Зразок роботи
Підприємствам харчової промисловості України в після кризових умовах притаманне недостатнє відновлення ресурсів при високій ресурсомісткості виробництва, незадовільних значеннях продуктивності капіталу і праці, кон’юнктурній уразливості, що призводить до низьких прибутків.
Харчова промисловість має вагоме значення в національній економіці, забезпечуючи значний внесок в формуванні ВВП та створенні доданої вартості і зайнятості. Управлінню ресурсами підприємств харчової промисловості властиві незначна ефективність закупівель, технологічна відсталість, збільшення впливу на природне середовище, низька реалізація продукції. Управління ресурсами відіграє ключове значення в організації економічної діяльності підприємства, саме тому існує велика кількість публікацій з даної теми, в яких висвітлюються підходи до управління, організація постачань, виробництва, збуту, заміщення факторів виробництва.
З огляду на достатньо високу матеріалоємність та енергоємність процесів, значна кількість резервів підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості міститься саме в сфері використання ресурсів. Таким чином, один з пріоритетних напрямків покращення їх економічного стану знаходиться в сфері удосконалення системи управління ресурсним потенціалом з урахуванням необхідності регулювання екологічних наслідків виробництва, які б, з одного боку, забезпечили можливість зменшення конфліктності взаємодії підприємства з навколишнім природним середовищем, а з іншого – сприяли покращенню фінансово-економічних результатів.
Оскільки традиційні методи управління не в повній мірі забезпечують ефективне господарювання, виникає необхідність впровадження сучасних підходів до управління ресурсами, серед яких значне місце займає логістичний.
В даний час однією з глобальних причин кризової ситуації багатьох українських підприємств є неправильне або недостатньо ефективне управління ресурсним потенціалом підприємств харчової промисловості. Оскільки ресурси є найважливішим чинником економічного зростання та розвитку підприємств. Управління ресурсами підприємства харчової промисловості розглядається як один із головних чинників підвищення ефективності будь-якої виробничо-господарської діяльності. Від цього залежить функціонування та розвиток підприємства, а також його конкурентноспроможність на ринку.
Проблемам управління ресурсами підприємства приділено багато уваги в фаховій науковій літературі, зокрема певний внесок у вирішення окремих проблем, пов’язаних з розробкою організаційних, ринкових та інформаційних аспектів розвитку управління в цілому, і управління ресурсами, зокрема, зробили зарубіжні вчені, такі як Девід А.Аакер, Станіслав Борковські, Євген Ф.Брігхен, Джеймс Харрингтон, Ерік А.Хелферт, та інші. Різні аспекти управління ресурсами підприємства вивчали українські економісти, серед яких О.Амоша, В.В.Баліцька, І.О.Бланк, А.В.Войчак, О.О.Воронін, О.А.Гавриш, В.Г.Герасимчук, та інші.
Запорізький завод компанії «Карлсберг Україна» (ПАТ «Карлсберг Україна») – підприємство харчової промисловості України, яке займається виробництвом та збутом пива і безалкогольних напоїв. Завод знаходиться в Запоріжжі і входить до складу «Carlsberg Group», одного з найбільших виробників пива і безалкогольних напоїв в Україні.
Місією ПАТ «Карлсберг Україна» є прагнення задовольняти потреби населення України в якісному вітчизняному пиві, а також підвищувати культуру його споживання.
Виробництво Славутич, Carlsberg Group в Україні представлене трьома пивоварнями: Київська пивоварня, Запорізька пивоварня і Львівська пивоварня. Сумарна виробнича потужність усіх трьох заводів – близько 1045 млн. літрів пива на рік, що становить приблизно 22,3% від загальної кількості виробленого пива в Україні. Кількість працівників, які працюють на підприємствах Славутич, Carlsberg Group – близько 3 000 чоловік.
Кожна пивоварня має свою історію і технологічні особливості, але всіх їх об'єднують загальні принципи:
- виробництво пива, відповідного світовим стандартам;
- всебічне управління якістю;
- використання новітнього обладнання від кращих компаній пивоварної промисловості світу;
- екологічність виробництва (всі підприємства отримали сертифікати ISO).
На сьогоднішній день ТМ «Славутич» – це популярна марка вітчизняного пива, яка відповідає міжнародним стандартам якості.
Багата виробнича практика, накопичений досвід роботи та згуртованість професійного колективу є основою успіху пиво-безалкогольного Запорізького заводу компанії «Карлсберг Україна». Асортимент продукції, що випускає завод розрахований на любий смак споживача, а лінійка брендів розширяється щороку, адже найголовніше для підприємства – це споживач та задоволення потреб ринку у якісній продукції.
Метою роботи є теоретичне обґрунтування та розробка методико-прикладних рекомендацій щодо удосконалення планування та організації в процесі управління ресурсами підприємства харчової промисловості в ринкових умовах господарювання.
Відповідно до мети в дипломній роботі спеціаліста поставлено такі завдання:
- розвинути і поглибити теоретичні засади управління ресурсами;
- виокремити виробничі, екологічні чинники і окреслити фінансові та маркетингові чинники впливу на управління ресурсами Запорізького заводу компанії ПАТ «Карлсберг Україна»;
- визначити стан і моделі та механізми управління ресурсами ПАТ«Карлсберг Україна».
Об’єкт дослідження – економічна діяльність Запорізького заводу компанії ПАТ «Карлсберг Україна» в ринкових умовах.
Предметом дослідження є теоретико – методичні та прикладні положення управління ресурсами підприємства харчової промисловості.
В якості теоретичної і методологічної бази дослідження в роботі було застосовано комплекс конкретних методів дослідження: описовий, порівняльний, балансовий, метод експертних оцінок, АВС- та XYZ-аналізи.
Отримані в роботі результати спрямовані на підвищення ефективності управління ресурсами підприємств харчової промисловості. Основні положення роботи викладено на рівні конкретних рекомендацій і можуть бути використані широким колом підприємств України в процесі здійснення комерційної діяльності.