Зміст
Вступ
Розділ 1 теоретичні аспекти дослідження функцій фінансового менеджера та організації фінансової роботи підприємства
1.1 Сутність і значення функцій фінансового менеджера та організації фінансової роботи підприємства
1.2 Особливості управління фінансовою роботою підприємства
1.3 Управління ефективністю фінансової роботи підприємства
Розділ 2 аналіз управління фінансовою роботою та функціями фінансового менеджера тов «меркурій»
2.1 Загальноекономічна характеристика підприємства
2.2 Комплексна оцінка фінансового стану ТОВ «Меркурій»
2.3 Аналіз управління фінансовою роботою та функціями фінансового менеджера підприємства
Розділ 3 шляхи покращення управління фінансовою роботою підприємства
Висновки
Список використаної літератури
Додатки
Основним видом дiяльностi товариства є виробництво i реалiзацiя хлiбобулочних, кондитерських, макароннитх виробiв.
Проаналізувавши основні показники діяльності підприємства, можна побачити, що чистий дохід від реалізації продукції продукції збільшився на 570,2 тис.грн. або 9,56% в 2008 році порівняно із попереднім, і на 1863,5 тис.грн. або 28,51% в 2009 році, собівартість реалізованої продукції зросла на 560 тис.грн. або 9,49% в 2008 році і знизилась на 55,4 тис.грн. або 0,85% в 2009 році.
Середньорічна чисельність працівників зросла на 46 осіб в 2008 році і знизилась на 82 особи в 2009 році, продуктивність праці знизилась на 0,19 тис.грн. або 1,32% в 2008 році і зросла на 7,93 тис.грн. або 56,13% в 2009 році. Фонд заробітної плати збільшився в 2008 році на 1231,3 тис.грн. або 55,83% і на 1079,3 тис.грн. або 31,41% в 2009 році. Середньорічна заробітна плата одного працівника збільшилась на 2,14 тис.грн. або 40,46% в 2008 році і на 4,43 тис.грн. або 59,63% в 2009 році.
Середньорічна вартість основних фондів зросла в 2008 році на 1532,6 тис.грн. або 28,63% і в 2009 році на 751,9 тис.грн. або 10,92%; середньорічна вартість оборотних фондів збільшилась в 2008 році на 749,1 тис.грн. або 81,06% і на 6054,6 тис.грн. або 366,75% в 2009 році.
Валовий прибуток зріс в 2008 році на 10,2 тис.грн. або 16,78% і виріс в 2009 році на 1918,9 тис.грн. або 2702,68%. Чистий прибуток в 2009 році збільшився на 15,3 тис.грн. або 153%, а в 2007 році становив 0.
Загалом значення коефіцієнтів ліквідності свідчать про достатність оборотних засобів для покриття поточних зобов’язань лише в 2009 році, у цьому відношенні стан платоспроможності підприємства можна вважати не досить задовільним.
Мінімальний нормативний рівень коефіцієнта фінансової автономії (коефіцієнта власності) становить 0,5. У товариства коефіцієнт менший за норму в 2007-2008 роках, але в 2009 році становить 0,53. Що свідчить про цілком задовільний рівень фінансової стійкості в 2009 році, хоча на протязі 2007-2008 років цей показник завжди залишався досить низьким. Це свідчить про те, що всі зобов’язання підприємства в 2009 році можуть бути покриті власними коштами.
Коефіцієнт фінансової залежності – відображає збільшення залежності підприємства від джерел зовнішнього фінансування. Зменшення коефіцієнта в 2009 році значить, що на 1 грн. власних коштів припадає 1,89 грн. фінансових ресурсів. Хоча в підприємства знизився цей коефіцієнт, він не досягає критичного значення – 2, є меншим лише в 2009 році.
Коефіцієнт маневреності власного капіталу становить в 2007-2009 роках невисоку величину, хоча він і є більшим за критичне значення 0, але знижується в 2009 році. Таке значення цього коефіцієнта негативно характеризує зміни у фінансовому стані підприємства свідчать про зниження можливості вільно маневрувати власними коштами. В нашому випадку, у підприємства менше свободи маневрувати мобільними коштами, хоча підприємство і знаходиться в межах допустимих критичних значень.
В третьому розділі роботи подано аналіз шляхів покращення роботи підприємства: впровадження автоматизованих технологій та проекту відкриття цеху з виробництва кондитерських виробів.
Для виготовлення продукції потрібне було таке обладнання:
- Механізована потокова лінія виробництва сухарного печива;
- Механізована потокова лінія виробництва затяжного печива;
- Механізована потокова лінія виробництва здобного печива;
- Печі.
Фінансування проекту передбачається здійснювати з рахунок двох основних джерел:
- Власних засобів товариства на суму 145700 грн.
- Кредитних ресурсів на суму 80 тис.грн
Одержання кредиту планується здійснити одним платежем на початку другого кварталу 2009 року. При цьому планується повне погашення кредиту і відсотків по його обслуговуванню на початку 2-го кварталу 2010 року.
Гарантом виконання боргових зобов'язань стане майно товариства, та бездоганна його репутація в бізнесі
Інвестиції на придбання обладнання, запуск виробництва, матеріалів згідно виконаних розрахунків, будуть повернуті інвесторові з виплатою 18 % річних.
Рентабельність проекту = чистий прибуток за рік / сукупні витрати за рік Рентабельність проекту = 424662/(1144541+373588) = 28%.
Строк окупності проекту = (вартість проекту/чистий прибуток за рік) * 12 міс Строк окупності проекту = 225700/424662*12 = 6,4 міс
Здійснення даного проекту передбачає певні ризики і проблеми, а саме
- непередбачене зменшення ринкового попиту знижує обсяг збуту
- зниження ціни конкурентами відповідно знижує ціну на продукцію нашого підприємства
- можливість виникнення скороченої прибутковості, тобто рівень інфляції і ціни не відповідають швидкому зростанню витрат.
Проте поряд з негативними сторонами існують також і позитивні події, які можуть вплинути на заплановане здійснення проекту :
- зниження оптових цін на сировину через велику пропозицію.
- збільшення попиту на продукцію
- зменшення накладних витрат
Перелік графічного матеріалу:
Рис. 1.1. Функціональні блоки завдань фінансового менеджменту
Таблиця 1.1 Параметри узгодження фінансових рішень
Таблиця 1.2 Баланс підприємства (в агрегованому вигляді)
Таблиця 1.3 Види фінансування
Рис. 1.2 Взаємозв’язок між показниками ліквідності і платоспроможності
Таблиця 2.1.Основні техніко – економічні показники діяльності підприємства ТОВ «Меркурій»
Таблиця 2.2 Аналіз показників ліквідності
Таблиця 2.3 Аналіз ліквідності статей балансу, тис.грн.
Таблиця 2.4 Аналіз фінансової стійкості підприємства
Таблиця 2.5 Аналіз рентабельності підприємства
Таблиця 2.6 Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства
Таблиця 2.7 Аналіз джерел формування коштів підприємства
Таблиця 3.1 Чисельність працівників
Таблиця 3.2 Асортимент виробів
Таблиця 3.3 Річний бюджет маркетингу
Таблиця 3.4 Вміст основних харчових добавок, грам на 100 грам продукту
Таблиця 3.5 Ємність ринку для кожного із видів печива
Таблиця 3. 6 Вартість проекту
Таблиця 3.7 Аналіз прямих і непрямих витрат
Таблиця 3.8 Звіт про планові доходи і витрати
Таблиця 3.9 Розрахунок точки самоокупності