Удосконалення технології ультрамарину (ID:1128045)
Зміст
ВСТУП………………………………………….………………………………….....8
РОЗДІЛ І АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ...11
1.1 Пігменти та барвники у харчовій промисловості……………………….…11
1.2 Сині пігменти: представники, застосування………….………..…….….…18
1.3 Ультрамарин – опис пігменту, сфери застосування.………………….…...21
1.4 Методи отримання ультрамарину……………………………………….….24
1.5 Сировина для отримання ультрамарину………………………..….….…...32
1.6 Методи удосконалення технології ультрамарину………….……………...33
1.7 Висновки до розділу………………………………………………………...34
РОЗДІЛ ІІ ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА………………………………………..35
2.1 Опис сировини для отримання пігменту ультрамарину…...………………35
2.2 Технологія ультрамарину…...…………………...…………………………..41
2.3 Принципова технологічна схема отримання ультрамарину……………...44
2.4 Розрахунок матеріального балансу отримання синього ультрамарину….47
2.5 Підбір основного технологічного обладнання для виробництва…………56
2.6 Апаратурно-технологічна схема отримання ультрамарину………………64
2.7 Основний апарат для отримання ультрамарину…………………….……..67
2.8 Конструктивний розрахунок валкової дробарки…………………………...72
2.9 Розрахунок теплового балансу отримання ультрамарину…………………76
РОЗДІЛ ІІІ ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ…………….............79
3.1 Техніко-економічне обґрунтування виробництва………………………….79
РОЗДІЛ ІV ОРГАНІЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ……….……...85
4.1 Показники якості та безпеки готової продукції……………………………85
4.2 Система контролю якості ультрамарину на виробництві…………………88
РОЗДІЛ V ЕКОЛОГІЧНА ЧАСТИНА……………………………......……….….90
5.1 Екологічна безпека технології ультрамарину……….…...……………..….90
РОЗДІЛ Ⅵ ОХОРОНА ПРАЦІ…………………………………………………….93
6.1 Охорона праці на виробництві………………………………………………93
ВИСНОВКИ…………………………………...……………………...…………….96
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………………...98
Зразок роботи
Кожна сфера діяльності людини тим чи іншим чином пов’язана з
барвниками та пігментами. Найвагомішими кольори є для текстильної
промисловості, косметичної, будівельної та харчової.
Харчова промисловість за багато років зазнала значним змін та
удосконалень, особливо важливим став такий показник як естетичний
зовнішній вигляд, щоб зробити продукт більш привабливим для споживача.
Звісно, однією з характеристик, яка відноситься до «естетичного
зовнішнього вигляду» є колір кінцевого продукту. Натуральна сировина не
завжди може надати бажаного ефекту, особливо у кондитерській
промисловості, тому технологам досить часто доводиться звертатися до
барвників та пігментів.
Барвники та пігменти – речовини, які вводяться до продуктів
харчування, з метою надання їм бажаного чи необхідного за регламентом
кольору.
Більшість з харчових барвників та пігментів мають природне
походження, наприклад жовта – куркума, червоний – кармін, зелений –
шпинат, авокадо, хлорофіл. В той самий час, такий колір, як синій, має значно
менше варіантів вибору. Тому, в якості синього пігменту ми можемо
використовувати мінеральні пігменти, наприклад, ультрамарин.
Ультрамарин до моменту набуття синього відтінку проходиться багато
стадій, від білого та зеленого кольорів, якщо ж порушити технологію в
температурному режимі, ми можемо одразу отримати фіолетовий, рожевий
або червоний ультрамарин.
Інші роботи з даної категорії: