Зміст
Задача 1. За даними додатку 1 побудувати інтервальний ряд розподілу об’єму перевезень пасажирів (гр.2).
Використовуючи побудований статистичний ряд розподілу, обчислити:
1. Середній обсяг перевезень пасажирів по всіх туристичних фірмах;
2. Моду і медіану;
3. Дисперсію, середнє квадратичне відхилення, коефіцієнт варіації.
Оцінити взаємозв’язок обсягу перевезень пасажирів з середнім показником нещасних випадків (гр.9), використовуючи коефіцієнт кореляції рангів.
Зобразити графічно збудований вами ряд розподілу .
Проаналізувати отримані результати і зробити обґрунтовані висновки.
З додатка 1 вибрані вихідні дані.
Туристична фірма Об’єм перевезень пасажирів, тис. Середній показник нещасних випадків, %
1 34623 43
2 10628 43
3 79907 49
4 67091 54
5 154871 53
6 19860 42
7 50889 5
8 15097 48
9 14688 38
10 46053 45
11 30819 44
12 21300 43
13 38911 5
14 17263 44
15 16065 51
16 14966 41
17 11403 41
18 26751 48
19 13469 46
20 20562 45
21 22632 42
Задача 2. Визначити всі можливі відносні величини.
Відобразити графічно структуру населення за 2013 р. і динаміку чисельності населення.
Проаналізувати отримані результати.
Рік Населення, млн. чол. У тому числі
Міське Сільське
1983 194,1 63,1 131,0
1993 210,5 100,0 110,5
2003 270,3 169,2 101,1
2013 280,4 185,2 95,2
Задача 3. За даними додатку 2 проаналізуйте динаміку кількості екскурсантів за 2001-2013 рр. (рядок 7).
З цією метою обчислити:
1. Абсолютні прирости кількості екскурсантів, темпи росту і приросту (ланцюгові і базисні до 2001 р.);
2. Абсолютне значення 1% приросту кількості екскурсантів;
3. Середній рівень ряду;
4. Середньорічні темпи росту і приросту кількості екскурсантів.
Зробити вирівнювання рівня ряду динаміки одним з відомих методів. Визначити рівняння плавних рівнів.
Результати аналізу ряду динаміки подати у вигляді таблиць і графічно.
Зробити і обґрунтувати висновки.
2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Кількість екскурсантів 1643955 1991688 2690810 1502031 1704562 1768790 2393064 2405809 1909360 1953497 823000 865028 657924
Задача 4. Є такі дані по ресторанному меню:
Продукт Собівартість, ум. од. Кількість виробів
базова звітна базова звітна
А 42,0 41,0 700 910
Б 58,0 59,5 820 740
В 12,0 10,0 450 590
Обчислити індекс:
1. Собівартості фіксованого складу;
2. Собівартості змінного складу;
3. Структурних зрушень.