Зміст
Варіант №1
Задача 1
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 100 110
Б 120 120
С 150 140
Д 200 195
Задача 6
Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:
1) річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу:
А – 550 шт., Б – 730 шт., В – 600 шт., Г – 400 шт.
2) оптова ціна за виріб А – 100 грн., Б – 1800грн., В – 1200 грн., Г – 900 грн.
3) залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.
4) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у базовому періоді – 1700 тис. грн.
5) залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 4880 тис.грн.
Задача 10
Розрахувати планову суму чистого прибутку на 1 квартал поточного року. Розрахунки провести в таблиці.
Показники 1 квартал, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції, без ПДВ 6000
2. Змінні витрати 3500
3. Маржинальний прибуток
4. Постійні витрати 1600
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
Задача 14
Розрахувати планову суму прибутку та визначити рентабельність – а) витрат; б) доходу на 1 квартал. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції без ПДВ (доход) 6023
2. Собівартість реалізованої продукції
2.1 Змінні витрати на виробництво продукції 3402
2.2 Загальновиробничі витрати 763
2.3 Зміна залишків готової продукції +22
3. Операційний прибуток
4. Операційні доходи і витрати
4.1 Адміністративні витрати 584
4.2 Витрати на збут 309
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
8. Рентабельність витрат
9. Рентабельність доходу
Варіант №2
Задача 2
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 100 105
Б 85 140
С 300 240
Д 400 395
Задача 7
Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:
1) річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу:
А – 550 шт., Б – 730 шт., В – 600 шт., Г – 400 шт.
2) оптова ціна за виріб А – 100 грн., Б – 1800грн., В – 1200 грн., Г – 900 грн.
3) залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.
4) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у поточному періоді – 1700 тис. грн.
5) залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 1880 тис.грн.
Задача 11
Розрахувати планову суму чистого прибутку на 1 квартал поточного року. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції 6000
в т. ч. ПДВ 1200
2. Змінні витрати 3000
3. Маржинальний прибуток
4. Постійні витрати 1200
5. Прибуток до оподаткування 600
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
Задача 15
Розрахувати планову суму прибутку та визначити рентабельність – а) витрат; б) доходу на 1 квартал. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції без ПДВ (доход) 8025
2. Собівартість реалізованої продукції 3900+965-56 =
2.1 Змінні витрати на виробництво продукції 3900
2.2 Загальновиробничі витрати 965
2.3 Зміна залишків готової продукції +56
3. Операційний прибуток
4. Операційні доходи і витрати
4.1 Адміністративні витрати 890
4.2 Витрати на збут 525
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
8. Рентабельність витрат
9. Рентабельність доходу
Варіант №3
Задача 3
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 120 115
Б 185 190
С 500 440
Д 900 795
Задача 8.
Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:
1) річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу:
А – 550 шт., Б – 730 шт., В – 600 шт., Г – 400 шт.
2) оптова ціна за виріб А – 100 грн., Б – 1800грн., В – 1200 грн., Г – 900 грн.
3) залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.
4) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у поточному періоді – 1700 тис. грн.
5) залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 1880 тис.грн.
6) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у базовому періоді – 1000 тис. грн.
Задача 12.
Розрахувати планову суму чистого прибутку на 1 квартал поточного року. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції 9500
в т. ч. ПДВ 1900
2. Змінні витрати 4500
3. Маржинальний прибуток
4. Постійні витрати 1200
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
Задача 16
Розрахувати планову суму прибутку та визначити рентабельність – а) витрат; б) доходу на 1 квартал. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції без ПДВ (доход) 5825
2. Собівартість реалізованої продукції
2.1 Змінні витрати на виробництво продукції 3560
2.2 Загальновиробничі витрати 635
2.3 Зміна залишків готової продукції +18
3. Операційний прибуток
4. Операційні доходи і витрати
4.1 Адміністративні витрати 430
4.2 Витрати на збут 285
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
8. Рентабельність витрат
9. Рентабельність доходу
Варіант №4
Задача 4.
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 200 205
Б 95 150
С 300 240
Д 500 495
Задача 9.
Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:
1) річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу:
А – 550 шт., Б – 730 шт., В – 600 шт., Г – 400 шт.
2) оптова ціна за виріб А – 100 грн., Б – 1800грн., В – 1200 грн., Г – 900 грн.
3) залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.
4) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у поточному періоді – 1700 тис. грн.
5) залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 3800 тис.грн.
6) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у базовому періоді – 1900 тис. грн.
Задача 13.
Розрахувати планову суму чистого прибутку на 1 квартал поточного року. Розрахунки провести в таблиці.
Показники Сума, тис. грн.
