Зміст
ВСТУП
РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ АНАЛІЗУ ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
1.1. Сутність ліквідності і платоспроможності підприємства
1.2. Інформаційне забезпечення аналізу ліквідності і платоспроможності підприємства
1.3. Основні показники ліквідності і платоспроможності підприємства
РОЗДІЛ 2 ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ ОЦІНКИ ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
2.1. Організаційно – економічна характеристика підприємства
2.2. Оцінка майнового стану та аналіз ліквідності балансу
2.3. Оцінювання показників ліквідності і платоспроможності підприємства
РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ЗБІЛЬШЕННЯ ЛІКВІДНОСТІ ТА ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
ВИСНОВКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ДОДАТКИ
Таким чином, підприємство ВАТ «Гладкiвщинське ХПП» є підприємством, метою діяльності якого є надання послуг з заготiвлі, розмiщення, обробiтку, зберiгання зернових, зернобобових та олiйних культур та сільського господарства.
Сума власного капіталу в 2008 році зросла на 204, 2 тис.грн. або 10,4% і в 2009 році на 171,2 тис.грн. або 7,89%, залученого – знизилась на 173,7 тис.грн. або 18,95% в 2008 році, але зросла в 2009 році на 1401,6 тис.грн. або 328,78%.
Чистий дохід зріс в 2008 році на 885,1 тис.грн. або 40,85%, а в 2009 році на 649 тис.грн. або 21,27%; собівартість реалізованої продукції зросла в 2008 році на 659,8, тис.грн. або 33,47%, а в 2009 році на 859,8 тис.грн. або 32,66%; валовий прибуток збільшився на 225,3 тис.грн. або 115,36% в 2008 році, а році знизився на 210,5 тис.грн. або 50,05%; чистий прибуток підприємства має негативну тенденцію до зниження – в році - на 67 тис.грн. або 14,7%, в 2009 році на 33 тис.грн. або 16,16%.
Чисельність працівників знижується в 2008 році на 1 особу, але зростає в 2009 році на 9 осіб. Фонд оплати праці зростає в 2008 році на 171,5 тис.грн. або 20,63% і в 2009 році на 421,9 тис.грн. або 42,07%.
Середньомісячна заробітна плата працівника в 2008 році збільшилась на 199,92 грн. або 22,22% і в 2009 році ще зросла на 297,2 тис.грн. або 27,03%.
Виробіток одного працівника збільшився на 12,02 тис.грн. в 2008 році і на 3,38% в 2009 році.
Співставлення найбільш ліквідних активів та термінових зобовязань приводить до висновку про недостатність цієї групи активів для термінового погашення зобовязань (в 2007 році на 453, тис.грн., в 2008 році – на 153,6 тис.грн. і в 2009 році на 261 тис.грн.). Співставляючи швидкореалізовувані активи і короткострокові зобовязання бачимо, що активів достатньо для покриття цієї групи зобовязань. Співставляючи повільнореалізовувані активи і довгострокові зобовязання бачимо, що їх достатньо лише в 2007 і 2008 роках, в 2009 році відчувається дефіцит. В 2009 році навіть за рахунок усіх наявних зоборвязань підприємство не було спроможне погасити кредитоську заборгованість (платіжна нестача – 904,6 тис.грн.), хоча в 2007-2009 році це було можливо.
В третій частині роботи розроблено бізнес-план виробництва нової продукції ВАТ “Гладківщинське ХПП”. Проект передбачає будівництво пекарні при даному підприємстві. Сутність проекту полягає у налагодженні виробництва хліба та хлібобулочних виробів для забезпечення потреб населення району у високоякісних і різноманітних хлібобулочних виробах. Варто сказати, що підприємство здатне довести свій продукт до споживача. Головне завдання проекту -довести потенційним інвесторам, що підприємство в змозі реально виготовити необхідну кількість товарів відповідної якості у встановлені строки.
Отже, в результаті проведеного аналізу впровадження проекту, слід відмітити, що даний проект з виробництва хліба та хлібобулочних виробів є прибутковим, а отже, доцільним.
Таким чином, бізнес-план допомагає підприємцю оцінювати прогрес своєї справи на основі мікро- та макроекономічного аналізу і контролювати поточні операції.
Перелік табличного і графічного матеріалу:
Таблиця 1.1 Призначення основних компонентів фінансової звітності
Рис. 1.1 Взаємозв’язок між показниками ліквідності і платоспроможності
Таблиця 1.2 Класифікація активів та пасивів підприємства
Таблиця 1.3 Показники ліквідності
Таблиця 2.1 Основні техніко – економічні показники діяльності ВАТ «Гладкiвщинське ХПП»
Таблиця 2.2 Оцінка структури і динаміки майна підприємства
Таблиця 2.3 Аналіз динаміки та структури джерел утворення майна підприємства
Таблиця 2.4 Аналіз ліквідності балансу за 2007-2009 р.р. (в тис.грн)
Таблиця 2.5 Показники ліквідності та платоспроможності
ВАТ «Гладкiвщинське ХПП»
Таблиця 2.6 Факторний аналіз динаміки показників ліквідності і
платоспроможності ВАТ “Гладківшинське ХПП”
Таблиця 3.1 Хімічний склад та енергетична цінність хлібопродуктів (середні дані)
Таблиця 3.2 Оцінка конкурентноздатності продукції підприємства
Таблиця 3.3 Місткість ринку хліба та хлібобулочних виробів в районі
Таблиця 3.4 Стан виробництва і споживання хлібопродуктів в Україні
Таблиця 3.5 Характеристика каналів збуту хліба та хлібобулочних виробів
Таблиця 3.6 Складання рекламного бюджету
Таблиця 3.7 Комплекс обладнання для пекарні ВАТ “Гладківщинське ХПП”
Таблиця 3.8 Комплекс наявного обладнання для роботи
Таблиця 3.9 Сировина і матеріали
Таблиця 3.10 Калькуляція виробництва хліба житнього і білого на 2011 р.
Таблиця 3.11 План доходів і витрат проекту, грн.