УЛЬТРАЗВУК ТА ЙОГО ЗАСТОСУВАННЯ (ID:762113)
Зміст
РЕФЕРАТ …………………………………………………………………… 3
ВСТУП ……………………………………….……………………………… 4
РОЗДІЛ 1. УЛЬТРАЗВУК
1.1 Основні властивості ультразвукових хвиль …………….…………… 6
1.2 Інтенсивність, потужність і загасання ультразвуку …………….…… 11
РОЗДІЛ 2. ЗАСТОСУВАННЯ УЛЬТРАЗВУКУ
2.1 Використання і класифікація ультразвуку ………….………………… 14
2.2 Вплив ультразвуку на здоров’я людини ………………..…………… 17
ВИСНОВКИ ……………………………..………………………………... 19
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ……………..………………… 21
Зразок роботи
Ультразвук – це механічні пружні коливання і хвилі, які відрізняються від звуку вищою частотою коливань (понад 20 кГц) і не сприймаються вухом людини. Ультразвукові коливання, як і звукові, поширюються у вигляді змінних стиснень і розріджень, і характеризуються довжиною хвилі, частотою і швидкістю поширення. Частотна характеристика і довжина хвилі визначають особливості поширення коливань у навколишньому середовищі (повітряному, рідинному і твердому). Що вища частота ультразвукових коливань, то більше вони поглинаються середовищем і менше заглиблюються у тканини людини. Поглинання ультразвуку супроводжується нагріванням середовища. Швидкість поширення ультразвуку залежить від властивостей середовища – його щільності, пружності, в'язкості та температури. Так, у воді, особливо при підвищенні її температури, ультразвукові коливання поширюються швидше, ніж у повітрі. При поширенні ультразвукових коливань у повітрі їх, як і звуки, характеризують в одиницях звукового тиску – децибелах. Ультразвуковий діапазон частот поділяють на низькочастотні коливання, які поширюються через повітря і контактно, і високочастотні, які поширюються тільки контактно. Інфразвуком називають акустичні коливання з частотою нижче 20 Гц. Цей частотний діапазон лежить нижче порога чутності і людське вухо не здатне сприймати коливання зазначених частот. Виробничий інфразвук виникає за рахунок тих же процесів що і шум чутних частот. Найбільшу інтенсивність інфразвукових коливань створюють машини і механізми, що мають поверхні великих розмірів, що роблять низькочастотні механічні коливання (інфразвук механічного походження) чи турбулентні потоки газів і рідин (інфразвук аеродинамічного та гідродинамічного походження).
Дослідження біологічної дії інфразвуку на організм показали, що при рівні від 110 до 150 дб і більше, він може викликати в людей неприємні суб’єктивні відчуття і численні реактивні зміни, до числа яких варто віднести зміни в центральній нервовій, серцево-судинній і дихальній системах, вестибулярному аналізаторі. Маються дані про те, що інфразвук викликає зниження слуху переважно на низьких і середніх частотах. Виразність цих змін залежить від рівня інтенсивності інфразвуку і тривалості дії фактора.
Інші роботи з даної категорії: