Зміст
Вступ
Розділ 1 теоретичні аспекти аналізу собівартості продукції
1.1. Економічна сутність собівартості продукції
1.2 Організаційно – економічна характеристика ЗАТ «Нива»
Розділ 2 аналіз собівартості продукції на підприємстві
2.1 Динаміка і структура собівартості продукції по загальному об’єму
2.2 Аналіз собівартості продукції за видами діяльності
2.3. Аналіз собівартості за видами продукції
2.4. Розрахунок впливу факторів на зміну собівартості продукції
Розділ 3 пропозиції щодо зниження собівартості на підприємстві
Висновки
Список використаних джерел
Додатки
З переходом на ринкові відносини змінюється підхід до планування витрат і результатів виробництва. Коли в умовах планової економіки існували загальні і обов’язкові для всіх норми і нормативи витрат, що дозволяло складати планову калькуляцію і контролювати додержання підприємствами зазначених нормативів, то з переходом до ринкових відносини визначальною рисою має стати конкуренція виробників, отже і конкуренція витрат. Таким чином принципово неможливим стає застосування єдиних і обов’язкових для всіх підприємств норм і нормативів, що робить нереальним здійснення централізованого контролю за додержанням підприємствами планових обсягів витрат.
Відображаючи рівень витрат на виробництво, собівартість комплексно характеризує ступінь використання всіх ресурсів підприємства, а отже і рівень техніки, технології і організації виробництва. Що ліпше працює підприємство (інтенсивніше використовує виробничі ресурси, успішніше вдосконалює техніку, технологію та організацію виробництва), то нижчою є собівартість продукції. Тому собівартість є одним з найважливіших показників ефективності виробництва. Вона має тісний зв’язок з ціною. Це виявляється в тім, що собівартість є базою ціни товару і водночас обмежником для виробництва.
Аналіз фінансового стану підприємства показав, що він є достатньо стабільним, прибутковим, підприємство практично на 100% фінансується за рахунок власних коштів.
В роботі було проведено оцінку витрат виробництва за такими етапами:
1. Аналіз динаміки і структури витрат на виробництво продукції за елементами
2. Аналіз динаміки і структури витрат за статтями калькуляції
3. Структура і динаміка собівартості тваринницької продукції
4.Структура і динаміка собівартості рослинницької продукції
5. Структура і динаміка окремих видів продукції
6. Структура і динаміка елементів витрат
7. Структура і динаміка витрат на 1 грн. реалізованої продукції в цілому та за видами продукції.
В структурі собівартості виготовленої продукції найбільшу питому вагу займають матеріальні витрати – близько 56-72% в собівартості, значну питому вагу займають витрати на оплату праці – 19,4-23%, відрахування на соціальне страхування – близько 5-6%, амортизаційні відрахування – 8,6-9,4%, інші витрати – 3,9 - 4,3%. В динаміці витрати на виробництво продукції практично по всім статтям мають тенденцію до збільшення в 2006 році і зниження в 2007 році, що пов’язано зі зниженням обсягів виробництва продукції.
Основним показником ефективності витрат виробництва є показник витрат на 1 грн. реалізованої продукції.
По молоку витрати на 1 грн. реалізованої продукції є менше 1, що є позитивним для підприємства, при чому в 2007 році цей показник є досить низьким, що означає, що з 1 грн. реалізованої продукції підприємство має валовий прибуток 54 коп. Собівартість на 1 грн. м’яса свиней має негативну тенденцію до зростання, при чому в 2007 році витрати перевищують доходи від реалізації на 8 коп. Витрати на 1 грн. реалізованої продукції по м’ясу ВРХ знижуються, при чому з 2006 року підприємство починає отримувати валовий прибуток від реалізації цієї продукції.
Виробництво зернових є доцільним для підприємства, хоча в 2007 році витрати на 1 грн. реалізованої продукції зростають більш ніж вдвічі і досягають 0,59 грн. Те ж саме спостерігається по виробництву пшениці, витрати на 1 грн. сягають 0,59 грн. і кукурудзи, витрати на виробництво якої становлять в 2007 році 0,55 грн. Витрати на виробництво цукрового буряка (0,69 грн.) в 2007 році показують доцільність його вирощування, хоча в 2006 році підприємство мало чистого збитку 23 коп. з кожної гривні. Вирощування соняшника є також достатньо прибутковим, хоча показник витрат на 1 грн. продукції починає зростати з 2005 року. Виробництво картоплі в 2004-2005 рр. було вигідним, при чому показник витрат знизився з 0,67 грн. до 0,58 грн. Вирощування ж овочів є недоцільним, оскільки в 2005 році валовий збиток з 1 грн. продукції склав 12 коп.
Також в роботі викладено власні пропозиції з зменшення витрат на 1 грн. реалізованої продукції. Оскільки підприємство має вільні приміщення, які не використовуються на підприємстві, можна використати їх під вирощування грибів – глив. В роботі дається аналіз та економічне обґрунтування поданої пропозиції і зроблені розрахунки свідчать, що в результаті прийняття такої пропозиції чистий прибуток підприємства збільшиться на 896,7 тис.грн. на рік, а витрати на 1 грн. продукції знизяться з 0,68 грн. до 0,67 грн.
Рис. 1.1 Організаційно – технічна структура ЗАТ «Нива»
Таблиця 2.1 Основні показники діяльності підприємства ЗАТ «Нива»
Таблиця 1.2 Аналіз фінансового стану підприємства
Таблиця 2.1 Аналіз динаміки собівартості продукції за елементами витрат
за 2005 -2007 рр.
Рис. 2.1 Динаміка собівартості виготовленої продукції в 2005-2007 рр.
Таблиця 2.2 Аналіз динаміки собівартості продукції за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Таблиця 2.3 Аналіз структури собівартості продукції за елементами витрат
за 2005 -2007 рр
Рис. 2.2 Структура витрат на виробництво в 2007 році
Таблиця 2.4 Аналіз структури собівартості продукції за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Таблиця 2.5 Аналіз динаміки собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Таблиця 2.6 Аналіз структури собівартості продукції тваринництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Рис. 2.3 Структура собівартості продукції тваринництва в 2007 році
Таблиця 2.7 Аналіз динаміки собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Таблиця 2.8 Аналіз структури собівартості продукції рослинництва за статтями калькуляції в 2005 – 2007 роках
Рис. 2. 4 Структура собівартості продукції рослинництва
Таблиця 2.9 Структура собівартості продукції тваринництва по видам продукції в 2007 році
Таблиця 2.10 Структура собівартості продукції рослинництва по видам продукції в 2007 році
Таблиця 2.11 Витрати на виробництво одиниці продукції на прикладі вирощування насіння соняшнику 1 цнт
Таблиця 2.12 Динаміка собівартості та реалізаційних цін 1 цнт по видам продукції
Таблиця 2.13 Витрати на 1 грн. реалізованої продукції за видами продукції
Рис. 2.5 Витрати на 1 грн. продукції за її видами
Таблиця 2.14 Оцінка витрат на 1 грн. реалізованої продукції за 2005-2007 роки
Рис. 2.6 Динаміка витрат на 1 грн. товарної продукції
Таблиця 3.1 Технологічна схема вирощування грибів – глив
Таблиця 3.2 Орієнтовні капітальні витрати для організації виробництва гриба глива
Таблиця 3.3 Кількість та категорії потрібного персоналу
Таблиця 3.4 Собівартість 1 тони грибів
Таблиця 3.5 Розрахунок рентабельності виробництва за рік
Таблиця 3.6 Оцінка ефективності проекту
Таблиця 3.7 Параметри надійності програмних систем