Зміст
Задача ( процес виробництво ) (за умовними даними)
1.1 На підставі наведених умовних даних про залишки господарських активів та джерел їх формування необхідно скласти початковий баланс підприємства “Ягідка” станом на 1 березня поточного року.
Таблиця 1.1 Залишки господарських активів та джерел їх формування підприємства “Ягідка” станом на 01.03 поточного року, грн.
№ п/п № рахунку Господарські активи, капітали та зобов’язання Сума, грн.
1 12 Нематеріальні активи 4410,00
2 10 Основні засоби 44785,00
3 15 Незавершене будівництво 8539,00
4 131 Знос основних засобів 16164,00
5 133 Накопичена амортизація нематеріальних активів 192,00
6 40 Зареєстрований капітал 114808,00
7 46 Неоплачений капітал 11564,00
8 39 Витрати майбутніх періодів 2993,00
9 201 Виробничі запаси 83944,00
10 601 Короткострокові кредити банків 12000,00
11 36 Заборгованість покупців за товари, роботи та послуги 10322,00
12 48 Цільове фінансування 3800,00
13 63 Заборгованість перед постачальниками за товари, роботи та послуги 7990,00
14 30 Грошові кошти в касі 290,00
15
231
232
233 Незавершене виробництво:
в т.ч.:
виробництво зефіру
виробництво суфле
виробництво мармеладу
390,00
100,00
-
290,00
16 641 Зобов’язання перед бюджетом 508,00
17 38 Резерв сумнівних боргів 852,00
18 66 Заборгованість з оплати праці 1180,00
19 62 Векселі видані 7900,00
20
261
262
263 Готова продукція:
в т.ч.:
зефір 30 кг
суфле 10 кг
мармелад 50 кг
521,00
246,00
75,00
200,00
21 69 Доходи майбутніх періодів 610,00
22 50 Довгострокові кредити банків 12810
23 651 Зобов’язання зі страхування 1040,00
24 44 Нерозподілений прибуток (непокриті збитки) 10805,00
25 311 Грошові кошти на рахунках у банках 16456,00
26 372 Розрахунки з підзвітними особами 420,00
27 22 Малоцінні швидкозношувальні предмети 6025,00
1.2. Використовуючи дані з балансу і враховуючи умови завдання необхідно відкрити синтетичні рахунки, а до рахунку 23 “Виробництво” – аналітичні рахунки: 231 “Виробництво зефіру; 232 “Виробництво суфле; 233 “Виробництво мармеладу. до рахунку 26 “Готова продукція”: 261 – зефір; 262 – суфле; 263 – мармелад. також необхідно відкрити рахунок 91 “Загальновиробничі витрати”
1.3. На підставі даних реєстру господарських операцій підприємства “Ягідка” за звітний період необхідно скласти бухгалтерські проводки і записати їх до Журналу реєстрації господарських операцій
1.4. Необхідно записати господарські операції на рахунках синтетичного та аналітичного обліку методом подвійного запису, при необхідності потрібно визначити нерозраховані суми.
1.5. Для розподілу загальновиробничих витрат, які накопичені по дебету рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” між видами виробленої продукції необхідно користуватися макетом таблиці
1.4. Базою для розподілу на підприємстві відповідно до Наказу про облікову політику, затверджена сума нарахованої основної заробітної плати працівників.
1.6. Необхідно визначити виробничу собівартість виробленої продукції взагалі та собівартість одиниці кожного виду продукції.
1.7. Для відображення в обліку готової продукції за фактичною собівартістю необхідно розрахувати і списати калькуляційні різниці, тобто довести нормативну вартість оприбуткованої продукції до фактичної собівартості.
1.8. Підрахувати на рахунках суми оборотів по дебету і кредиту та визначити кінцеве сальдо. Використовуючи інформацію на синтетичних та аналітичних рахунках скласти оборотні відомості як за аналітичними так і за синтетичними рахунками.
1.9. Після визначення підсумків і перевірки оборотної відомості необхідно скласти бухгалтерський баланс, після чого узагальнити інформацію про наявність активів, капіталів і зобов’язань у Балансі (ф. №1).
Журнал реєстрації господарських операцій
№ первинний документ Зміст господарських операцій Сума, грн.
1 Лімітно- забірна картка Відомість обліку витрат Відпущені зі складу та використані у основному виробництві сировина і матеріали для виробництва:
- зефір
- суфле
- мармелад
Разом
21600,3
12100
19300
53000,3
2 Накладна вимога на відпуск матеріалів Списані малоцінні та швидкозношувані предмети для виробництва
- зефір
- суфле
- мармелад
Разом
1580
1440
2100
5120
3 Наряд на відрядну роботу Нарахована заробітна плата працівникам основного виробництва і віднесена на:
- зефір
- суфле
- мармелад
Разом
5000
4800
2900
12700
4 Розрахунок бухгалтерії Нараховані суми ЄСВ за діючими ставками у поточному році і віднесені на виробництво
- зефір 5000*0,22 = 1100
- суфле 4800*0,22 = 1056
- мармелад 2900*0,22 = 638
Разом
1100
1056
638
2794
5 Табель обліку робочого часу Нарахована заробітна плата апарату управління цехом 5600
6 Розрахунок бухгалтерії Нарахована сума ЄСВ за діючими ставками у поточному році 5600*0,22 = 1323 1323
7 Розрахунок бухгалтерії Нараховано (знос) амортизацію будівель та обладнання цеху 3100
8 Акт виконаних робіт Відображено заборгованість перед фірмою “Майстер” за налагодження обладнання цеху 1580
9 Розрахунок бухгалтерії Розподілені та списані загальновиробничі витрати на собівартість
- зефір
- суфле
- мармелад
Разом
4568,11
4385,39
2649,5
11603
10 Накладна- вимога на відпуск матеріалів Оприбутковане від виробництва на склад за нормативною вартістю:
- зефір 55,00 грн. за 1 кг
580*55 = 31900
- суфле 50, 00 грн. за 1 кг
510*50 = 25500
- мармелад 52,00 грн. за 1 кг
485*52 = 25220
Разом
31900
25500
25220
82620
11 Накладна- вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів Повернуті на склад невикористані матеріали для виробництва:
- зефір
- суфле
- мармелад
-
200
350
12 Розрахунок бухгалтерії Після визначення фактичної собівартості кожного виду солодощів списати калькуляційні різниці:
- зефір
- суфле (червоне сторно)
- мармелад (червоне сторно)
2048,41
2218,61
1407,5