0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Організація процесу планування на підприємстві (ID:276503)

Тип роботи: бакалаврська
Сторінок: 57
Рік виконання: 2018
Вартість: 2500
Купити цю роботу
Зміст
ЗМІСТ ВСТУП ……………………………………………………………………………….3 РОЗДІЛ 1 …………………………………………………………………………….5 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ 1.1. Сутність і завдання планування, його значення в діяльності підприємства .5 1.2. Принципи, методи, види та етапи планування на підприємстві …………….8 1.3. Інформаційне та нормативне забезпечення процесу планування, комплексна діяльність підприємства ……………………………………………20 1.4. Організація процесу планування на підприємстві. Структура планових органів ……………………………………………………………………………....30 РОЗДІЛ 2 …………………………………………………………………………...32 АНАЛІЗ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ 2.1. Аналіз основних економічних показників роботи підприємств …………32 2.2. Ефективність методів планування у випадку стратегічного, поточного та оперативного планування …………………………………………………………39 2.3. Оцінка організаційного планування підприємств України ………………40 РОЗДІЛ 3 ………………………………………………………………………...…47 КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ПРИКАДІ КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ШКІЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ» 3.1. Організаційно-економічна характеристика КП «Шкільне харчування» …47 3.2. Аналіз основних економічних показників роботи підприємства …………48 3.3.Ефективна організація планування діяльності на КП «Шкільне харчування» …………………………………………………………….52 ВИСНОВКИ …………………………………………………………………..……55 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………………………………57
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
ВСТУП Планування на підприємстві є важливою частиною та відіграє провідну роль в діяльності підприємства. Багаторічний досвід закордонних та українських підприємств довів, що недооцінка планування або зведення його до мінімуму найчастіше приводить до значних економічних втрат. Це давно перевірена на практиці в розвинених країнах аксіома. В результаті ринкових перетворень економіки України, планування як інститут був практично ліквідований на всіх рівнях управління. Однак, це одна із стратегічних помилок реформування. І в даний час питання про планування вирішується на всіх рівнях управління. Планування – це вміння передбачати мету підприємства, оцінка результатів його діяльності та визначення необхідної кількості всіх видів ресурсів для досягнення поставлених завдань. Планування є однією із основних функцій менеджменту підприємства. Процес організації основних робіт підприємства, мотивація персоналу, що виконує роботи, контроль результатів та оцінка планових показників здійснюється на підставі системи планів, складених на підприємстві. Способи і методи обґрунтування планових рішень є ланкою, що поєднує теперішнє і майбутнє. Істотні можливості для підвищення ефективності планування дає використання світового досвіду планової роботи на підприємствах в розвинених країнах. Проте для впровадження сучасних технологій планування вітчизняним підприємствам необхідно створити умови для його здійснення, а саме змінити організаційну структуру управління, впровадити управлінський облік, комп'ютеризувати управління та виробництво, підвищити кваліфікацію працівників, що займаються плануванням. Таким чином, найважливішою проблемою розвитку планування є складність організаційних перетворень в системі управління вітчизняних підприємств. Питанням планування присвячена велика кількість наукових праць. Основний внесок у формування теоретичних та методологічних підходів до планування належить зарубіжним вченим: А. Файоль, І. Ансофф, У. Кінг, Д. Клиланд, А.А. Томпсон, А.Д. Стрикленд, Т. Сааті. Серед вітчизняних вчених, що розглядають у своїх працях підходи до зміступланування на підприємстві необхідно виділити Смєхова Б.М, Глухова В.В, Аніскін Ю.П., Мухіна В.І., Ільїна О.І., Горемикін В . А., Володимирового Л.П., та ін Метою курсової роботи є організація і вдосконалення ефективної системи планування діяльності підприємства. Поставлені такі завдання: - розкрити теоретичні основи планування, його місце в системі управління підприємством; - розглянути і систематизувати фактори, що впливають на стан планування та його розвиток на підприємстві; - вивчити методологічний аспект планування діяльності підприємства; - розглянути економічні показники діяльності підприємств та ефективність їх планування; - розглянути ефективність методів планування на підприємстві. Об'єктом дослідження є процес організації та удосконалення планування на підприємстві. 