Зміст
Завдання 1. На виробничій дільниці за минулі десять звітних періодів при різному ступені навантаження на робочі місця мали місце наступні фактичні затрати (табл. 1).
Таблиця 1
Звітний період Обсяг продукції, од. Фактичні затрати, тис. грн
1 980 4150
2 920 3810
3 1060 4020
4 1290 5070
5 1570 5430
6 1780 5960
7 1820 6890
8 1040 4050
9 1120 4420
10 1080 4350
Розподілити затрати залежно від обсягу діяльності за методом «вищої-нижчої точок». Визначити функцію затрат і прогнозовану її величину при 2000 од.
Побудувати графік розподілу затрат на постійні та змінні.
Метод «вищої-нижчої точок» порівняти з методом візуального спостереження.
Завдання 2.
1. Визначити собівартість продукції А і В (див. дані табл. 2). Розподілити непрямі затрати між даними видами продукції. За базу розподілу непрямих затрат слід прийняти прямі виробничі затрати. Зробити висновок щодо рентабельності наведених видів продукції.
Таблиця 2
Звіт про фінансові результати за видами продукції, грн
Показники Продукція А Продукція В Разом
Ціна реалізації одиниці продукції 30250 18100
Прямі виробничі затрати на одиницю продукції 24200 14500
Непрямі затрати на одиницю продукції 9817,6 5882,4 15700
Собівартість реалізації одиниці продукції 34017,6 20382,4
Прибуток на одиницю продукції -3767,6 -2282,4
Рентабельність продажу, % -12,45 -12,61
2. Методом калькулювання на основі діяльності (АВС-метод) підтвердити чи спростувати висновок щодо рентабельності видів продукції А і В, визначену у першій частині завдання. Використовуючи дані таблиці 2 та додаткові показники із таблиць 3 та 4 визначити собівартість реалізації одиниці продукції А і В.
Таблиця 3
Статті затрат Сума, грн
Загальновиробничі затрати: 8700
- затрати на обслуговування обладнання 4100
- затрати на організацію та управління виробництвом 4600
Адміністративні затрати 4000
Затрати на збут 3000
Таблиця 4
Додаткова інформація за видами продукції
Види продукції Кількість переналагоджень
обладнання, шт. Кількість укладених угод, шт.
А 120 150
В 20 20
Загально виробничі витрати розподіляються між видами продукції пропорційно кількості переналагоджень обладнання (затрати на обслуговування обладнання) та кількості укладених угод (затрати на організацію та управління виробництвом)
Скласти прогнозний звіт про фінансові результати за видами продукції. Визначити рентабельність реалізованої продукції.
Завдання 3.
Виконання завдання передбачає:
Вибір варіанту для вирішення завдання здійснюється відповідно порядкового номеру в журналі наступним чином (табл.. 5):
з 1-го по 5-ий – 1 і 2 варіанти;
з 6-го по 10-ий – 2 і 3 варіанти;
з 11-го по 15-ий – 3 і 4 варіанти;
з 16-го по 20-ий – 4 і 5 варіанти;
n - остання цифра в заліковій книжці
m - дві останні цифри в заліковій книжці
Підприємство ТОВ «Аргон» виробляє один вид продукції. За даними таблиці 5 необхідно визначити:
1.1) точку беззбитковості у натуральному та грошовому вимірниках і у відсотках до проектної потужності, накреслити графік точки беззбитковості;
1.2) суму чистого прибутку (збитку), який отримає підприємство при досягненні проектної потужності;
1.3) яку кількість продукції необхідно реалізувати, щоб отримати чистій прибуток у розмірі:
а) 8000 грн.;
б) 8 грн. на одиницю реалізованої продукції;
в) 20 % від обсягу реалізації.
1.4) яку необхідно встановити ціну за одиницю продукції, щоб підприємство при досягненні проектної потужності могло одержати 10000 грн. чистого прибутку?
1.5) запас міцності в натуральному і грошовому виразі;
1.6) коефіцієнт запасу міцності.
Обрати найкращий варіант і зробити відповідні висновки.
Таблиця 5
Вихідні дані
№
з/п Показники 2 варіант 3 варіант
1 Ціна за од.,
грн. + n 40 60
2 Змінні витрати на од., грн. + n 20 30
3 Постійні витрати,
грн. + n 1000 14000
4 Проектна потужність.,
од. + n 800 1500
5 Податок на прибуток, % 18 18
Завдання 4. ТОВ «Аргон» купує напівфабрикати для виготовлення основної продукції за ціною 50 грн за одиницю. Річна потреба складає 50000 одиниць на рік. Витрати на одне замовлення становлять 700 грн. Прямі витрати на зберігання одного напівфабрикату дорівнюють 2 грн. Вартість капіталу підприємства складає 25 %.
