Зміст
Ефективність виробництва продукції тваринництва
Економіка скотарства
1. Визначити економічну ефективність виробництва молока в сільськогосподарському підприємстві
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Поголів'я корів, гол. 390 380
Валовий надій молока, ц 11850 12860
Витрати кормів, ц корм. од. 17775 17024
Затрати праці, тис. люд.-год. 105 108
Реалізовано молока, ц 8295 9012
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн
1412 1562
Виручка, тис. грн 1440 1628
Економічна ефективність виробництва молока
Удій молока від 1 корови, кг (валовий надій молока / поголів’я корів*100)
Затрати праці на 1 ц молока, люд.-год. (затрати праці *1000 /валовий надій молока)
Витрати кормів на 1 ц молока, ц к.од. (витрати кормів / валовий надій молока)
Повна собівартість 1 ц молока, грн. (повна собівартість /валовий надій молока*1000)
Ціна реалізації 1 ц, грн. (виручка / валовий надій молока *1000)
Прибуток, грн:
на 1 ц молока (ціна реалізації – повна собівартість 1 ц)
на 1 корову ((виручка – повна собівартість) / поголів’я корів*1000)
Рівень рентабельності, % (прибуток на 1 ц / собівартість 1 ц*100)
2. Визначити рівень інтенсивності, результат та економічну ефективність інтенсифікації виробництва молока у підприємстві.
Показник Рік
базисний Звітний
Вихідні дані
Поголів'я корів, гол. 360 390
Валовий надій молока, ц 19850 22860
Витрати виробництва, тис. грн. 5656 6825
Витрати кормів, ц корм. од. 23775 25024
Затрати праці, тис. люд.-год. 105 108
Реалізовано молока, ц 16295 19012
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 5920 7162
Виручка, тис. грн. 6355 7985
Розрахункові показники
Рівень інтенсивності
Виробничі витрати на 1 корову, грн. (витрати виробництва /поголів’я корів*1000)
Витрати кормів на 1 корову, ц к.од. (витрати кормів / поголів’я корів)
Затрати праці на 1 корову, люд.-год (затрати праці / поголів’я корів *1000)
Результат інтенсифікації
Удій молока від однієї корови, кг (валовий надій молока / поголів’я корів*100)
Економічна ефективність інтенсифікації
Затрати праці на 1 ц молока, люд.-год (затрати праці / валовий надій молока*1000)
Витрати кормів на 1 ц молока, ц к.од. (витрати кормів/ валовий надій молока)
Повна собівартість 1 ц молока, грн. (повна собівартість *1000/ валовий надій молока)
Ціна реалізації 1 ц, грн. (виручка / валовий надій молока *1000)
Прибуток, грн.:
на 1 ц молока (ціна реалізації – повна собівартість 1 ц)
на 1 корову ((виручка – повна собівартість реалізації)/ поголів’я корів *1000)
Рівень рентабельності, % (прибуток на 1 ц / повна собівартість 1 ц *100)
Окупність додаткових витрат, грн. (додаткові доходи / додаткові витрати = (7985-6355)/(7162-5920)) = 1,31
3. Визначити економічну ефективність виробництва яловичини в сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Середньорічне поголів'я молодняку, гол. 725 710
Приріст живої маси, ц 1850 2046
Затрати праці, тис. люд.-год. 84 77
Витрати кормів, ц корм. од. 26210 27412
Реалізовано живої маси, ц 2034 2346
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн 4589 5919
Виручка, тис. грн 3962 4272
Економічна ефективність виробництва яловичини
Приріст 1 голови молодняку:
середньодобовий, г (приріст живої маси*100*1000/середньорічне поголів’я/365)
середньорічний, кг (приріст живої маси*100/ середньорічне поголів’я молодняку)
Затрати праці на 1 ц приросту, люд.-год. (затрати праці*1000/приріст живої маси)
