Зміст
І. Теоретична частина
1.1. Фінансове забезпечення охорони здоров’я в Україні на
сучасному етапі
1.2. Сучасна концепція раціонального харчування
1.2.1. Стан харчування в Україні за останні роки
1.2.2. Забруднення харчової сировини і продуктів
1.2.3. Програма поліпшення якості харчових продуктів
1.3. Сучасний стан психіатричної допомоги населенню України
1.3.1. Принципи організації дієтичного харчування
Іі. Аналітико – дослідницька частина
2.1. Аналіз господарської частини ЧОПЛ №
2.2. Облпсихлікарня, структура та задачі на сучасному етапі
2.3. Аналіз стану харчування Черкаської обласної психіатричної
лікарні №
Ііі. Проектно – рекомендаційна частина
3.1. Шляхи оптимізації і вдосконалення дієтичного харчування в
обласній психіатричній лікарні № 1 м.Сміла
Іv. Висновки
V. Література
Сьогодні в Україні є доволі потужна загальнодержавна система охорони здоров’я, сформована, в основному, за роки соціалістичного будівництва. У 1998 р. в Україні налічувалось 24464 заклади охорони здоров’я, з них 3900 лікарень – усього на 639 тисяч ліжок, серед яких 229 тисяч лікарів усіх спеціальностей і 583 тисячі середніх медичних працівників.
Фінансове забезпечення охорони здоров’я України недостатнє. Це погіршує фінансування лікарень, втому числі і ЧОПЛ № 1 (Черкаська обласна психлікарня), а це впливає на забезпечення обладнанням, матеріалами, головне на харчування хворих.
На погіршення стану здоров’я впливає і зменшення споживання найнеобхідніших продуктів харчування. Наприклад, споживання м’яса і м’ясопродуктів на кінець 90-х років у середньому на 1 жителя становило 33 кг проти 68,2 кг у 1990 р. (фізіологічна норма – 40 кг). Те саме стосується споживання молока і молопродуктів (210 кг проти 373), риби тощо. Хоча середньодобова калорійність майже на 60 % забезпечується за рахунок хліба, хлібопродуктів і цукру, абсолютні показники споживання їх також знизилися. То ж не дивно, що швидкими темпами зростає загальна захворюваність зокрема, зумовлена невідповідним раціоном харчування.
Стратегія покращання охорони психічного здоров’я повинна здійснюватися за такмими напрямами:
- поетапне збільшення державних асигнувань на охорону здоров’я та їх ефективне використання;
- підвищення якості медичних послуг, переорієнтація охорони здоров’я на попередження захворювань;
- забезпечення пріоритетного розвитку первинної допомоги, введення загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування;
- забезпечення доступності медичного обслуговування для соціально незахищених верств населення шляхом затвердження гарантованого рівня безоплатної медичної допомоги;
- подальше вдосконалення правової бази охорони психічного здоров’я, її приведення у відповідність до міжнародного права тощо.
Ефективна система охорони здоров’я має відповідати таким вимогам:
- забезпечувати збереження і зміцнення здоров’ населення;
- гарантувати доступність і якість кваліфікованої медичної допомоги;
- отримувати зростання вартості медичної допомоги;
- забезпечувати раціональне використання кадрових, фінансових і матеріальних ресурсів.
Проведений аналіз стану здоров’я і організації медичної допомоги в Україні свідчить, що існуюча система охорони здоров’я не відповідає цим вимогам і тому потребує вдосконалення.
Досліджуючи стан харчування хворих в ЧОПЛ № 1 ми бачимо, що фінансове забезпечення мале і відповідно його не достатньо не тільки на обновлення обладнання медикаментів а і на харчування. отже треба лікарні виходити самим з кризового стану, рекомендовано :
- засаджувати вільні 1,41 га квасолею, кабачками, капустою, укропом, буряком, гарбузами, в селі Носачово – кукурудзою, гарбузами;
- в свинарнику збільшити поголів’я;
- збір врожаю в садах (3,6 га з території лікарні) груші, яблука і робити суховрукти;
- ввести добровільні внески в приймальному відділенні від поступаючих;
- благодійні внески від окремих людей, організацій, підприємств;
- віддавати в оренду не зайняті приміщення але цих коштів недостатньо;
- допомога “Червоного хреста” : одягом, харчовими продуктами, медикаментами;
- хворих зайняти в лікувально-виробничих майстернях: шиттям, вінками, неважкою роботою яка не потребує великого майстерства, а тільки вміння і цією сферою зайнялася приватна людина;
- провести підвищення кваліфікації працівників харчоблоку.
Отже харчування хворих потребує більшої уваги, особливо в такий час, коли і в дома не кожна сім’я може собі дозволити збалансоване, висококалорійне, вітамінізоване харчування, а від цього залежить наше здоров’я, і кількісний відсоток госпіталізацій в лікарню, відповідно медичне страхування головна і потрібна ланка в галузі охорони здоров’я.