Зміст
Завдання 1.
Організаційно правова форма підприємств, вартість їх основних виробничих фондів, середньоспискова чисельність та валовий випуск продукції характеризується даними:
№
з.п.
(шифри) Організаційноправова форма Вартість основних
виробничих фондів, тис. грн. Середньоспискова чисельність робітників, осіб Валовий випуск
продукції, тис. грн.
3 ПАТ 4501 440 5630
4 ПАТ 4906 510 5492
5 ПП 2803 290 2901
6 ПАТ 6507 591 9410
7 ТОВ 1620 271 1920
8 ПрАТ 2005 304 2569
9 ПАТ 4780 340 3520
10 ПрАТ 1740 271 2340
11 ТОВ 3020 363 3921
12 ТОВ 7201 381 8671
13 ПрАТ 2100 227 1586
14 ПП 2521 267 3223
15 ПАТ 3930 467 4224
16 ТОВ 5297 395 3410
17 ПП 3300 254 1326
18 ТОВ 3000 312 3410
19 ТОВ 7110 411 2001
20 ПрАТ 3100 135 2540
21 ТОВ 3521 407 4970
22 ПАТ 3130 410 3640
23 ПАТ 3500 450 6010
24 ПрАТ 3100 250 1490
25 ПАТ 5600 490 3710
26 ПП 3500 220 1350
27 ПАТ 5000 460 3500
Розшифровка організаційно-правових форм суб’єктів господарювання:
ТОВ – товариство з обмеженою відповідальністю; ПАТ – публічне акціонерне товариство; ПрАТ – приватне акціонерне товариство; ПП – приватне підприємство.
Згідно відібраних даних по 25 підприємствам скласти:
1) прості розподіли підприємств за кожною з наведених ознак.
2) комбінаційні розподіли підприємств за ознаками: організаційно-правова форма – середньоспискова чисельність працюючих; вартість основних виробничих фондів – валовий випуск продукції; вартість основних виробничих фондів – середньоспискова чисельність працюючих – валовий випуск продукції.
3) аналітичні розподіли, які б описали залежність валового випуску продукції від кожної з ознак.
4) комбінаційний аналітичний розподіл, який би описав залежність валового випуску продукції від ознак: вартість основних виробничих фондів – середньоспискова чисельність
При проведенні розподілів визначити кількість груп, скласти ранжир елементів, побудувати огіву Гальтона, визначити інтервали груп. Результати групувань навести в табличному вигляді, проілюструвати відповідними графіками, проаналізувати та зробити висновки.
Завдання 2.
За наведеними даними визначить структуру товарообороту (у %).
Товарооборот – 23792 грн., в тому числі: непродовольчих товарів – 11231 грн., продуктів харчування – 9732 грн., горілчаних виробів – 2829 грн.
Завдання 3
За даними про чисельність студентів ВНЗ визначте середній відсоток студентів, які навчаються на заочному відділенні.
Рівень акредитації
ВНЗ Загальна чисельність студентів, тис. чол. Частка студентів, які навчаються на заочному відділенні, %
І-ІІ 617,7 23,5
ІІІ-IV 922,8 30,6
Завдання 4.
За наведеними рядами розподілу визначити модальне та медіанне значення варіюючої ознаки, розмах варіації, середнє лінійне відхилення, середнє квадратичне відхилення, квадратичний коефіцієнт варіації. Зробити висновки.
Розподіл робітників за кількістю виготовлених виробів характеризується даними:
Кількість виробів, шт.. Кількість робітників, чол.
До 50 8
50-60 17
60-70 26
70-80 14
80 і більше 4
Завдання 5.
Вибірковим спостереженням встановлено частку нестандартної сировини в партіях поставок її на підприємство:
Частка нестандартної сировини, % До 3 3-5 5-7 7-9 9 і
більше
Кількість поставок 5 7 6 4 1
З імовірністю 0,954 визначити граничну помилку вибірки для середньої частки нестандартної сировини і вказати довірчій інтервал генеральної середньої. З тією ж імовірністю визначити граничну помилку та довірчий інтервал генеральної частки партій поставок, які мають частку нестандартної сировини 5 та більше відсотків.