0 800 330 485
Працюємо без вихідних!
Гаряча лінія
Графік роботи
Пн - Пт 09:00 - 20:00
Сб - Нд 10:00 - 17:00
Пишіть в чат:
Для отримання інформації щодо існуючого замовлення - прохання використовувати наш внутрішній чат.

Щоб скористатися внутрішнім чатом:

  1. Авторизуйтеся у кабінеті клієнта
  2. Відкрийте Ваше замовлення
  3. Можете писати та надсилати файли Вашому менеджеру

Особливості харчової поведінки та взаємозв’язок зі сприйняттям образу тіла у жінок (ID:851164)

Тип роботи: магістерська
Дисципліна:Психологія
Сторінок: 67
Рік виконання: 2022
Вартість: 600
Купити цю роботу
Зміст
ВСТУП 3 РОЗДІЛ І 8 ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ ЖІНОК І ОБРАЗУ ТІЛА 8 1.1. Аналіз поняття харчової поведінки та її порушень 8 1.2. Психологічний огляд поняття образу тіла 16 1.3. Концептуальна теоретична модель взаємозв’язку образу тіла та розладів харчової поведінки 24 Висновки до розділу 1 32 РОЗДІЛ ІІ 34 ДОСЛІДНО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА РОБОТА З ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ ТА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ЗІ СПРИЙНЯТТЯМ ОБРАЗУ ТІЛА У ЖІНОК ЗА МЕТОДИКАМИ ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ ТА МЕТОДИКИ ОБРАЗУ ВЛАСНОГО ТІЛА 34 2.1. Загальні принципи організації емпіричного дослідження 34 2.2. Емпірична модель дослідження 39 Висновки до розділу 2 48 РОЗДІЛ ІІІ 50 ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ ТА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ЗІ СПРИЙНЯТТЯМ ОБРАЗУ ТІЛА ЖІНОК 50 3.1. Аналіз і інтерпретація результатів емпіричного дослідження 50 3.2. Рекомендації для попередньої самодіагностики РХП 55 Висновки до розділу 3 57 ВИСНОВКИ 59 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 61 ДОДАТКИ 66 Опросник пищевого поведения (DEBQ) 66 Методика образа собственного тела (О. А. Скугаревский и С. В. Сивуха) 68
Не підійшла ця робота?
Ви можете замовити написання нової роботи "під ключ" із гарантією
Замовити нову
Зразок роботи
Отже, бачимо, що образ тіла жінок, які страждають на розлад харчової поведінки, найчастіше спотворений і характеризується ригідністю, нереалістичністю, завищеними вимогами до себе та відсутністю турботи про своє тіло. Формування спотвореного образу тіла та порушень харчової поведінки може бути обумовлене впливом соціальних стереотипів про стандарти краси, також фактором ризику виникнення порушення харчової поведінки та незадоволеності тілом є перфекціонізм. Жінки, які страждають на порушення харчової поведінки, свою зовнішність часто розглядають як джерело всіх своїх труднощів, і переносять психологічні проблеми в області тілесного. Порушення харчової поведінки можна визначити як один із багатьох можливих випадків сучасної патологізації нормального жіночого тіла. Зокрема, С. Орбах розглядає порушення харчової поведінки як доступний спосіб жінкам висловити незадоволеність своїм становищем у суспільстві. Американський психолог Р. Гордон стверджує, що булімія – це соціальна епідемія, внутрішній конфлікт відчувається жінками. Жінки, які страждають на булімію, потрапляють під тиск суперечливих культурних вимог, що примушують до інтеграції суперечливих цінностей успіху і влади. Згідно з даними концепціями, поява особливого способу життя, як спроби самостійно здійснювати контроль за своїми тілесними проявами, інтерпретується в медичному дискурсі як «порушення харчової поведінки», що дозволяє виключити «незручні» та ненормативні тіла таких жінок та позбавити їх можливості висловити свої переживання [8]. Проаналізувавши взаємозв’язок розладів харчової поведінки із сприйняттям образу власного тіла, можна зробити висновок, що при порушенні харчової поведінки спостерігається спотворене сприйняття реальності, що стосується і сприйняття власного тіла. Вивчення проблеми образу тіла та розладів харчової поведінки дозволяє говорити про важливість та гостроту цього питання. Дослідження проблеми сприйняття тіла у психології є складним і відносно новим і, як наслідок, мало розробленим напрямком. Незважаючи на яскраву симптоматику та чіткі, добре вивчені діагностичні критерії, порушення харчової поведінки все ще залишаються складними станами. Зокрема, це обумовлено тим, що достатня кількість описаних у науковій літературі характерологічних особливостей осіб з харчовими порушеннями чітко не систематизовано. Вирішення цієї проблеми представляється нам у вивченні структури самосвідомості при розладах прийому їжі, оскільки ключовими психопатологічними характеристиками тут є недостатня когнітивно-особистісна диференціація, що зумовлює порушення образу «Я», наявність жорстких стереотипів щодо їжі та сприйняття себе та у взаємодії з оточуючими [27]. Такий підхід до вивчення порушень харчової поведінки дає цілісне та прогностичне розуміння даних розладів.