Управління робочим часом працівників (ID:197168)
Зміст
ЗМІСТ
Вступ…………………………………………………...……………………4
І. Теоретико-методологічні основи управління робочим часом працівників організації
1.1 Економічна сутність робочого часу………………………………………….6
1.2 Нормування та облік робочого часу………………………………………..11
1.3 Правове регулювання робочого часу в Україні……………………………16
ІІ. Розрахункова частина………………………………………………….25
ІІІ. Пропозиції щодо поліпшення використання робочого часу на підприємстві………………………………………………...……………………30
Висновки…………………………………………………………………..38
Використана література…………………………………………………..40
Зразок роботи
Завдання. Розрахункова частина
1. На підставі аналізу вихідної інформації, що додається, розрахувати:
– Явочну чисельність робітників дільниці на добу;
– Плановий фонд робочого часу на рік одного робітника;
– Плановий фонд часу роботи дільниці на рік;
– Спискову чисельність робітників дільниці з розрахунку безперервної роботи протягом року.
1. Розробити і накреслити графік позмінної роботи бригад у травні 2010 р. з урахуванням наступних вимог Кодексу законів про працю України:
– перехід з однієї зміни в іншу, як правило, має відбуватися через кожний робочий тиждень в години, визначені графіками змінності;
– тривалість перерви в роботі між змінами має бути не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні;
– призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється.
2. Розрахувати, на скільки відсотків можна збільшити продуктивність праці, якщо шляхом організаційно-технічних заходів скоротити втрати робочого часу через хвороби до 10 днів та не допускати неявок без поважних причин.
3. Визначити ймовірну економію заробітної плати і нарахувань на зарплату, які роботодавець перераховує як єдиний соціальний податок та інші.
Усі розрахунки, у тому числі проміжні, виконувати в такому порядку:
– записати розрахункову формулу в символах;
– пояснити значення кожного символу;
– підставити потрібні числові значення;
– конкретизувати результат розрахунку (що одержано, в яких одиницях виміру).
Вихідна інформація
1. Об’єкт дослідження – склотарний завод.
2. Продукція: скляна тара різних форм і ємності для харчових продуктів.
3. Характер виробництва – масовий, безперервний з чотиризмінним режимом роботи.
4. Тривалість кожної з 4-х змін – 6 годин без перерви на обід. Робітники обідають по черзі, взаємозамінюючись у складі бригади.
5. Виробнича дільниця являє собою комплекс з 12 взаємопов’язаних робочих місць, які функціонують у безперервному режимі календарний рік.
6. Рік має 365 днів.
7. Режим роботи працівників – шість днів на тиждень по 6 годин на добу.
8. Згідно з календарем, крім загальних вихідних, робітники мають право на 10 святкових днів.
9. Середня тривалість щорічної відпустки – 28 календарних днів.
10. Прогнозовані втрати робочого часу в середньому на кожного працівника: через хвороби – 14 днів; у зв’язку з виконанням державних обов’язків – 1,1 дня; додаткова відпустка у зв’язку з навчанням без відриву від роботи – 3,5 дня; неявки без поважних причин – 2,5 дні.
11. Середньомісячна тарифна заробітна плата одного робітника становить 1800 грн.
12. Середній рівень виконання норм відрядниками – 115%.
13. Доплати за несприятливі умови праці – 12% тарифної ставки.
14. Преміальні виплати за виконання напружених виробничих планів та високу якість продукції – 30% відрядного заробітку щомісяця.
15. Нарахування на заробітну плату (єдиний соціальний податок) та інші – 38,7%.
Інші роботи з даної категорії: