецю-14. Тим не менш, деякі продукти виділяють набагато більше радіації, ніж інші. Ось декілька природних радіоактивних продуктів і скільки радіації ви отримуєте від них. 1)Бразильські горіхи Бразильські горіхи займають перше місце в таблиці радіоактивності. У коренях дерева бразильського горіха міститься дуже багато радію і калію. Це, однак, не є небезпечним для людського організму, так як він не утримує спожиту радіацію [2]. 2)Банани Банани - це одне з найбільш поширених назв в списку продуктів харчування, що володіють природного радіоактивністю. Їм притаманний ряд корисних для здоров'я властивостей. Вони багаті калієм, який регулює кров'яний тиск.