Витрати кормів на 1 ц приросту, ц к.од. (витрати кормів / приріст живої маси)
Повна собівартість 1 ц живої маси, грн (повна собівартість реалізації/ реалізовано живої маси* 1000)
Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн. (виручка*1000/ реалізовано живої маси)
Прибуток, збиток (-), грн:
на 1 ц живої маси (ціна реалізації 1 ц – повна собівартість 1 ц)
на 1 голову молодняку ((виручка – повна собівартість реалізації)/ середньорічне поголів’я *1000)
Рівень рентабельності, збитковості (-), % (прибуток на 1 ц/ повна собівартість 1 ц*100)
Економіка свинарства
1. Визначити економічну ефективність виробництва свинини в сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Середньорічне поголів'я молодняку, гол. 3180 3960
Приріст живої маси, ц 1914 4296
Витрати кормів, ц корм. од. 29671 41552
Затрати праці, тис. люд.-год. 106 165
Реалізовано живої маси, ц 2408 3670
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн 3120 5146
Виручено, тис. Грн 2936 5352
Економічна ефективність виробництва свинини
Середньодобовий приріст 1 голови, г (приріст живої маси*100*1000/ середньорічне поголів’я молодняку /365)
Затрати праці на 1 ц приросту, люд.-год. (затрати праці *1000/ приріст живої маси)
Витрати кормів на 1 ц приросту, ц к.од. (витрати кормів / приріст живої маси)
Повна собівартість 1 ц живої маси, грн (повна собівартість реалізованої продукції / реалізовано живої маси*1000)
Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн. (виручено / реалізовано живої маси*1000)
Прибуток на 1 ц живої маси, грн (ціна реалізації 1 ц – повна собівартість 1 ц)
Рівень рентабельності, % (прибуток на 1 ц/ повна собівартість 1 ц*100)
2. Визначте структура собівартості приросту свинини в сільськогосподарському підприємстві.
Статті витрат 2016рік
витрати всього, тис. грн в т.ч.
на 1ц, грн (витрати всього/ 4296 ц) %
Виробнича собівартість, всього 4919
у т.ч. прямі матеріальні витрати 3380
з них : корми 2455
Нафтопродукти 251
оплата послуг і робіт стор. організацій 167
решта матеріальних витрат 507
прямі витрати на оплату праці
831
ін. прямі витрати та загальновиробничі витрати – всього 708
з них: амортизація
необоротних активів 221
відрахування на соціальні заходи 300
решта інших прямих витрат 187
Протягом року приріст живої маси свиней склав 4296 ц.
3. Визначити динаміку розвитку свинарства.
Показник 2014 р. 2015 р. 2016 р. 2016 р. у % до 2014 р.
Середньорічне поголів'я, гол. 3250 3170 3460 106,46
Середньодобовий приріст, г (приріст живої маси*100*1000/ середньорічне поголів’я/365)
Приріст живої маси, ц 4389 4560 4720
Реалізовано живої маси, ц 4210 4670 4500
Рівень товарності, %
(обсяг реалізації/ обсяг виробництва *100)
4. Які показники характеризують розвиток свинарства?
а) підвищення продуктивності свинарства;
б) підвищення рівня годівлі свиней;
в) поліпшення структури стада;
г) підвищення ціни реалізації продукції.
5. Показники рівня інтенсивності свинарства:
а) виробничі витрати на одну основну свиноматку;
б) виробничі витрати на 1ц приросту свиней;
в) витрати кормів на 1ц приросту свиней;
г) затрати праці на 1ц приросту свиней.
6. Показники результату інтенсифікації свинарства:
а) обсяг виробництва свинини в господарстві;
б) виробництво свинини на 100га ріллі;
в) виробництво свинини на одну основну свиноматку;
г) затрати праці на одну основну свиноматку.
