Зміст
САМОСТІЙНА РОБОТА. СТАТИСТИКА
Варіант 4.
Завдання 1
№ з.п. (шифри) Організаційно-правова форма Вартість основних виробничих фондів, тис. грн. Середньоспискова чисельність робітників, осіб Валовий випуск продукції, тис. грн.
1 ТОВ 1620 271 1920
2 ПрАТ 2005 304 2569
3 ПАТ 4780 340 3520
4 ПрАТ 1740 271 2340
5 ТОВ 3020 363 3921
6 ТОВ 7201 381 8671
7 ПрАТ 2100 227 1586
8 ПП 2521 267 3223
9 ПАТ 3930 467 4224
10 ТОВ 5297 395 3410
11 ПП 3300 254 1326
12 ТОВ 3000 312 3410
13 ТОВ 7110 411 2001
14 ПрАТ 3100 135 2540
15 ТОВ 3521 407 4970
16 ПАТ 3130 410 3640
17 ПАТ 3500 450 6010
18 ПрАТ 3100 250 1490
19 ПАТ 5600 490 3710
20 ПП 3500 220 1350
21 ПАТ 5000 460 3500
22 ТОВ 3200 380 1240
23 ПрАТ 1240 149 1740
24 ПАТ 2315 301 1890
25 ТОВ 1240 336 3540
Згідно відібраних даних по 25 підприємствам скласти:
1) прості розподіли підприємств за кожною з наведених ознак.
2) комбінаційні розподіли підприємств за ознаками: організаційно-правова форма – середньоспискова чисельність працюючих; вартість основних виробничих фондів – валовий випуск продукції; вартість основних виробничих фондів – середньоспискова чисельність працюючих – валовий випуск продукції.
3) аналітичні розподіли, які б описали залежність валового випуску продукції від кожної з ознак.
4) комбінаційний аналітичний розподіл, який би описав залежність валового випуску продукції від ознак: вартість основних виробничих фондів – середьноспискова чисельність
При проведенні розподілів визначити кількість груп, скласти ранжир елементів, побудувати огіву Гальтона, визначити інтервали груп. Результати групувань навести в табличному вигляді, проілюструвати відповідними графіками, проаналізувати та зробити висновки.
Завдання 2
Фактичний обсяг випущеної продукції склав 2784 умовних одиниць. Планове завдання з випуску продукції виконано на 96,8 %. Визначте план випуску продукції.
Завдання 3
За даними перевірки консервів на якість визначте середній відсоток забракованих банок.
Групи консервів Разом перевірено банок, шт. Частка бракованих банок у загальній кількості перевірених, %
М’ясні 1200 7,5
Рибні 3040 10,0
Плодоовочеві 2505 5,2
Завдання 4
За наведеними рядами розподілу визначити модальне та медіанне значення варіюючої ознаки, розмах варіації, середнє лінійне відхилення, середнє квадратичне відхилення, квадратичний коефіцієнт варіації. Зробити висновки.
Розподіл підприємств за рівнем рентабельності капіталу характеризується даними:
Рентабельність капіталу, % Кількість підприємств
До 5 17
5-10 28
10-15 39
15-20 26
20 і більше 14
Завдання 5
В результаті 5 % вибіркового спостереження за місячними грошовими витратами домогосподарств регіону на придбання продукції фірми встановлено:
Грошові витрати, грн. До 50 50-60 60-70 70 і більше
Кількість
домогосподарств 147 194 236 132
З імовірністю 0,954 визначити граничну помилку вибірки для середнього розміру грошових витрат і вказати довірчій інтервал генеральної середньої. З тією ж імовірністю визначити граничну помилку та довірчий інтервал генеральної частки домогосподарств, грошові витрати яких складають 70 грн, та більше.
Завдання 7
Згідно даних про динаміку валового регіонального продукту (млн. грн.) по деяким областям України:
1) розрахувати базисні та ланцюгові показники динамік (абсолютний приріст, темп зростання, темп приросту, абсолютне значення 1% приросту). Результати розрахунків навести в табличному вигляді;
2) розрахувати узагальнюючі показники динаміки (середній рівень ряду динаміки, середній абсолютний приріст, середній темп зростання, середній темп приросту);
3) здійснити аналітичне вирівнювання динамічного ряду, знайшовши параметри трендового рівняння;
4) здійснити прогноз показника на наступний рік. Зробити висновки.
Роки 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Миколаївська область 9553 11876 14767 19410 20336 24055
Завдання 8
Згідно даних про витрати на виробництво продукції та зміну її собівартості обчислити:
1) індивідуальні індекси собівартості і продукції;
2) загальні індекси собівартості, продукції і витрат на виробництво
продукції;
3) на підставі взаємозв'язку індексів обчислити індекс фізичного обсягу продукції;
Вид виробів Загальні витрати на виробництво виробів, тис. грн. Зниження (-) або збільшення (+) собівартості виробу в звітному періоді порівняно з базисним, %
Базисний період Звітний період
Блузи 1700 1780 +9
Спідниці 2100 2120 без змін
Піджаки 4800 5600 -2