Зміст
ЗМІСТ
ВСТУП
РОЗДІЛ 1.ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ТОРГІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ
1.1 Суть, функції та принципи організації оплати праці
1.2 Форми і системи оплати праці і їх характеристика
1.3 Нормативно-правове забезпечення оплати праці
РОЗДІЛ 2.СУЧАСНИЙ СТАН ФОРМ І СИСТЕМ ОПЛАТИ ПРАЦІ ПРАЦІВНИКІВ ТОВ „КОНДИТЕР-ЛЮКС”
2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства
2.2. Аналіз трудового потенціалу підприємства
2.3. Аналіз системи оплати праці на підприємстві
РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ЗАХОДІВ ПО ВДОСКОНАЛЕННЮ МЕАНІЗМУ ОПЛАТИ ПРАЦІ В ТОВ „КОНДИТЕР-ЛЮКС”
3.1. Існуючі недоліки в меанізмі оплати праці на підприємстві
3.2. Напрямки підвищення ефективності системи оплати праці персоналу підприємства
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ
ВИСНОВКИ
Дослідження системи і форм оплати праці в ТОВ„Кондитер-Люкс” дозволило зробити наступні висновки.
В ТОВ„Кондитер-Люкс” використовується погодинно-преміальна оплата праці, при якій додатково вводиться преміювання за якісне та своєчасне виконання завдань. Обов`язковою умовою преміювання є виконання місячного плану продаж. Премії робочим нараховуються по місячних результатах роботи пропорційно відпрацьованого часу.
Рівень оплати праці персоналу ТОВ„Кондитер-Люкс” відповідає ринковому рівню та має тенденцію зростання. Проте відмічено, що заробітна плата працівників зростає не в залежності від особистої кваліфікації, кількості виконуваних завдань, якості їх виконання, а застосовується загальне однакове для всіх підвищення окладів і премій.
В ТОВ „Кондитер-Люкс” для вдосконалення системи оплати праці і посилення стимулюючої функції заробітної плати необхідно встановити мінімальний базовий оклад у розмірі як мінімум 1000 грн. Базовий оклад по кожному розряду визначається шляхом множення МБО на розрядний коефіцієнт поділений на мінімальний 9 розряд.
Для вдосконалення системи преміювання в ТОВ „Кондитер-Люкс” пропонується здійснити розробку розгалуженої платіжної матриці бонусів. Матрицю в ТОВ „Кондитер-Люкс” потрібно побудувати таким чином, щоб максимально можливий бонус був важкодосяжним.
Мінімальний рівень, з якого починається виплата бонусів, крок по розміру виручки й сума бонусу на кожному щаблі розраховуються, виходячи із середньої й максимальної закупівлі, необхідної й можливої інтенсивності продаж новим клієнтам, бажаного розміру фонду оплати праці й т.п.
З метою орієнтації торговельного персоналу ТОВ „Кондитер-Люкс” на постійний професійний розвиток і вдосконалювання персоналу рекомендується використовувати премію за професіоналізм. Така премія може призначатися за результатами атестації або проходження „ассессмент-центру”. На атестації, як правило, оцінюється відповідність співробітника формальним вимогам, що висуваються до його посади, наприклад, кількість залучених і потенційних клієнтів у роботі одночасно, рівень освіти, заповнення звітності, розмір середньої закупівлі. На „ассессмент-центрі” оцінка відбувається відповідно до компетенції - групами взаємозалежних професійно важливих якостей.
Зміни до системи оплати праці в ТОВ "Кондитер-Люкс" необхідно розробити для кожної категорії персоналу й внести в Положення про оплату й преміювання праці на підприємстві. Запропоновані умови мотивації будуть мати більше диференційований вплив на кожного з співробітників і зможуть стимулювати роботу окремих категорій працівників.