1.1. Сутність і завдання планування, його значення в діяльності підприємства Планування діяльності підприємства полягає в обробці інформації з обгрунтування майбутніх дій та оптимальних способів досягнення намічених цілей. Кінцевим результатом є планові рішення - основа цілеспрямованої подальшої діяльності. Спланувати діяльність підприємства означає визначити головні напрямки і пропорції розвитку виробництва з урахуванням наявних матеріальних і трудових ресурсів на основі необхідних ринком видів і обсягів товарів і термінів їх випуску. Планування - це сукупність знань про закономірності розвитку різних господарських систем в майбутньому. Існують також інші визначення планування. Наприклад: "Планування - це цілеспрямована діяльність із забезпечення пропорційного й динамічного розвитку суспільства, визначення основних параметрів економіки в майбутньому періоді та досягнення їх з найменшими витратами суспільної праці" [1, с.12]. Об'єктом планування може виступати будь-яка організаційна система, що є відкрита для взаємодії з навколишнім середовищем. На вході система дістає все, що їй необхідне для її діяльності: капітал, матеріали, інформацію, працівників. В процесі діяльності вона перетворює ці ресурси у відповідну продукцію та послуги, які виносяться на вихід з системи в зовнішнє середовище. Якщо діяльність системи є ефективною, то на виході одержуємо прибуток та збільшуємо сегмент ринку, на який постачаються наші продукти. Конкретними об'єктами планування можуть виступати окремі виробничі процеси системи або все виробництво в цілому. Наприклад, конкретними об'єктами планування діяльності є виробництво, реалізація, собівартість, трудові ресурси, матеріальні і фінансові результати роботи, інвестиційна діяльність підприємства. Змістом планування є визначення цілей, найкращих методів і способів досягнення. Цілями науки планування є розробка методики передбачення та опис перспективного стану об'єктів різних господарських систем. Методика - конкретні методи дослідження, які створюють систему різних засобів та прийомів вивчення і узагальнення явищ діяльності в сфері планування. Методологія планування - це сукупність теоретичних висновків, загальних закономірностей, наукових принципів розробки планів, їх описання та обґрунтування. Методологія планування базується на пізнанні та використанні об'єктивних економічних законів. Предметом планування виступають ресурси підприємства. На рівні підприємства планування покликане забезпечити випуск продукції в необхідних кількостях і номенклатурі на базі раціонального використання ресурсів, а також взаємну ув'язку діяльності окремих структурних підрозділів. Планування – це періодично повторю складання розрахунків використання з максимальною віддачею трудових, фінансових і матеріально-технічних ресурсів підприємства, це визначення виробничих і фінансових показників та встановлення термінів розпочаття і закінчення випуску продукції, це усунення можливих простоїв і втрат, це зіставлення передбачуваних витрати ресурсів і витрат з досягнутими реальними результатами і їх оцінка[2]. Планування починається з постановки цілей і завдань господарської діяльності підприємства, формування планових завдань, які повинні бути виконані у встановлені терміни. Виявляють способи виконання завдань: заходи та дії людей, рух матеріальних і фінансових ресурсів, націлених на отримання кінцевого результату. Планування господарської діяльності - це процес розробки плану розвитку підприємства і подальшого контролю його реалізації. Етап розробки плану завершується складанням спеціальних документів - планів, що визначають конкретні дії підприємства щодо здійснення прийнятих рішень. План - це цільовий опис послідовно пов'язаних дій і подій, в якому за стадіями від початкового етапу до кінця планового періоду характеризується обов'язково якісний і кількісний стан планованого об'єкта. Цілі і завдання плану на всіх етапах його виконання ув'язуються з ресурсами, необхідними для отримання заданого результату. План підприємства затверджується керівником. У ньому вказуються: - Мета діяльності підприємства, його структурних підрозділів на планований період із зазначенням випуску конкретних видів продукції, характеру робіт (у системі встановлених показників); - Засоби досягнення мети (фінансові, матеріальні та трудові); - Правила і терміни ув'язки цілей і засобів по етапах на весь період плану; - Етапи та строки виконання робіт; - Виконавці плану по термінах і видах робіт; - Методи, етапи і засоби контролю виконання плану. За допомогою обліку і складання звітності ведеться контроль виконання плану, а при необхідності в нього вносяться корективи. Планування займає центральне місце в механізмі господарського управління як спосіб досягнення мети на основі збалансованості та послідовності виконання всіх виробничих операцій і вирішення соціальних завдань. Зв'язати всі етапи виробничого процесу без допомоги планування неможливо. Планування, адміністративне управління і контроль діяльності виробничого підприємства нерозривно пов'язані. Тому плануванням охоплюються всі сторони господарської діяльності підприємства: виробнича, фінансова, персонал, поставки, запаси і витрачання матеріалів, збут продукції, нововведення та інвестиції. Головна мета планування - забезпечення ефективного функціонування та розвитку підприємства. Реалізація даної мети передбачає вирішення наступних завдань: передбачення ймовірних ринкових тенденцій і відповідна їм коригування напрямків розвитку діяльності підприємства, дослідження вимог споживачів і формування виробничої програми, орієнтованої на їх запити, забезпечення високої якості продукції, що випускається, виявлення і мобілізація внутрішніх ресурсів виробництва, застосування найбільш економічних технологій та обладнання, безперервне підвищення ефективності виробництва на основі подальшої спеціалізації і кооперування, узгодження дій з постачальниками, споживачами, посередниками для досягнення взаємовигідних результатів. 