Зміст
Вступ
Розділ 1. Теоретичні, методичні та правові аспекти обліку виробництва продукції рослинництва
1.1 Нормативно-правове забезпечення діяльності у сільськогосподарському господарстві та бухгалтерському обліку
1.2 Економічний зміст, умови визнання і класифікація витрат виробництва
1.3 Дослідження методів обліку витрат та калькуляції собівартості продукції сільськогосподарського виробництва
Розділ 2. Побудова обліку витрат виробництва та обчислення собівартості продукції рослинництва
2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства
2.2 Первинний та зведений облік витрат і виходу продукції рослинництва
2.3 Організація аналітичного і синтетичного обліку виробництва продукції рослинництва
2.4 Обчислення собівартості продукції рослинництва
2.5 Автоматизація обліку виробництва продукції рослинництва
Розділ 3. Аналіз собівартості продукції рослинництва по сільськогосподарському підприємству з обмеженою відповідальністю "Україна"
3.1 Аналіз собівартості продукції рослинництва: завдання, джерела та інформаційна база
3.2 Аналіз витрат за елементами та статтями затрат
3.3 Аналіз собівартості окремих сільськогосподарських культур
3.4 Аналіз виконання плану собівартості
3.5 Факторний аналіз на 1 гривню продукції
3.6 Рекомендації щодо вдосконалення обліку і аналізу виробництва продукції рослинництва
Висновок
Література
В ході дослідження організації побудови бухгалтерського обліку та аналізу витрат виробництва продукції рослинництва на підприємстві було розглянуто :
1) організацію процесів документування операцій з обліку витрат виробництва та виходу продукції рослинництва;
2) зведення та групування первинних даних;
3) побудову аналітичного обліку;
4) порядок відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку;
5) порядок формування і розподілу комплексних статей витрат виробництва;
6) процес калькулювання собівартості продукції рослинництва та списання калькуляційних різниць;
7) організація автоматизації обліку виробництва продукції рослинництва.
Під час проведення аналізу на підприємстві були досліджені наступні показники:
1) собівартість продукції рослинництва за елементами витрат;
2) собівартість продукції рослинництва за статтями калькуляції на основі насіння соняшника;
3) собівартість окремих видів сільськогосподарських культур;
4) оцінка виконання плану собівартості продукції рослинництва;
5) факторний аналіз витрат на 1 грн. виробленої продукції.
Проведеним дослідженням виявлено деякі невідповідності організації обліку та аналізу на підприємстві вимогам методології та розроблено пропозиції щодо їх усунення. Зокрема виявлені такі недоліки:
1) відсутність регламентів роботи облікового персоналу;
2) недосконалість заповнення первинної документації;
3) відсутність типових форм бланків для зведеного та групувального обліку;
4) недосконалість побудови аналітичного обліку витрат рослинництва;
5) відсутність систематичного аналізу витрат виробництва і собівартості продукції рослинництва, який забезпечує своєчасне виявлення відхилень їх фактичної величини від планової та виявлення причин таких відхилень і визначення резервів зниження собівартості продукції рослинництва.
На основі проведеного дослідження в даній роботі запропоновані рекомендаії, щодо удосконалення системи обліку та аналізу витрат виробництва рослинництва на підприємстві. Виконання цих рекомендацій дозволить вести облік без порушення нормативних вимог, а також здійснювати ефективний аналіз виробничої діяльності.
Перелік табличного і графічного матеріалу
Таблиця 1.1 Правове забезпечення діяльності сільськогосподарських підприємств
Таблиця 1.2 Нормативні документи, що регламентують методологією обліку та складання фінансової звітності.
Таблиця 1.3 Структура Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції сільськогосподарських підприємств.
Рис. 1.3. Рівні нормативно-правового регулювання бухгалтерського обліку в Україні.
Рис. 1.1. Класифікація витрат виробництва.
Рис. 1.2. Модель побудови класифікації виробничих витрат для цілей управління.
Рис. 1. 4. Етапи та об'єкти калькулювання собівартості продукції та їх взаємозв'язок
Рис. 2.1 Структура управління СТОВ "Україна".
Схема 2.2 Виробничо-організаційна структура підприємства.
Таблиця 2.1 Структура бухгалтерії підприємства та функції її виконавців.
Таблиця №2.2 Економічні показники діяльності підприємства за 2002 2003 рр.
Таблиця 2.3 Показники платоспроможності СТОВ "Україна" за 2002 2003 рр.
Рис. 2.3 Первинні документи з обліку витрат і виходу продукції рослинництва.
Рис. 2.4 Порядок накопичування та групування витрат виробництва продукції рослинництва.
Рис. 2.5 Характеристика аналітичних рахунків рослинництва.
Рис. 2.6 Структура рахунку 23 "Виробництво" субрахунку 231 "Рослинництво".
Таблиця №2.4 Бухгалтерські проводки з обліку витрат виробництва продукції рослинництва.
Таблиця №2.5 Бухгалтерські проводки з обліку оприбуткування продукції рослинництва на СТОВ "Україна"
Рис. 2.7 Порядок нарахування амортизація основних засобів на підприємстві.
Рис. 2.8 Структура допоміжних виробництв
Таблиця №2.6 Методика визначення собівартості продукції окремих культур
Таблиця №2.7 Калькуляція собівартості продукції за 2003 рік
Таблиця 2.8 Список калькуляційних різниць.
Таблиця 3.1 Аналіз структури витрат за економічними елементами за 2001 2001 рр. по СТОВ "Україна".
Таблиця №52 Аналіз собівартості насіння соняшнику за статтями калькуляції за 2001-2003 рр.
Таблиця №53 Аналіз собівартості окремих сільськогосподарських культур за 2001-2003 рр.
Таблиця №3.4 Розрахунок рівня собівартості продукції за 2003 рік
Таблиця №3.5 Аналіз витрат на 1 грн. продукції за 2002-2003 рр.
Таблиця 3.6 Вплив факторів на зміну 1 грн. товарної продукції за 2001 2002 рр.