Зразок роботи
Вступ
В умовах посилення внутрішньої та зовнішньої конкуренції на ринку вітчизняні підприємства досить часто за рахунок непродуманої фінансово-господарської політики та переважно короткострокового управління втрачають свої позиції, опиняються на межі банкрутства. Проблемі управління фінансовим станом підприємств та ефективності його оцінки присвячено багато публікацій, серед яких варто виділити праці Г.І. Кіндрацької, М.С. Білик, А.Г. Загородного, П.Я. Поповича, Г.І. Андрєєва та багатьох інших.
Фінансовий стан підприємства є комплексним поняттям, яке характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і ефективність використання фінансових ресурсів.
Фінансовий стан – сутнісна характеристика діяльності підприємства у певний період, що визначає реальну та потенційну можливість підприємства забезпечувати достатній рівень фінансування фінансово-господарської діяльності та здатність ефективно здійснювати її в майбутньому [1].
Фінансовий стан підприємства прямо залежить від його виробничої діяльності і при успішному виконанні та перевиконанні плану за виробництвом і реалізацією продукції, зниженні її собівартості підприємство одержує надплановий прибуток; утворюються додаткові джерела коштів, що в кінцевому результаті сприяє зміцненню фінансового стану підприємства.
В сучасних умовах функціонування підприємств зростає актуальність питань, пов’язаних із всебічністю характеристики фінансового стану з позиції його складових елементів, які найсуттєвіше його характеризують.[14]
Отже, фінансовий аналіз відіграє важливу роль в діяльності будь-якого підприємства. Саме на основі даних, отриманих у результаті його проведення, визначається стратегія розвитку підприємства, реальний стан його справ, досліджується можливість існування прихованих резервів.
Метою курсової роботи є оцінка фінансової спроможності підприємства, на прикладі ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат».
Для досягнення поставленої мети в курсовій роботі були розглянуті наступні питання:
• дана характеристика господарської діяльності ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат»;
• проведений аналіз майна підприємства;
• проведений аналіз джерел формування капіталу підприємства;
• проведений аналіз поточної ліквідності і платоспроможності підприємства;
• проведений аналіз фінансової стійкості підприємства;
• проведений аналіз ділової активності підприємства;
• проведена діагностика ризику банкрутства ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат»;
• зроблена комплексна рейтингова оцінка підприємства
Інформаційною базою аналізу є Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р. № 996-XIV (зі змінами та доповненнями), Наказ МФУ «Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», фінансова звітність ПАТ «Склоприлад»(форма № 1 – Баланс (Звіт про фінансовий стан), форма № 2 Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід), форма № 3 – Звіт про рух грошових коштів, форма № «Звіт про власний капітал», форма № 5 Примітки до річної фінансової звітності.
Розділ 1. Аналіз фінансового стану ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат»
1.1. Характеристика підприємства
Публічне акціонерне товариство «Шосткинський хлібокомбінат» був заснований та введений в дію у 1978 році. В 1995-96 роках пройшов процес приватизацiї шляхом акцiонування i в результатi пiдприємство перейменовано в вiдкрите акцiонерне товариство «Шосткинський хлібокомбінат».
Відповідно до Закону України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 року № 514-VI (зі змінами та доповненнями) у травні 2011 року ВАТ «Шосткинський хлібокомбінат» було перейменоване у Публічне акціонерне товариство «Шосткинський хлібокомбінат».
Органiзацiйна структура Публiчного акцiонерного товариства «Шосткинський хлібокомбінат» складається з таких пiдроздiлiв:
• цех по виробництву хлiбобулочних виробiв;
• цех по виробництву кондитерських виробiв;
• котельня по виробництву пара;
• технологiчна лабораторiя;
• вiддiл реалiзацiї;
• торгiвельна мережа - 7 крамниць;
• заводоуправлiння.
Основні види діяльності із зазначенням найменування виду діяльності та коду за КВЕД:
• 46.90 - Неспецiалiзована оптова торгівля;
• 68.20 - Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна;
• 47.11 - Роздрібна торгiвля в неспецiалiзованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами
Спеціалізація підприємства виробництво хлібобулочних, кондитерських і макаронних виробів різноманітного асортименту. Основна продукція - хліб, булки, бубличні вироби, сухарі здобні, сухарі панірувальні, торти, тістечка, печиво, пряники, кекси, макаронні вироби.
Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу 12 осiб. Середня чисельнiсть позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом 14 осiб. Чисельнiсть працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) 14 осiб. Фонд оплати працi у 2013 році становив 374,7 тис.грн., що на 5,24% менше ніж у 2012 році. Кадрова програма підприємства спрямована на забезпечення відповідного рiвня квалiфiкацiї працiвникiв.
При приватизації підприємством було випущено 1882496 простих без документарних іменних акцій на загальну суму 470624 грн. Станом на 31.12.2013 року основна доля акцій публічного акціонерного товариства «Шосткинський хлібокомбінат» належить фізичним особам – 98,9275% (табл. 1.1.)
Таблиця 1.1.
Структура власників статутної частики ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат»
найменування юридичної особи/прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи Кількість акцій, шт Відсоток від загального випуску акцій, %
1 Iвченко Олександр Анатолiйович 468 790 24,9025
2 Ковальов Дмитро Михайлович 468 790 24,9025
3 Ляшенко Вiктор Iванович 468 790 24,9025
4 Самусь Вiталiй Євгенович 203 026 10,7849
5 ТОВ «Надія-Інвест» 65 0,0037
6 ПАТ «Готель Голосіївський» 20 120 1,0688
7 227 фізичних осіб 252 915 13,4351
Усього 1 882 496 100
ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат» має власні основні засоби,: виробничого призначення. (табл. 1.2.)
Таблиця 1.2.
Структура власних основних засобів ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат»
......