Зміст
1. Теоретичне питання. Відносні величини та умови їх використання
2. Практичні завдання
Задача
На підставі данних задачі, згрупуйте робітників за розміром зарплати, виділивши групи: а) до 1300 грн. б) від 1300 до 1800 грн. в) від 1800 і вище
Підрахуйте підсумки по групах, розрахуйте середню зарплату по кожній групі і по всіх групах в цілому. Розвязок навести у вигляді таблиці
Спроектуйте макети таблиць, які б характеризували обсяги виробництва (млн.грн.) та структуру виробництва (%) товарів народного споживання (продовольчі, непродовольчі та алкогольні вироби) за регіонами протягом останнього року
№ п/п П.І.Б. Стаж роботи, років Тарифний розряд Зарплата, грн
1 Ворон К.С. 2 5
2 Мічурін І.Ф 3 4
3 Інков П.П. 4 4
4 Кошельов С.А. 1 3
5 Агапон Ф.Ф. 3 4
6 Купрін С.С. 12 5
7 Білокуров О.А. 1 2
8 Загородній К.П. 15 6
9 Іванов М.П. 1 2
10 Окунь Р.П. 14 6
11 Ступін І.М. 6 4
12 Коровін В.Т. 5 4
13 Чупров А.М. 18 6
14 Щербаков П.М. 2 3
Задача
За звітний квартал виконання плану за обсягом випуску продукції характеризується такими даними:
№ підприємства Фактично вироблено продукції, тис.грн. Виконання плану, %
1 2000
2 3500
3 2800
4 2500
Визначити виконання плану випуску продукції підприємствами в цілому
Задача
Розрахуйте середню урожайність картоплі по радгоспах області в цілому. Обгрунтуйте використання формули середньої
Урожайність, ц/га
Кількість радгоспів Посівна площа, % до підсумку
До 75 68 39,
75-125 44 24,
125-175 20 23,
175 і більше 8 12,
Разом 140 100,
Задача
Дати оцінку рівня собівартсоті за періоди по окремих виробах та в цілому
Розрахувати індекси собівартості постійного складу, змінного складу, структурних зрушень
Здійснити аналіз:
- зміни собівартості в цеху за рахунок структурних зрушень в асортименті
- зміни собівартості за рахунок зміни собівартості окремих виробів
- зміни собівартості за рахунок спільного впливу двох вищезгаданих факторів
Вид продукції 2003 рік 2004 рік
Кількість, натур.од. (q0) Собівартість одиниці продук-ції, гр.од. (z0) Кількість натур.од. (q1) Собівартість одиниці продук-ції, гр.од. (z1)
Ковбаса варена 820 250 800
Ковбаса копчена 450 370 540
Література