Зміст
1. Визначити фактичний і плановий рівень витрат на 1 грн. товарної продукції, а також процент його зміни, якщо план випуску продукції «А» склав 1200 т/рік, а продукції «Б» - 1500 т/рік при собівартості продукції «А» - 15 тис. грн./т, а продукції «Б» - 8 тис. грн./т. Фактично випуск продукції збільшено на 20 %, а її собівартість знижено на 6 %. Оптова (гуртова) ціна продукції «А» - 18 тис. грн./т, а продукції «Б» - 10,3 тис. грн./т.
2. Встановити зниження собівартості товарної продукції (ТП) в плановому році, якщо планом передбачено:
- зростання продуктивності праці одного працівника дорівнює 108%;
- зростання середньої заробітної плати одного працюючого - 102,5%;
- зниження матеріальних затрат - 5%;
- за звітом собівартість ТП дорівнює 26450 тис.грн.;
- питома вага основної заробітної плати виробничих робітників – 21%;
- питома вага матеріальних затрат – 42%.
3. Калькуляція собівартості одиниці продукції підприємства представлена в таблиці
№ з/п Статті калькуляції Сума, грн.
1 Вартість основних і допоміжних матеріалів (за мінусом зворотних відходів) 93,6
2 Куповані напівфабрикати 73,5
3 Паливо і енергія на технологічні цілі 58,2
4 Заробітна плата основних виробничих робітників 29,5
5 Заробітна плата допоміжних виробничих робітників 2,3
6 Відрахування на соціальні заходи 3,1
7 Загальновиробничі витрати 76,9
8 Адміністративні витрати 33,8
9 Інші виробничі витрати 0,8
10 Всього виробнича собівартість ..
11 Витрати на збут 5,3
12 Повна собівартість ..
Рівень рентабельності запланований у розмірі 18%. Обчислити вільну відпускну ціну з ПДВ та суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету
4. Виробнича потужність підприємства, яке виробляє один вид продукції, становить 650 тис.шт. на рік, а надходження від реалізації виробів – 2600 тис.грн. Постійні витрати на виробництво складають 900 тис.грн., змінні витрати – 1360 тис.грн. Визначити точку беззбитковості виробництва на підприємстві.
5. Визначити суму загальновиробничих витрат, що повинна бути включена у собівартість виробу, якщо відомо, що сума загальновиробничих витрат – 60 тис.грн., основна заробітна плата виробничих робітників цеху – 25 тис.грн. і за діючим технологічним процесом, за повне виготовлення виробу основна заробітна плата – 2,8 грн./одиницю.
6. Осіння куртка має повну собівартість1000 грн. рівні рентабельності даного виробу 33 %. Надбавка за високу якість – 15%. Ставка акцизного збору 30%. Торговельна надбавка – 12 % до вільної відпускної ціни з ПДВ. Розрахувати роздрібну ціну куртки.
7. На малому підприємстві у першому кварталі питомі змінні витрати на один виріб складали 95 грн., ціна одиниці продукції – 125 грн., загальні постійні витрати 240 тис. грн. У другому кварталі ціни на сировину зросли на 8%, що призвело до росту змінних витрат також на 8%. Обґрунтуйте, як зміна цін на сировину вплинула на критичний обсяг випуску продукції.
8. Ціна на виріб, що складала у першому кварталі, - 22,20 грн, у другому кварталі збільшилась на 10 %. Постійні витрати склали 186 тис. грн. Питомі змінні витрати дорівнюють 7,40 грн. Визначити, як зміна ціни впливає на критичний обсяг