Зміст
З – 2. Виробнича потужність підприємства становить 6 млн. дал напоїв на рік. Відповідно до фінансового плану витрати на сировину протягом року становитимуть 42 тис. грн. Середньодобове споживання сировини - 115 грн. Термін поставки сировини на підприємство становить 5 днів. Підготовка сировини до використання триває 2 дні. Норма поточного запасу – 6 днів.
Необхідно:
1. Розрахувати норматив виробничого запасу сировини на підприємстві.
З – 3. Відповідно до виробничого плану підприємства з безперервним технологічним циклом квартальні витрати на сировину становлять 230 тис. грн. Інтервал між двома черговими поставками – 7 діб. Виходячи з особливостей властивостей сировини норма підготовчого запасу становить 2 доби.
Необхідно:
1. Обчислити норматив оборотних коштів у виробничих запасах сировини для підприємства.
З – 5. Виробнича потужність підприємства становить 25 тис. т продукції на рік. Відповідно до фінансового плану витрати на сировину протягом року становитимуть 30 тис. грн. Тривалість технологічного процесу – 51 доба. Вартість витрат на сировину і матеріали, які передаються зі складу до виробничого цеху на початку технологічного процесу – 54% від поточних витрат на виробництво продукції. Інші витрати розподіляються рівномірно протягом виробничого циклу. Кількість робочих днів у році – 250.
Необхідно визначити величину потреби підприємства в оборотному капіталі, обчисливши:
1. Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві.
З – 8. Річна потреба підприємства у сировині становить 18,5 т. Ціна 1 т сировини – 480 грн. Витрати підприємства на обслуговування придбання однієї партії сировини (на розміщення замовлення, страхування, доставку) – 1,5 тис. грн. Витрати на зберігання запасу сировини на підприємстві становлять 8% середньої вартості запасу.
Необхідно:
1. Обчислити оптимальний розмір партії сировини, що має надходити на підприємство, виходячи з позиції оптимізації поточних витрат підприємства на обслуговування придбання та зберігання запасів.
З - 4. Підприємство виготовляє продукцію, технологічний цикл виробництва якої триває одну годину. Продуктивність технологічного устаткування, яке встановлено на підприємстві, становить 55 кг продукції на годину. Матеріальні витрати на 1 кг продукції складають 0,81 грн. Продукція накопичується на складі підприємства і реалізується кожного дня наприкінці зміни партіями. Розмір партії готової продукції дорівнює добовому виробництву. Підприємство працює кожного дня без вихідних в одну зміну, тривалість якої 8 годин.
Грошові кошти за відвантажену споживачеві продукцію надходять на банківський рахунок підприємства, як правило, через 3 дні після моменту відвантаження продукції.
З метою мінімізації витрат на доставку матеріальних ресурсів менеджери підприємства вирішили купувати їх партіями. Розмір партії дорівнює триденному споживанню ресурсів на підприємстві. Поставка здійснюється протягом дня від моменту розміщення замовлення.
Необхідно визначити величину потреби підприємства в оборотному капіталі, обчисливши:
1. Добові витрати матеріальних ресурсів на підприємстві.
2. Норму запасу матеріальних ресурсів.
3. Норматив запасу матеріальних ресурсів.
З – 6. Виробнича потужність цукрового заводу 3 тис. т цукрового буряка на добу. Очікувана тривалість процесу виробництва цукру у 2005 році – 68 діб. Ціна 1 т цукрового буряка на умовах поставки «франко-склад покупця» 175 грн.
Необхідно:
1. Обчислити величину сезонного запасу сировини на підприємстві.
2. Розрахувати необхідну суму банківської позики під створення сезонного запасу, виходячи з наявності на момент початку закупівлі сировини власних коштів підприємства в сумі тис грн.
3. Визначити розмір плати за користування банківським кредитом, повернення якого планується через один місяць після завершення виробничого процесу на підприємстві.