Зміст
1. Виконати аналітичне опрацювання результатів ІФРД.
2. Звести результати спостереження в окрему таблицю.
3. Розрахувати :
а) питому вагу оперативного часу;
б) питому вагу втрат робочого часу з причин, залежних від працівника;
в) питому вагу втрат робочого часу з причин, незалежних від працівника;
г) раціональний робочий час;
д) можливий приріст продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу з причин, залежних від працівника;
е) можливий приріст продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу з причин, незалежних від працівника;
є) загальний приріст продуктивності праці;
ж) проектовану норму виробітку;
з) частку ручної праці;
і) коефіцієнт завантаження робітника протягом зміни. Зробити висновки про можливість поліпшення організації праці на робочому місці.
Варіант № 1
№ пор. Подія Поточний час Примітка
год хв
1 2 3 4 5
1 Початок спостережень 8 00
2 Підготовка робочого місця 8 05
3 Укладання хліба 9 30
4 Розмова 9 35 Особиста
5 Укладання хліба 9 55
6 Відпочинок 10 00
7 Укладання хліба 10 45
8 Простій 11 00 Відсутність тари
9 Укладання хліба 12 00
10 Обідня перерва 13 00
11 Укладання хліба 14 20
12 Відпочинок 14 25
13 Укладання хліба 15 05
14 Простій 15 20 Відсутність готової продукції
15 Укладання хліба 16 55
16 Передавання зміни 17 00
Фактичний виробіток за зміну – 44 контейнери
Таблиця 2. Зведена тривалість витрат робочого часу за видами:
Вид витрат робочого часу Тривалість
ПЗ підготовчо - заключний час ( в тому числі і організаційні перерви та службові розмови) 10
ОП оперативний час роботи 425
ОМ час обслуговування робочого місця -
ТП технологічні перерви 30
ВОП час на відпочинок та особисті потреби 75
В тому числі наднормовані 60
Всього робочий час 540
В тому числі продуктивний час робочої зміни (тривалість робочої зміни – час на обідню перерву) 480
Проведемо розрахунки:
а) Питомої ваги оперативного часу:
б) Питомої ваги втрат робочого часу з причин, залежних від працівника (ВЗП (%)):
в) Питомої ваги втрат робочого часу з причин, незалежних від працівника.
г) Раціонального робочого часу:
д) Можливий приріст продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу з причин, залежних від працівника:
е) можливий приріст продуктивності праці за рахунок усунення втрат робочого часу з причин, незалежних від працівника:
є) загальний приріст продуктивності праці;
ж) проектовану норму виробітку
з) частку ручної праці:
і) Коефіцієнт завантаження робітника протягом зміни.
ЗАВДАННЯ 3
1. Розрахувати заробітну плату п'яти працівникам залежно від варіанта.
2. Сформувати загальну розрахункову відомість на п'ять осіб з виплати заробітної плати.
3. Провести нарахування на загальний фонд оплати праці.
Загальні вихідні дані для розрахунку
Тарифні коефіцієнти
Розряд Тарифний коефіцієнт І II . III IV V VI
1 2,12 2,25 2,39 2,54 2,7
Коефіцієнти співвідношень тарифних ставок за галузями
Галузь Коефіцієнт
Пиво-безалкогольна 1,2
Доплати за роботу
Доплати % від тарифу.
у вечірні години 20
у нічні години 40
у святкові дні 100
у шкідливих умовах 15
За вислугу років
До 10 років 10
від 10 до 20 років 20
понад 20 років 30
Вихідні дані за варіантами
Варіант Працівники Галузь Місяць року
1 1, 11, 20, 21, 30 Пиво-безалкогольна Січень
1. Працівники, які працюють на окладах
№ пор Посада Оклад, грн Премія, % до окладу Примітка
1 Директор 1000 40 Стаж 15 років
Працівники, які працюють на погодинній оплаті праці
№
пор. Посада, розряд Кількість
відпрацьованих годин Премія
%від
тарифного
фонду Примітка
Всього В тому числі
вечірні нічні святкові
11 Оператор ІI 150 45 16 0 30
20 Оператор VІ 165 0 15 0 40 Шкідливі умови праці
Працівники, які працюють за відрядною системою оплаті праці
/№
пор. Посада, розряд Нормоване
завдання,
шт. Фактично
виготовлено, шт. В т.ч.
брак,
шт. Підвищення
розцінки, % Норма
часу на
одиницю
продукції,
год.
21 Слюсар ІІ 27 27 5 6,5
30 Електромонтажник VІ 98 105 0 7 1,5