Зміст
Для виконання завдання студент повинен:
Знати – поняття трудових ресурсів, продуктивності праці, основні показники чисельності та її руху, використання робочої сили, показники продуктивності праці, методи статистичного аналізу цих показників..
Вміти - розраховувати показники чисельності та руху, використання робочої сили, показники продуктивності праці, аналізувати ці показники в динаміці, робити висновки щодо розрахованих показників.
Зміст і послідовність виконання завдання:
1. На підставі вихідних даних (Таблиця 1) визначити середньоспискову кількість працівників підприємства і середньоявочну кількість працюючих за місяць.
Вихідні дані до завдання 1 Спискова і явочна кількість працівників підприємства у квітні характеризується наступними даними:
Таблиця 1
Дата Спискова кількість, осіб З'явилось на
роботу, осіб Дата Спискова кількість, осіб З'явилось на роботу, осіб
1 730 724 16 752 749
2 729 723 17 752 747
3 727 722 18 760 755
4 732 726 19 Вихідний
5 Вихідний 20 764 759
6 734 728 21 766 760
7 740 735 22 765 760
8 740 736 23 765 759
9 739 733 24 770 765
10 745 739 25 772 766
11 747 741 26 Вихідний
12 Вихідний 27 778 773
13 752 745 28 780 774
14 750 748 29 780 775
15 763 751 30 784 777
2. На підставі вихідних даних (Таблиця 2), розрахувати за кожний квартал і за рік:
2.1. Коефіцієнти обороту робочої сили по прийому і звільненню;
2.2. Коефіцієнти плинності робочої сили.
Вихідні дані до завдання 2
Таблиця 2 - Чисельність і рух постійних робітників підприємства, осіб
Квар-тал Середньо-спискова кількість Всього прийнято Всього вибуло в тому числі
вихід на пенсію, перехід на навчання і т.д. за власним бажанням звільнено за порушення трудової дисципліни
І 804 36 30 17 10 3
ІІ 835 46 24 13 7 4
ІІІ 856 53 40 24 15 1
ІV 810 21 56 22 26 8
3. На підставі вихідних даних (Таблиця 3) визначити:
3.1. За планом і фактично - продуктивність праці в розрахунку на:
3.1.1. Одного середньорічного працівника, зайнятого в сільгоспвиробництві;
3.1.2. Одну людино-годину – всього і в тому числі в рослинництві і тваринництві.
3.2. Відсоток виконання плану:
3.2.1. По виробництву валової продукції – всього і в тому числі по рослинництву і тваринництву.
3.2.2. По продуктивності праці - в розрахунку на одного середньорічного працівника, на одну людино-годину, і в т.ч. в рослинництві і тваринництві.
4. Зробити висновки про набуті практичні навички при виконанні даної практичної роботи.
Вихідні дані до завдання 3
Таблиця 3
План і фактичне виробництво валової продукції в порівняльних цінах
Показники План Факт
Валова продукція сільгоспвиробництва, всього, тис.грн. 5126 4393
в тому числі: рослинництво 2585 1852
тваринництво 2541 2541
Середньорічна чисельність працівників, зайнятих в сільгоспвиробництві, осіб 530 510
Відпрацьовано в сільгоспвиробництві всього, тис.люд.-год. 1426 1323
в тому числі: рослинництво 679 555
тваринництво 747 768