1. Виручка від реалізації продукції 16700
в т. ч. ПДВ 3340
2. Змінні витрати 8000
3. Маржинальний прибуток
4. Постійні витрати 3200
5. Прибуток до оподаткування
6. Податок на прибуток (19%)
7. Чистий прибуток
Задача 17
За даними таблиці розрахувати план продажу (реалізації) продукції у 1 кварталі
Найменування продукції Обсяг продажу, од. Ціна одиниці виробу без ПДВ, грн. Виручка від реалізації без ПДВ, тис.грн Сума ПДВ, тис грн.
(20%) Виручка від реалізації з ПДВ, тис.грн.
Виріб А 3500 300
Виріб В 2600 500
Виріб С 9800 600
Разом 15900 х
Варіант №5
Задача 5.
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 200 200
Б 195 195
С 300 300
Д 500 500
Задача 18
За даними таблиці розрахувати план продажу (реалізації) продукції у 1 кварталі
Найменування продукції Обсяг продажу, од. Ціна одиниці виробу без ПДВ, грн. Виручка від реалізації без ПДВ, тис.грн Сума ПДВ, тис грн.
(20%) Виручка від реалізації з ПДВ, тис.грн.
Виріб А 13500 250 13500*250/ 1000 = 3375 3375*0,2= 675 3375+675= 4050
Виріб В 6200 340 6200*340/ 1000= 2108 2108*0,2= 421,6 2108+421,6= 2529,6
Виріб С 8700 190 8700*190/ 1000= 1653 1653*0,2= 330,6 1653+330,6= 1983,6
Разом 28400 х 7136 1427,2 8563,2
Задача 21
За даними таблиці розрахувати виробничу програму на 1 квартал планового року в натуральних одиницях.
Найменування виробу Виріб А Виріб В Виріб С
1. Запаси готової продукції на початок планового періоду, одиниць 1000 250 600
2. Середній строк зберігання виробу на складі, дні 7 4 5
3. Обсяг продажу, одиниць 13000 7000 8000
4. Виробнича програма, одиниць
5. Запаси готової продукції на кінець планового кварталу, одиниць
Задача 26
Скласти баланс робочого часу 1 робітника за базовий та плановий рік. Вихідна інформація для розрахунку:
1) на підприємстві робітники мають різну тривалість відпусток, а саме – 20 осіб мають відпустку 24 календарних дні; 22 особи – 26 к.д.; 58 осіб – 28 к.д.; 18 осіб – 30 к.д.
2) невиходи через хворобу і відпустки з дозволу адміністрації плануються на рівні базового року;
3) вихідні та святкові дні у плановому році складуть 114 днів.
Показники Базовий рік Плановий рік
1. Календарний фонд робочого часу 365 365
2. Вихідні та святкові дні 113 114
3. Номінальний фонд робочого часу 251
4. Неявки на роботу, (дні)у т.ч.: 32
• чергові відпустки 27
• з причини хвороби 3 3
• з дозволу адміністрації 2 2
5. Явочний фонд часу, дні
6. Середня тривалість робочого часу, год. 8 8
7. Корисний фонд робочого часу, год.
Варіант №6
Задача 19
За даними таблиці розрахувати план продажу (реалізації) продукції у 1 кварталі поточного року.
Найменування продукції Обсяг продажу, од. Ціна одиниці виробу без ПДВ, грн. Виручка від реалізації без ПДВ, тис.грн Сума ПДВ, тис грн.
(20%) Виручка від реалізації з ПДВ, тис.грн.
Виріб А 13000 250
Виріб В 7000 340
Виріб С 8000 190
Разом 28000 х
Задача 22
За даними таблиці розрахувати виробничу програму на 1 квартал планового року в натуральних одиницях.
Найменування виробу Виріб А Виріб В Виріб С
1. Запаси готової продукції на початок планового періоду, одиниць 416 255 340
2. Середній строк зберігання виробу на складі, дні 7 4 5
3. Обсяг продажу, одиниць 5000 6000 4000
4. Виробнича програма, одиниць
5. Запаси готової продукції на кінець планового періоду, одиниць
Задача 27
Скласти баланс робочого часу 1 робітника за базовий та плановий рік. Вихідна інформація для розрахунку:
1) на підприємстві робітники мають різну тривалість відпусток, а саме – 23 особи мають відпустку 24 календарних дні; 12 осіб – 26 к.д.; 46 осіб – 28 к.д.; 28 осіб – 30 к.д.
2) невиходи через хворобу і відпустки з дозволу адміністрації плануються на рівні базового року;
3) вихідні та святкові дні у плановому році складуть 114 днів.
