Зміст
Аналіз забезпечення підприємства ресурсами праці
Задача № 1
На підприємстві випуск продукції й показники забезпеченості та використанням трудових ресурсів характеризуються такими даними:
Таблиця 2 Вихідні дані
Показник 2003 2004
Обсяг товарної продукції, тис. грн. 23636 19684
Середньооблікова чисельність робітників, чол. 2600 2960
Відпрацьовано за рік:
– тис. люд-днів
– тис. люд.-год.
450
3600
400
2974
За цими даними побудуйте модель формування обсягу товарної продукції під впливом факторів праці. Використовуючи модель, розрахуйте величину впливу кожного із факторів на відхилення за випуском продукції проти 2003 р. способом відносних різниць, та ланцюгових підстановок.
Задача № 2
Користуючись методом абсолютних різниць визначити вплив факторів на зміну обсягу ТП порівняно з минулим роком на основі такої інформації:
Таблиця 3 Вихідні дані
Показник Рік
попередній звітний
Обсяг товарної продукції, тис. грн. ? ?
Середньооблікова чисельність робітників, -чол. 200 210
Відпрацьовано робітниками за рік, тис. люд-днів 96,0 94,3
Відпрацьовано робітниками за рік, тис. люд-год 768,0 735,54
Тривалість робочого дня, год 8,0 7,8
Середньогодинний виробіток одного робітника, грн. 2,0 2,3
Задача № 3
На основі даних табл. 1 розрахувати вплив на відхилення обсягу валової продукції:
а) середньозалишкової чисельності працюючих;
б) виробітку на одного працюючого, за допомогою методів абсолютних і
відносних різниць.
Таблиця 1
Показник План Факт
Валова продукція, тис. грн.
2459,6 2525,9
Чисельність працюючих, чол.
• 838,5 832
Задача № 4
У табл. 2 наведено дані, що характеризують обсяг виробництва продукції, її собівартість і ціну.
Таблиця 2
Показник
Попередній рік
Звітний рік
План Факт
Кількість продукції, шт. 4901 4862 5031
Собівартість одиниці продукції, грн.
2769 2782 2723,5
Ціна одиниці продукції, грн.
2827,5 2808 2782
Необхідно визначити:
1. Індекс виконання плану затрат на 1 грн. товарної продукції.
2. Індекс фактичної зміни затрат на 1 грн. товарної продукції.
3. Індекс напруженості планового завдання.
4. Вплив на зміну фактичних затрат на 1 грн. товарної продукції порівняно з планом:
а) обсягу та структури продукції;
б) собівартості одиниці продукції;
в) ціни одиниці продукції.
5. Проаналізувати розраховані показники.
Література