Зміст
Практичні завдання
Завдання 5.1. На основі інформації про ціну одиниці продукції на рівні 60 грн. та витрати підприємства, пов‘язаних з її виробництвом і реалізацією визначіть: а) точку беззбитковості підприємства; б) суму прибутку у разі продажу 1 000 одиниць продукції; в) обсяг продажу необхідний для одержання прибутку в сумі 70 400 грн.
Витрати підприємства на виробництво і реалізацію продукції, грн.
Стаття витрат Змінні витрати на одиницю Постійні витрати на місяць
Основні матеріали 8 -
Осовна зарплата 18 -
Загальновиробничі витрати 8 6 120
Адміністративні витрати 6 2 784
Витрати на збут 4 696
Разом 44 9 600
Завдання 5.2. На основі наведених даних проаналізуйте зміну вартості виробленої продукції за рахунок зміни її якості. Визначіть коефіцієнт якості за минулий та звітний періоди.
Аналіз якості продукції
Сорт продукції Ціна за 1 т., тис. грн. Обсяг реалізації, т
минулий період звітний період
Вищий 210 350 370
Перший 190 420 385
Другий 140 265 310
Завдання 5.3. На основі наведених даних визначіть коефіцієнт ритмічності, коефіцієнт варіації та коефіцієнт аритмічності випуску готової продукції підприємства.
Ритмічність випуску продукції за декадами та цехамипідприємства
Квартали року Обсяг виробництва, тис. грн
згідно з планом фактично
І 32 500 35 000
ІІ 32 500 29 000
ІІІ 32 450 31 500
ІV 32 450 33 000
Завдання 5.4. На основі наведених даних визначіть рівень виконання договірних зобов‘язань щодо асортименту продукції. Зробіть висновки за результатами розрахунків.
Вихідні дані для аналізу виконання договірних зобов‘язань щодо асортименту
Асортимент Договірні зобов‘язання, тис.грн. Фактичні поставки, тис. грн.
Виріб А 50 000 53 000
Виріб Б 35 000 30 000
Виріб В 10 000 11 000
Виріб Г 9 000 9 000
Виріб Д 60 000 63 000
Разом 164 000 166 000
Завдання 5.5. За наведеними даними розрахуйте вплив структурних зрушень на зміну обсягу виробництва продукції підприємства. За результатами аналізу зробіть висновки.
Характеристика складу і структури виробництва продукції
підприємства
Продукція Обсяг випуску продукції,грн. Структура випуску продукції, % Фактичний випуск при плановій структурі Зміна обсягу прдукції внаслідок зміни структури Зараховується у виконання плану
план факт план факт
1 2 3 4 5 6 7 8
Блоки віконні 8540 8510
Блоки дверні 8910 8900
Столи кухонні 3230 3390
Стільці 3060 3400
Разом 23740 24200
Завдання 5.6. За наведеними даними проаналізуйте вплив основних груп факторів (чисельності працівників, вартості основних виробничих засобів, матеріальних витрат) на зміну обсягу виробництва.
Факторний аналіз зміни обсягу виробництва
Показники За планом Фактично
Обсяг виробництва продукції, тис.грн. 220 245
Середньооблікова чисельність виробничого персоналу, осіб 334 342
Середньорічна вартість основних виробничих засобів, тис.грн. 2295 2180
Матеріальні витрати,тис.грн. 63 70