3.2. Аналіз основних економічних показників роботи підприємства КП «Шкільне харчування» використовує всі види господарського обліку: оперативний, бухгалтерський, статистичний. Оперативний облік використовується для спостереження і контролю над окремими господарськими операціями з метою оперативного управління ними. За допомогою його на КП «Шкільне харчування» отримують дані про кількість та якість продукції, використання матеріалів, енергії, ресурсів, тощо. Статистичний облік ведеться з метою вивчення та контролю соціально-економічних явищі процесів матеріального виробництва на окремих його ділянках і маштабах всього господарства підприємсва. За допомогою статистичного обліку на КП «Шкільне харчування» відбувається спостереження за випуском продукції у встановленій номенклатурі, а також за основними виробничими і економічними показниками діяльності підприємства. Крім цього, визначає внутрішні резерви підприємства, що стосуються підвищення продуктивності роботи, встановлюються співвідношення між темпами підвищення продуктивності праці працівників та заробітної плати, тощо. На відміну від оперативного та статистичного обліку, бухгалтерський облік базується на документуванні всіх господарських процесів і відображенняїх у ситсемі бухгалтерських рахунків. Його регламентують національні стандарти, нормативні та законодавчі акти. Метою веддення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішенняповної, правдивої та об'єктивної інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових кощтів на підприємстві. Господарський облік на підприємстві представлений у формі звітів. У таблиці 3.1 представлені дані про основні економічні показники роботи КП «Шкільне харчування». Таблиця 3.1 Аналіз економічного стану КП «Шкільне харчування» № Назва показника Рівень показника, всього, тис. грн. Відхилення 2016р. 2017р. 2018р. (за планом) 2017-2016рр. 2018-2018рр. І. Фінансові результати 1. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарі, робіт, послуг) 18500,0 27000,0 27500,0 8500 500 Продовження табл. 3.1 2. Податок на додану вартість 1200,0 3000,0 3000,0 1800 0 3. Акцизний збір - - 4,0 - - 4. Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарі, робіт, послуг) 17300,0 24000,0 24496,0 6700 496 5. Собівартість реалізованої продукції (товарі, робіт, послуг) витрати 10300,0 14150,0 14200,0 3850 50 6. Валовий прибуток 7000,0 9850,0 10296,0 2850 446 7. Адміністративні витрати 900,0 1298,0 1464,0 398 160 8. Витрати на збут 6030,0 8462,0 8735,0 2432 273 9. Інші операційні витрати 25,0 30,0 32,0 5 2 10. Фінансові результати від операційної діяльності, прибуток 45,0 60,0 65,0 15 5 11. Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування, прибуток 45,0 60,0 65,0 15 5 12. Податок на прибуток 8,0 11,0 12,0 3 1 13. Чистий прибуток 37,0 49,0 53,0 12 4 Продовження табл.3.1 ІІ. Елементи операційних витрат (разом) 14. Матеріальні затрати 10985,0 15170, 15307,0 4185,0 137,0 15. Витрати на оплату праці 4080,0 6500,0 6600,0 2420,0 100,0 16. Відрахування на соціальні заходи 1410,0 1430,0 1400,0 20,0 -30,0 17. Амортизація 150,0 160,0 112,0 10,0 -48,0 18. Інші операційні витрати 630,0 680,0 1012,0 50,0 332,0 19. Разом 17255,0 23940,0 24431,0 6685,0 491,0 ІІІ. Додаткова інформація 20. Чисельність працівників 180,0 178,0 180,0 -2 2 21. Первісна вартість основних засобів 2500,0 2500,0 2500,0 0 0 Згідно даних таблиці (взято дані за невеликий період роботи КП) зрозуміло, що обсяги роботи підприємства КП «Шкільне харчування» зростають. Крім того, продукція даного підприємства має попит на території м. Київ і не тільки, тому що вся вироблена продукція повністю реалізовується. Показники фінансово-господарської діяльності КП «Шкільне харчування» свідчать, що підприємство має кредиторську заборгованість у розмірі 1859,0 тис.грн., а також дебіторську заборгованість у розмірі 1409,0 тис.грн. (станом на 2017р.). Для порівняння станом на 2016р. кредиторська заборгованість – 1674,0 тис.грн., дебіторська заборгованість – 2780,0 тис. грн. [32]. У підприємства відсутня заборгованість із заробітної плати перед своїми працівниками. Зростає продуктивність праці персоналу. Практично всі ключові показники розвитку підприємства мають позитивне значення, що свідчить на користь зростання економічної спроможності підприємства КП «Шкільне харчування». Продукція вироблена КП «Шкільне харчуання» має високу якість, що забезпечує конкурентну перевагу на ринкупідприємств по харчуванню.