Зразок роботи
За останні двадцять років ринок ігристих вин мав тенденцію швидко розширюваися у відповідь на високі світові вимоги. У 2022 році світове виробництво ігристих вин вперше досягло 20 mhl, із загальним збільшенням + 57% з 2002 р (тобто в середньому + 3% на рік).
Виробництво ігристих вин розповсюджено у всьому світі. Однак більшість виробників знаходиться в межах территорії ЄС. Фактично, з 2000 р. ЄС демонструє від 70 до 80% світового обсягу виробництва.
Італія - найбільша країна-виробник ігристих вин у світі з 2016 року. Виробництво італійських ігристих вин у 2022 році склало 5,3 мл, тобто близько 10% від загального виробництва вина. З 2008 р обсяг виробництва італійських ігристих вин виріс більше ніж удвічі, зафіксувавши середньорічні темпи приросту у 9%. Це значне збільшення було обумовлене високим попитом на ігристі вина методом Charmat такі, як Prosecco і, хоча і в меншій мірі, вино з ферментацією у пляшці такі, як Franciacorta та Trento. З загального обсягу національного виробництва ігристого вина тільки Prosecco становить 66%.
Франція є другим за величиною виробником ігристого вина в світі з об’ємом вина в 4,4 mhl в 2022 році, значення відповідає до в середньо- зареєстрованого за останні 15 років. Шампанське - це перше ігристе вино вироблене на території країни увійшло в 2022 рік з виробленим об’ємом - 2,7 mhl. Не та давно інші ігристі вина, відомі як "Crémant" збільшили свою частку на ринку Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, і Crémant de Bordeaux, виробництво яких в 2022 році досягло 310 khl, 232 khl, 185 khl, and 67 khl відповідно.
Під час фільтрації вносять експедиційний лікер. Асортиментом передбачено виробництво Шампанського України марок екстрабрют (40 %), брют (40 %) та напівсухе (20 %), які мають масову концентрацію цукрів відповідно до 6 г/дм3, 15 г/дм3 та 35-45 г/дм3. Цукристість лікеру– 700 г/дм3.
Отже, експедиційного лікеру потрібно для марки екстрабрют:
Vл=28.9 дал.
Марки брют:
Vл=72,3 дал.
Марки напівсухе:
Vл= 96,38 дал.
Загальний об'єм лікеру складе - Vл = 28,9 + 72,3 + 96,38 = 197,58 дал
Приготування бродильної суміші. Об’єм втрат під час приготування бродильної суміші:
Vв.бр.с=11,94 дал.
Сумарний об’єм компонентів, який надійде на приготування бродильної суміші:
Vкуп = Vв.бр.с + Vбр.с = 8518,23 + 11,94 = 8530,17 дал.
Розрахунок бродильної суміші. В бродильну суміш вводять дріжджову розводку в кількості 6% (Сроз) до об’єму суміші і резервуарний лікер для доведення бродильної суміші до цукристості згідно з маркою шампанського вина, що виробляється. Для марки «напівсухе» - до 7,2г/100см3(Сц.бр.с).
Об’єм дріжджової розводки:
Vроз= 511,71 дал.
У готовій дріжджовій розводці міститься 3г/100см3 цукру. З дріжджовою розводкою повинно бути задано інвертного цукру:
Gін.ц.бр =6141,27 дал
З лікером повинно бути внесено інвертного цукру:
Gін.ц.л =5991,23 дал