Необхідно:
1) скласти таблицю релевантних витрат на зберігання напівфабрикатів та виконання замовлення і визначити оптимальний розмір замовлення (табл. 6). Для вибору варіанту завдання необхідно враховувати мінімальний запас, якій дорівнює 1;
2) визначити оптимальний розмір замовлення за допомогою формули;
3) визначити оптимальний розмір замовлення графічним способом;
4) зробити відповідні висновки за результатами розрахунків.
Таблиця 6
Розрахунок оптимального розміру замовлення табличним способом
№
з/п Річна потреба, од. 50000 50000 50000 50000 50000 50000
1 Розмір замовлення, од. 1000 1500 2000 2500 3000 3500
2 Середній запас, од.
3 Кількість замовлень, од.
4. Річні витрати на замовлення, грн.
5. Річні витрати на зберігання, грн.
6. Загальні релевантні витрати на замовлення і зберігання запасів, грн.
Завдання 5. Методику управлінського обліку запасів можна використовувати враховуючі різні методи управління ними. Тому, пропонується, використати методи АВС та ХYZ – аналізу для підвищення ефективності управління та контролю за рухом запасів сировини на підприємстві.
Необхідно розподілити запаси сировини за відповідними критеріями використовуючи методи АВС та ХYZ – аналізу (таблиці 7 і 8).
Таблиця 7
Розподіл запасів сировини за методом АВС - аналізу
№
з/п Найменування сировини (вовна, тонина) Ціна за Кб,(грн) потреба в місяць, од. (табл.8) вартість (ціна * кіль-кість) частка у кількості, % частка у вартості, % Пріоритетна група
1 2 3 4
1 Меринос, 64-70 12,21 18331
2 Меринос, 60 11,62 19166
3 Меринос,64 12,91 3957
4 Цигайська 50 10,67 14099
5 Цигайська (свалок) 6,71 6459
6 Цигайська 48-46 10,83 1163
7 Кардочес 50 9,04 7304
8 Кардочес новозеландський ----- 5388
9 Вовна несортова 6/2 13,97 3318
10 Кардочес 58-56 9,79 305
11 Кардочес 48-46 7,31 1558
12 Помісна 7,82 2434
13 Українська груба 3,93 602
14 Горно карпатська 8,98 647,8
15 Ангора 30,71 195
16 Ангора чесана 25,98 128
17 Клюнкер ----- 9
Разом 85063,8
За допомогою комбінації АВС та ХYZ – аналізу визначити основні напрями підвищення управління запасами сировини, а також контролю в процесі постачання. Визначенні критерії управління матеріальними запасами занести в таблицю 9.
Таблиця 9
Критерії управління матеріальними запасами
№
п/п Клас запасів Особливості управління запасами
Завдання 6. Визначити фактичну собівартість запасів, які надійшли на виробництво (табл. 10) методом середньозваженої собівартості за періодичною і систематичною системами оцінки запасів та методом ФІФО. Встановити їх вплив на фінансовий результат діяльності підприємства, якщо:
1) дохід від реалізації склав 3000 000 грн.;
2) всі матеріали, що надійшли на виробництво, включені до виробничої собівартості та собівартості реалізованої продукції;
3) інші види затрат - відсутні.
Таблиця 10
Вихідні дані для розрахунку фактичної собівартості використаних у
процесі виробництва запасів, грн.
№
пор.
Основні характеристики Кількість, шт. Ціна, грн. Сума, грн.
1 Залишок на початок місяця 150 280 42000
2 Надійшло протягом місяця:
07. 03. 2018 1 500 245 367500
15.03. 2018 1 200 250 300000
26.03.2018 1 200 255 306000
3 Використано на виробництво:
08.03.2018 1200
18.03.2018 1320
27.03.2018 1500
4 Залишок на кінець місяця 30
Результати розрахунків звести у таблицю 11 та 12.
Завдання 7. Визначити собівартість 1 т готової продукції методом додавання затрат, якщо виробничий процес здійснюється за трьома переділами:
переділ № 1 – напівфабрикат 1, обсяг виробництва – 30 000 т, з них:
10 000 т – на реалізацію; 20 000 т – передається на переділ № 2;
переділ № 2 – напівфабрикат 2, обсяг виробництва – 30 000 т, з них:
10 000 т – на реалізацію; 20 000 т – передається на переділ № 3;
переділ № 3 – готова продукція, обсяг виробництва 20 000 т..
Вартість сировини та матеріалів за переділами:
переділ № 1 – 50 000 грн; переділ № 2 – 30 000 грн; переділ № 3 – 40 000 грн.
Затрати на обробку сировини за трьома переділами складають:
переділ № 1 – 250 000 грн; переділ № 2 – 180 000 грн; переділ № 3 – 80 000 грн.