Зразок роботи
Рисами українців, на думку авторки, є індивідуалізм (з його проявами: егоїзм, аскетизм, а також прагнення виокремитися з-поміж інших); емоціоналізм (заздрісність, жадібність, ощадливість, наївність, гостинність і доброта), прагнення до гармонії (пасивність, неприйняття нового і водночас заперечення старого; проблема заробітчанства; відсутність патріотизму у тих, хто переїжджає за кордон; фемінізм; турбота про екологію; любов до їжі та страх голоду). Деякі з названих рис ілюструються С. Пиркало через українську кухню, а інші показано через низку життєвих ситуацій, пережитих авторкою особисто чи персонажами книги.
Спробуємо розглянути кожну з зазначених рис детальніше.
Почати пропонуємо з найбільш вагомої – індивідуалізму. Авторка зазначає, що українці не переносять розкриття індивідуальності своїх співвітчизників: вони шанують «український народ», а не кожного окремого діяча, що достойний поваги. Витоки цієї ситуації знаходимо у фольклорі, завдяки якому зараз маємо чимало пісень, легенд та казок. Треба наголосити на тому, що, звичайно, українці прагнуть чимось виокремитися з-поміж інших, вони прагнуть бути в чомусь найкращими. В результаті маємо країну, в якій багато людей прагнуть потрапити в шоу-бізнес, стати відомими, успішними, а не йти працювати на завод [30 : 34]. На думку С. Пиркало, нам треба, навпаки, пошановувати успішних співвітчизників, вивчати їх твори, радіти їхнім успіхам, брати з них приклад, бо це теж українці! Треба наголосити й на тому, що кожен українець має знайти своє місце в житті – тільки так і двірник, і зірка естради виявлять свою індивідуальність і будуть щасливими.
Треба зазначити, що для розкриття цієї етнопсихологічної риси письменниця проводить паралель до української кухні, де продукти не хочуть проявляти власного смаку, «а щоб, собака, не висовувався!» [30 : 7]. Так і в житті: українець краще вшанує свій народ, натовп, ніж похвалить окремого його представника. Співвітчизникам, на думку С. Пиркало, треба відходити від цієї традиції і брати приклад з європейських «кухонь». Вона закликає: «Дай продуктам проявити свій смак!» [30 : 7]. На нашу думку, якщо надати кожній людині можливість проявити себе і навчити пишатися успіхами інших, то життя зміниться на краще.