7. Показники економічної ефективності інтенсифікації свинарства:
а) вартість валової продукції на одну основну свиноматку;
б) вартість валової продукції на одного середньорічного працівника;
в) вартість валової продукції на 100га ріллі;
г) обсяг виробництва свинини в господарстві.
Задачі:
Економіка птахівництва
1. Визначити економічну ефективність виробництва яєць у сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Поголів'я кур-несучок, тис. гол. 21 20
Виробництво яєць, тис. шт. 5775 6100
Затрати праці, тис. люд.-год. 21 21
Реалізовано яєць, тис. шт. 5630 5900
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн 2928 4130
Виручка, тис. грн 3941 5074
Економічна ефективність виробництва яєць
Середня несучість курки-несучки, шт. (виробництво яєць/ поголів’я кур - несучок)
Затрати праці на 1 тис. яєць, люд.-год. (затрати праці*1000/ виробництво яєць)
Повна собівартість 1 тис. яєць, грн. (повна собівартість реалізованої продукції / реалізовано яєць *1000)
Ціна реалізації 1 тис. яєць, грн. (виручка *1000 / реалізовано яєць)
Прибуток на 1 тис. яєць, грн. (ціна реалізації 1 тис.яєць – повна собівартість 1 тис.яєць)
Рівень рентабельності, % (прибуток на 1 тис.яєць/ повна собівартість 1 тис.яєць*100)
2. Визначити економічну ефективність виробництва м'яса птиці в сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Середньорічне поголів'я молодняку, тис. гол. 12 14
Приріст живої маси, ц 1114 1792
Затрати праці, тис. люд.-год. 11 12
Реалізовано живої маси, ц 796 1428
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн 690 1829
Виручка, тис. грн 726 1548
Економічна ефективність виробництва м¢яса птиці
Середньодобовий приріст 1 голови, г (приріст живої маси*100*1000/ (середньорічне поголів’я молодняку* 1000)/365)
Затрати праці на 1 ц приросту, люд.-год. (затрати праці/ приріст живої маси *1000)
Повна собівартість 1 ц живої маси, грн (повна собівартість реалізації / реалізовано живої маси*1000)
Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн. (виручка *1000/ реалізовано живої маси)
Прибуток, збиток (-) на 1 ц живої маси, грн. (ціна реалізації 1 ц – повна собівартість 1 ц)
Рівень рентабельності, збитковості (-), % (прибуток на 1 ц / повна собівартість 1 ц*100)
3. Визначте структуру виробничої собівартості приросту м’яса птиці в сільськогосподарському підприємстві.
Статті витрат 2016рік
витрати всього, тис. грн в т.ч.
на 1ц, грн (витрати всього / 3224) %
Виробнича собівартість, всього 6353
у т.ч. прямі матеріальні витрати 4380
з них : корми 3155
Нафтопродукти 451
оплата послуг і робіт стор. організацій 132
решта матеріальних витрат 642
прямі витрати на оплату праці 1036
інші прямі витрати та загальновиробничі витрати – всього 937
з них: амортизація необоротних активів 420
відрахування на соціальні заходи 365
решта інших прямих витрат 152
Протягом року приріст живої маси свиней склав 3224 ц.
4. Які показники розвитку птахівництва?
а) збільшення поголів’я птиці;
б) підвищення годівлі птиці;
в) підвищення ціни реалізації продукції;
г) поліпшення структури стада.
5. Які показники характеризують економічну ефективність виробництва яєць?
а) виручка від реалізації продукції;
б) реалізовано яєць;
в) рівень товарності;
г) рівень рентабельності.
6. Які шляхи зниження собівартості яєць?
а) зменшення витрат на одну курку-несучку;
б) зменшення витрат кормів на одну курку-несучку;
в) зниження собівартості кормів;
г) підвищення рівня товарності.
7. Які фактори впливають на рівень цін реалізації яєць?
а) продуктивність птиці;
б) рівень рентабельності
в) якість яєць.
г) собівартість яєць;