Зміст
Задача 4.
Маються дані про роботу промислових підприємств:
№ п/п Обсяг виробленої
продукції, млн.грн. Середньорічна вартість основних фондів, млн.грн. Середньоспискова чисельність працюючих, чол.
за розрахунком фактично
1 2 3 4 5
1 6,0 6,3 5,5 290
2 2,0 2,5 2,0 180
3 12,0 12,8 9,0 462
4 15,0 15,6 8,6 720
5 7,0 7,1 4,8 375
6 18,2 19,2 10,5 528
7 19,4 20,3 12,2 540
8 4,4 4,5 3,8 230
9 23,1 23,1 16,6 600
10 1,8 2,0 2,2 180
11 2,4 2,6 2,5 185
12 9,8 10,0 7,3 410
13 10,5 10,6 6,5 402
14 20,5 21,6 12,3 540
15 3,0 2,9 1,5 170
16 6,7 7,0 4,8 368
17 1,5 1,7 1,3 142
18 12,6 12,8 9,4 540
19 7,0 7,0 4,8 378
20 6,3 6,1 4,0 275
21 4,8 5,0 4,4 270
22 3,5 3,4 2,3 220
Провести групування підприємств по середньосписковій чисельності працюючих, виділивши три групи: до 180 чоловік;
181-380 чоловік;
380 і більше чоловік.
По кожній групі та по сукупності в цілому підрахувати:
1) кількість підприємств (абсолютну і у відсотках до підсумку);
2) середньоспискову чисельність (всього і у середньому на одне підприємство);
3) процент виконання плану;
4) середній виробіток на одного працівника.
Зробити висновки.
Задача 8.
За допомогою наведених даних по підприємствах об’єднання зробити розрахунок середнього процента виконання плану і середнього процента продукції вищого сорту по об’єднанні в цілому:
№ заводу Фактичний випуск продукції, тис.грн. Виконання плану, % Частка продукції вищого сорту, %
1 332 101 90
2 418 99 85
3 577 108 87
4 823 111 93
5 630 105 86
Обґрунтувати використання тих чи інших середніх.
Задача 7.
За даними перевірки якості твердих сирів, чим більший строк його зберігання, тим більше втрачається якість. За даними таблиці розрахувати:
1. міжгрупову дисперсію;
2. середню з внутрішньогрупових дисперсій;
3. загальну дисперсію зниження якості сиру;
4. для оцінки тісноти зв’язку між строками зберігання і зниженням якості сиру використати кореляційне відношення.
Строки зберігання сиру, місяців Кількість партій Середнє зниження якості сиру, балів Групова дисперсія зниження якості
До 2 7 1,3 0,08
2 – 4 8 2,8 0,13
4 і більше 5 4,1 0,20
Р а з о м 20 2,6 -
Зробити висновки.
Задача 8.
Динаміка споживчих витрат населення регіону характеризується даними:
Споживчі витрати Обсяг витрат у 2013р., млн. грн. Темп зростання, % до попереднього року
2014 р. 2015 р.
На товари 82,5 122 107,5
На послуги 17,2 125 116,0
Для кожної групи споживчих витрат визначте:
1) темп приросту обсягу витрат;
2) обсяг витрат у 2014 році та 2015 році;
3) середньорічний абсолютний приріст обсягу витрат.
Зробити висновки.
Задача 7.
Маємо такі дані про реалізацію продовольчих товарів:
Товари Продано товарів у ІІ кварталі, тис. грн. Зміна цін на товари у ІІ кварталі порівняно з І кварталом, %
М‘ясо і м‘ясопродукти 21750 + 6
Хліб і хлібобулочні вироби 3100 - 20
Молоко 4650 Без змін
Картопля 5480 - 25
Фрукти 3000 - 15
Розрахувати загальні індекси цін та абсолютну економію (перевитрати) споживачів від зміни цін.
Зробити висновки.
Задача 1-10.
За даними задачі відповідного номеру з розділу 1 скласти рівняння парної лінійної регресії, що відображає зв‘язок між факторною та результативною ознакою.
Визначити коефіцієнти кореляції та регресії, дати пояснення і зробити висновки. Відобразити зв‘язок графічно.