Зміст
11. Виробнича програма підприємства, зміст, завдання, зв'язок з іншими планами. Оптимізація виробничої програми
22. Фонд оплати праці, порядок його планування
Задача № 1
Визначити обсяги товарної, валової, реалізованої, чистої продукції по підприємству за рік, використовуючи дані таблиці.
Таблиця 2 Вихідні дані
№
п/п Показники Одиниці
виміру Значення
1 2 3 4
1. Залишки готової продукції на складах тис. грн.
– на початок року тис. грн. 240
– на кінець року тис. грн. 370
2. Випуск готових виробів:
Виріб А штук 3000
Виріб Б штук 3820
Виріб В штук 1820
3. Ціна виробів:
Виріб А грн. 180
Виріб Б грн. 360
Виріб В грн. 210
4. Собівартість одиниці виробів:
Виріб А грн. 140
Виріб Б грн. 280
Виріб В грн. 160
5. Вартість напівфабрикатів для реалізації на сторону тис. грн. 470
6. Вартість капітального ремонту устаткування тис. грн. 180
7. Виготовлення тари для упаковки продукції тис. грн. -
8. Вартість інструменту, виготовленого для власних потреб на:
– початок року тис. грн. 42
– кінець року тис. грн. 25
9. Вартість матеріалів замовника тис. грн. 140
10. Вартість відвантаженої продукції, за яку термін оплати не наступив на:
– початок року тис. грн. 410
– кінець року тис. грн. 180
11. Залишки незавершеного виробництва:
– на початок року тис. грн. 179
– на кінець року тис. грн. 320
12. Матеріальні витрати на виробництво річного обсягу продукції тис. грн. 1950
13. Річна сума амортизаційних відрахувань тис. грн. 350
14. Кількість робочих днів протягом року днів 260
15. Тривалість виробничого циклу днів 15
16. Коефіцієнт наростання витрат - 0,63
Задача № 3
Обчислити річний фонд оплати праці працівників цеху за погодинної форми оплати праці, використовуючи вихідні дані, передбачені в таблиці.
Таблиця
№
з/п Показники Одиниця виміру Значення
1. Чисельність основних робітників, всього, із них: осіб 280
ІІ розряду осіб 54
ІІІ розряду осіб 48
IV розряду осіб 52
V розряду осіб 53
VI розряду осіб 73
2. Із загальної чисельності основних робітників, які працюють в шкідливих умовах праці, всього, із них: осіб 157
ІІ розряду осіб 40
ІІІ розряду осіб -
IV розряду осіб 24
V розряду осіб 32
VI розряду осіб 61
3. Чисельність бригадирів із загальної чисельності основних робітників (VI розряд) осіб 12
4. Чисельність допоміжних робітників, всього, із них: осіб 84
ІІ розряду осіб 22
ІІІ розряду осіб 26
IV розряду осіб 36
5. Чисельність бригадирів із загальної чисельності допоміжних робітників (ІV розряд) осіб 3
6. Чисельність керівників осіб 11
7. Чисельність спеціалістів осіб 25
8. Дійсний річний фонд робочого часу одного робітника год. 1740
9. Розмір доплат за роботу в шкідливих умовах праці % 10,0
10. Розмір премії робітників % 45,0
11. Розмір премії керівників і спеціалістів % 55,0
Довідково:
Тарифні коефіцієнти:
І розряд – 1,0
ІІ розряд – 1,08
ІІІ розряд – 1,23
IV розряд – 1,35
V розряд – 1,54
VI розряд – 1,80
Розмір мінімальної заробітної плати становить 420 грн.
Середній коефіцієнт співвідношення посадових окладів керівників та спеціалістів і мінімальної заробітної плати становить відповідно 2,5 і 1,9.
Всім робітникам встановлена надбавка за професійну майстерність відповідно присвоєному розряду в % до тарифної ставки.
ІІІ розряд – 12%
IV розряд – 16%
V розряд – 20%
VI розряд – 24%
Середній відсоток всіх відпусток робітників складає 10% від суми основної заробітної плати, доплат, надбавок, премій (для керівників і спеціалістів не розраховується).
Задача № 4
Скласти кошторис витрат та планову калькуляцію собівартості на виробництво вафлів, використовуючи вихідні дані, передбачені в таблиці 2.
Таблиця 2 Вихідні дані
№
п/ п Показники
Одиниця
ви¬міру Сума
1 2 3 5
1.
Норма витрат сировини та матеріалів на 1 тонну готової продукції
Вафельний лист кг 235,0
Цукрова пудра кг 450,4
Кондитерський жир кг 302,2
Молоко сухе кг 24,9
Какао порошок кг 38,1
Есенція ванільна кг 1,1
Бумага ОДП-25 кг 2,8
Гофрокороб штук 90
Скоти для гофрокороба штук 0,26
Ярлики маркувальні штук 90
Ярлики "Состав" штук 90
Клей кг 0,1
2.
Вартість одиниці сировини та матеріалів Вафельний лист грн. 2,09
Цукрова пудра грн. 1,80
Кондитерський жир грн 3,40
Молоко сухе грн 6,65
Какао порошок грн 6,24
Есенція ванільна грн 108,50
Бумага ОДП-25 грн 7,0
Гофрокороб грн 0,90
Скоти для гофрокороба грн 18,79
Ярлики маркувальні грн 0,001
Ярлики "Состав" грн 0,001
Клей грн 3,11
3. Транспортні витрати в % до витрат сировини та матеріалів % 4,0
4. Паливо та енергія для технологічних цілей на 1 тонну готової продукції грн 210,80
5. Основна заробітна плата виробничих робітників на 1 тонну готової продукції грн 96,10
6. Додаткова заробітна плата виробничих робітників від їх основної заробітної плати % 11,8
7. Нарахування на заробітну плату % 38,3
8. Амортизація устаткування грн 169.90
9. Амортизація основних засобів загальновиробничого призначення грн 31,20
10. Витрати на опалення, освітлення, водозабезпечення, водовідвід грн 35,20
Продовження таблиці 2
11. Основна і додаткова заробітна плата обслуговуючого персоналу грн 20,70
12. Нарахування на заробітну плату обслуговуючого персоналу % 38,3
13. Витрати на охорону праці грн 8,10
14.
Витрати на збут продукції грн 82,40
В т.ч. матеріальні витрати грн 38,00
Витрати на оплату праці грн 16,90
Нарахування за з/плату грн 6,47
Інші витрати грн 21,03
15. Адміністративні витрати грн 152,40
в т.ч. матеріальні витрати грн 60,90
Витрати на оплату праці грн 33,10
Нарахування на з/плату грн 12,68
Амортизаційні відрахування грн 18,10
Інші витрати грн 27,62
Задача № 5
Скласти планову калькуляцію собівартості на виробництво вафлів, використовуючи вихідні дані, передбачені в таблиці 2.
Література