Зміст
Задача 1
За наведеними у табл. 1 показниками відділу макроекономічних розрахунків про виробництво та розподіл валового внутрішнього продукту визначити:
1. Валову додану вартість.
2. Валовий внутрішній продукт виробничим методом.
3. Валовий внутрішній продукт розподільчим методом.
4. Структуру валового внутрішнього продукту на стадії його розподілу.
5. Зробити висновки.
Таблиця 1
Виробництво та розподіл валового внутрішнього продукту у фактичних цінах, млрд. грн.
Показник Випуск Промі-
жне спожи-
вання Оплата
праці най-маних пра-цівників Податки за винятком субсидій, пов’язаних із виробницт-твом Валовий прибуток, змішаний дохід
А 1 2 3 4 5
Варіант 5
Виробництво товарів 174,565 119,478 29,501 5,229 20,358
Виробництво послуг 107,439 49,009 29,706 2,505 26,219
Оплата послуг фінан-сових посередників х 2,230 х х -2,230
Податки за винятком субсидій на продукти 18,549 х х 18,549 х
ЗАДАЧА 2.
За даними табл. 2 визначити:
1. Ланцюгові показники динаміки витрат місцевих бюджетів та абсолютне значення одного відсотка приросту.
2. На скільки мільйонів гривень і на скільки відсотків змінився обсяг витрат місцевих бюджетів за 2001-2003 рр.
3. Середньорічний рівень витрат місцевих бюджетів за період, що аналізується.
4. Середньорічний абсолютний приріст витрат місцевих бюджетів за 2001-2003 рр.
5. Середньорічний темп приросту витрат місцевих бюджетів за 2001-2003 рр.
6. Зробити висновки.
Таблиця 2
Витрати місцевих бюджетів у 2000-2003 рр., млн. грн.
Показник 2000 2001 2002 2003
Варіант 5
Сума витрат 11329,0 14905,0 16526,0 20934,0
ЗАДАЧА 3.
Є дані про реалізацію по групах товарів (табл.3).
Визначити:
1. Індивідуальні і загальні індекси цін.
2. Загальний індекс фізичного обсягу продукції.
3. Суму економії (перевитрат), одержану населенням за рахунок загального зниження цін на дані товари.
4. Зробити висновки.
Таблиця 3
Виручка від реалізації та зміна ціни у звітному і базисному роках
Назва груп товарів Продано по фактичних цінах реалізації, тис. грн. Зміна ціни у звітно-му році порівняно з базисним, %
базисний рік звітний рік
А 1 2 3
Варіант 5
Овочі різні 238 336 +5
М’ясо і м’ясопродукти 301 350 +20
Кондитерські вироби 224 238 без змін
Разом х
Задача 4.
Визначити очікувану чисельність населення віком 6-8 років на 1 січня 2009 р. за вихідними даними табл. 4.
Зробити висновки.
Таблиця 4
Чисельність та коефіцієнти смертності населення по вікових групах
на 1 січня 2006 р.
Показник
5
Кількість населення за віком, осіб
3 роки 4500
4 роки 6080
5 років 4660
Коефіцієнт смертності населення за віком, 0/00
4 роки 3,1
5 років 0,45
6 років 0,5
7 років 0,6
8 років 0,7
ЗАДАЧА 5.
За даними табл. 5 розрахувати такі індекси продуктивності праці:
1. Індивідуальні натуральні і трудові індекси продуктивності праці.
2. Загальний натуральний індекс продуктивності праці.
3. Загальний трудовий індекс продуктивності праці.
4. Індекс економії робочого часу.
5. Зробити висновки.
Таблиця 5
Обсяг виробництва продукції і затрати праці на її виробництво
Вид продукції Обсяг виробництва, ц Затрати праці, люд.-год.
базисний період звітний
період базисний період звітний
період
А 1 2 3 4
Варіант 5
Картопля 1800 2040 3780 4140
Овочі 2400 2160 14400 8856
Разом х х