Зразок роботи
Розділ 1. Правове регулювання бджільництва як особливого
субінституту тваринництва
Тваринництво– це галузь агропромислового комплексу, що забезпечує
людину продуктами харчування, а промисловість – сировиною.
Тваринництво має велике значення у сфері національного
господарства. Дана галузь перебуває в тісному взаємозв’язку з
рослинництвом і саме від їх ефективного поєднання залежить стійке та
всезростаюче виробництво у сільському господарстві. Структура
тваринництва характеризується строкатістю. Строкатість тваринництва тієї
чи іншої країни визначається природно-кліматичними умовами, кормовими
ресурсами і кормовою базою, традиціями населення, ступенем досягнення й
доступності знань і науково-технічного прогресу, кваліфікацією і вміннями
тваринників, розвитком ветеринарної медицини, культурою, економічними
умовами, політичним устроєм тощо [1, с. 325-326].
Тваринництво є одним із інститутів, що охоплює велику кількість
субінститутів. Субінститут у свою чергу — це впорядкована
сукупність юридичних норм, що регулюють конкретний різновид суспільних
відносин, які перебувають у рамках певного інституту.
Так слід виокремити субінститут тваринництва – бджільництво,
оскільки дана галузь має свої певні специфічні особливості, пов’язані зі
специфікою життєдіяльності бджіл і нормативно-правовим регулюванням
даного питання у аграрному праві України.
До того ж бджільництво є окремою галуззю сільськогосподарської
діяльності, оскільки має ряд особливостей. По-перше, наявність окремого
нормативно-правового акта - Закону України «Про бджільництво»[2], по-
друге, бджільництво становить невід’ємну частину системи правового
регулювання племінної справи, по-третє, наявність спеціальних суб’єктів, які
наділені певним статусом з боку спеціального державного органу. По-
четверте, сама продукція, яку «виготовляють» дані тварини та нормативне
забезпечення регулювання відносин, що виникають стосовно продукції.
Серед продукції тваринництва особливе місце займає мед та інші продукти
бджільництва. Відповідно до ст. 1 ЗУ “Про бджільництво” [2] продукти
бджільництва - продукти, одержані завдяки збиральним і фізіологічним
властивостям бджіл (мед, віск, бджолине обніжжя, перга, прополіс,
маточне молочко, бджолина отрута, трутневий гомогенат), а також самі
бджоли.