Показники Базовий рік Плановий рік
1. Календарний фонд робочого часу 365 365
2. Вихідні та святкові дні 114 114
3. Номінальний фонд робочого часу
4. Неявки на роботу, (дні)у т.ч.:
• чергові відпустки 27,2
• з причини хвороби 4 4
• з дозволу адміністрації 2 2
5. Явочний фонд часу, дні
6. Середня тривалість робочого часу, год. 8 8
7. Корисний фонд робочого часу, год.
Задача 28
Розрахувати прямий фонд заробітної плати робітників-підрядників. Вихідна інформація до розрахунку:
1) годинна тарифна ставка робітників-підрядників 1 розряду – 0,72 грн.;
2) середні тарифні коефіцієнти по виробах дорівнюють: для А – 1,36; В – 1,31; С – 1,42.
3) трудомісткість одиниці виробу А – 10 нормо-годин; виробу В – 13 нормо-годин; виробу С – 9,5 нормо-годин;
4) обсяг випуску продукції за планом: А – 13000од.; В – 7000 од.; С – 8000 од.
Розрахунки провести в таблиці.
Виріб година тарифна ставка робітників 1-го розряду середній тарифний коефіцієнт по виробах Трудомісткість одиниці виробу, нормо - годин обсяг випуску продукції за планом, од фонд заробітної плати, грн.
А 0,72 1,36 10 13000
В 0,72 1,31 13 7000
С 0,72 1,42 9,5 8000
Разом - - - 28000
Варіант №7
Задача 20
За даними таблиці розрахувати план продажу (реалізації) продукції у 1 кварталі поточного року.
Найменування продукції Обсяг продажу, од. Ціна одиниці виробу без ПДВ, грн. Виручка від реалізації без ПДВ, тис.грн Сума ПДВ, тис грн.
(20%) Виручка від реалізації з ПДВ, тис.грн.
Виріб А 5000 200
Виріб В 6000 300
Виріб С 4000 500
Разом 15000 -
Задача 23
За даними таблиці розрахувати виробничу програму на 1 квартал планового року в натуральних одиницях.
Найменування виробу Виріб А Виріб В Виріб С
1. Запаси готової продукції на початок планового періоду, одиниць 1006 248 570
2. Середній строк зберігання виробу на складі, дні 7 4 5
3. Обсяг продажу, одиниць 12500 6300 8100
4. Виробнича програма, одиниць
5. Запаси готової продукції на кінець планового періоду, одиниць
Задача 29
Розрахувати квартальний фонд тарифної заробітної плати робітників - почасовиків . Вихідна інформація до розрахунку:
1) годинна тарифна ставка робітника 1 розряду – 0,70; 2 розряду – 0,76; 3 розряду – 0,84.
2) кількість робітників - почасовиків 1 розряду – 5; 2 розряду – 7; 3 розряду – 9.
3) явочний фонд часу кварталу – 57 днів;
4) розрахункова тривалість робочого дня – 8 годин.
Розрахунки провести в таблиці.
розряд годинна тарифна ставка, грн. кількість робітників – почасовиків, осіб явочний фонд часу кварталу, днів розрахункова тривалість робочого дня, год. фонд заробітної плати, грн.
1 0,7 5 57 8
2 0,76 7 57 8
3 0,84 9 57 8
разом - 21 - -
Задача 31
Розрахувати загальний квартальний фонд заробітної плати керівників, фахівців, службовців. Вихідна інформація до розрахунку:
1) на підприємстві згідно зі штатним розписом працюють – 22 особи, в тому числі:
• директор, місячний посадовий оклад 3000 грн.;
• 2 заступника директора з місячним посадовим окладом – 2700 грн.;
• головний бухгалтер з місячним посадовим окладом – 2700 грн.;
• 3 начальники відділу з місячним посадовим окладом – 2300 грн.;
• 2 маркетологи з місячним посадовим окладом – 2000 грн.;
• економіст з місячним посадовим окладом – 2500 грн.;
• 3 бухгалтери з місячним посадовим окладом – 1500 грн.;
• 8 інженерів з місячним посадовим окладом – 2300 грн.;
• секретар з місячним посадовим окладом – 1300 грн.
Директор, його заступники, головний бухгалтер мають надбавку в розмірі 30% посадового окладу.
Розрахунки провести в таблиці.
Посада кількість осіб місячний посадовий оклад надбавка Квартальний фонд заробітної плати (в кварталі 3 місяці), грн.
директор 1 3000
заступник директора 2 2700
головний бухгалтер 1 2700
начальник відділу 3 2300
маркетолог 2 2000
економіст 1 2500
бухгалтер 3 1500
інженер 8 2300
секретар 1 1300
разом 22 -
Варіант № 8
Задача 3
Обчислити виконання плану з обсягу виробництва та асортименту продукції за даними таблиці, дати обґрунтування отриманих результатів.
Виріб Випуск продукції, тис. грн.
План Факт
А 120 115
Б 185 190
С 500 440
Д 900 795
Задача 24
За даними таблиці розрахувати виробничу програму на 1 квартал планового року в натуральних одиницях.
Найменування виробу Виріб А Виріб В Виріб С
1. Запаси готової продукції на початок планового періоду, одиниць 506 148 270
2. Середній строк зберігання виробу на складі, дні 6 3 4
3. Обсяг продажу, одиниць 6840 3300 4860
4. Виробнича програма, одиниць
5. Запаси готової продукції на кінець планового періоду, одиниць
Задача 30
Розрахувати квартальний фонд тарифної заробітної плати робітників - почасовиків . Вихідна інформація до розрахунку:
1) годинна тарифна ставка робітника 4 розряду – 0,95; 5 розряду – 1,07; 6 розряду – 1,26.
2) кількість робітників - почасовиків 4 розряду – 5; 5 розряду – 7; 6 розряду – 9.
3) явочний фонд часу кварталу – 57 днів;
4) розрахункова тривалість робочого дня – 8 годин.
Розрахунки провести в таблиці.
розряд годинна тарифна ставка, грн. кількість робітників – почасовиків, осіб явочний фонд часу кварталу, днів розрахункова тривалість робочого дня, год. фонд заробітної плати, грн.
4 0,95 5 57 8
5 1,07 7 57 8
6 1,26 9 57 8
разом - 21 - -
Задача 33
Сформувати план отримання та розподілу прибутку.
Показники Сума на плановий рік,
тис. грн.
1. Отримано в поточному році прибуток 5420,0
2. Не покриті збитки минулого року 245,0
3. Балансовий прибуток
4. Податок на прибуток (19%)
5. Штрафи, пені погашені в поточному році 20,0
6. Чистий прибуток
7. Розподіл прибутку
7.1 У фонд розвитку – 50%
7.2 У фонд споживання – 25%
7.3 На виплату дивідендів акціонерам – 10%
7.4 В резервний фонд – 15%
Варіант № 9
Задача 7
Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:
1) річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу:
А – 550 шт., Б – 730 шт., В – 600 шт., Г – 400 шт.
2) оптова ціна за виріб А – 100 грн., Б – 1800грн., В – 1200 грн., Г – 900 грн.
3) залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.
4) вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у поточному періоді – 1700 тис. грн.
5) залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 1880 тис.грн.
Задача 25
За даними таблиці розрахувати виробничу програму на 1 квартал планового року в натуральних одиницях.
Найменування виробу Виріб А Виріб В Виріб С
1. Запаси готової продукції на початок планового періоду, одиниць 506 148 270
2. Середній строк зберігання виробу на складі, дні 7 4 5
3. Обсяг продажу, одиниць 7560 2340 5094
4. Виробнича програма, одиниць
5. Запаси готової продукції на кінець планового періоду, одиниць
Задача 32
Розрахувати загальний квартальний фонд заробітної плати керівників, фахівців, службовців. Вихідна інформація до розрахунку:
1) на підприємстві згідно зі штатним розписом працюють – 23 особи, в тому числі:
директор, місячний посадовий оклад 3500 грн.;
3 заступника директора з місячним посадовим окладом – 3100 грн.;
головний бухгалтер з місячним посадовим окладом – 3000 грн.;
4 начальники відділу з місячним посадовим окладом – 2800 грн.;
2 маркетологи з місячним посадовим окладом – 2500 грн.;
2 економісти з місячним посадовим окладом – 2500 грн.;
4 бухгалтери з місячним посадовим окладом – 2400 грн.;
5 інженерів з місячним посадовим окладом – 2300 грн.;
секретар з місячним посадовим окладом – 1800 грн.
Директор, його заступники, головний бухгалтер та начальники відділів мають надбавку в розмірі - 40% посадового окладу.
Розрахунки провести в таблиці.
Посада кількість осіб місячний посадовий оклад надбавка Квартальний фонд заробітної плати (в кварталі 3 місяці), грн.
директор 1 3500
заступник директора 3 3100
головний бухгалтер 1 3000
начальник відділу 4 2800
маркетолог 2 2500
економіст 2 2500
бухгалтер 4 2400
інженер 5 2300
секретар 1 1800
разом 23 -
Задача 34
Сформувати план отримання та розподілу прибутку.
Показники Сума на плановий рік,
тис. грн.
1. Отримано в поточному році прибуток 8060,0
2. Не покриті збитки минулого року 40,0
3. Балансовий прибуток
4. Податок на прибуток (19%)
5. Штрафи, пені погашені в поточному році 10,0
6. Чистий прибуток
7. Розподіл прибутку
7.1 У фонд розвитку – 50%
7.2 У фонд споживання – 20%
7.3 На виплату дивідендів акціонерам – 20%
7.4 В резервний фонд – 10%