Зміст
2. Трудовий потенціал: його сутність, показники, формування та
розвиток
47. Трудовий метод вимірювання продуктивності праці і сфери його
використання
Завдання № 7
На підприємстві з обсягом виробництва консервної продукції до 80 туб виробіток на 1 робочого склав 140 умовних банок, а з обсягом виробництва консервної продукції більше 80 туб – 161 умовна банка.
Визначте співвідношення рівнів продуктивності праці на підприємствах.
Завдання № 25
На хлібозаводі, обладнаному трьома печами ФТЛ-2, працює бригада із 10 чоловік:
– майстер-пекар IV розряду – 1;
– тістомісильник III розряду – 1;
– оператор по безтарному зберіганню муки III розряду – 1;
– дріжджевар III розряду – 1;
– пекар IV розряду – 2;
– машиніст тісторозробної машини III розряду – 3;
– вкладальник хлібу III розряду – 1.
Через перебої в постачанні хлібозаводу сировиною і фінансові труднощі керівництво підприємства змушено було перевести робітни¬ків на погодинну оплату праці із скороченим тижнем. За березень мі¬сяць майстер-пекар відпрацював 140 годин, тістомісильник – 108 го¬дин, оператор по безтарному зберіганню борошна – 110 годин, решта робітників – 120 годин.
Пекар-майстер виконує обов'язки бригадира. За якісний випуск хліба робітники преміюються у розмірі 10 % тарифної ставки. Тарифні коефіцієнти: III розряд – 1,69, IV розряд – 1,96. Мінімальну заробітну плату візьміть на рівні діючої.
Визначте заробітну плату членів бригади за березень місяць.
Завдання № 39
За даними таблиці 8 розрахуйте зменшення втрат робочого часу членами колективу ковбасного цеху на протязі зміни при 8-годинному робочому дні, річну економію робочого часу за рахунок скорочення втрат і непродуктивних затрат, а також відносну економію (вивільнен¬ня) чисельності робітників.
Усього у ковбасному цеху працює 18 чоловік.
Таблиця 1. Структура затрат робочого часу робітників ковбасного цеху
Елементи затрат робочого часу До проведення заходів Після проведення заходів
Підготовчо-завершальний час 6,4 5,0
Основний час 48,5 62,0
Допоміжний час 8,3 8,6
Час на обслуговування робочого місця 4,5 4,7
Час відпочинку 4,2 3,2
Втрати часу:
– з вини робітників 6,0 4,9
– організаційного характеру 17,9 6,8
– технічного характеру 4,2 4,8
Разом 100,0 100,0
Література