Зміст
1. Характеристика складових елементів економічних ресурсів та ресурсного потенціалу підприємств готельно-ресторанного господарства.
2. Стратегії та порядок управління товарооборотом підприємств торгівлі і ресторанного господарства, що обслуговують туристів.
3. Визначити розмір зниження (підвищення) поточних витрат готелю в сумі і відсотках до суми доходів, відносну економію поточних витрат (перевитрат) у звітному році, якщо сума доходів від усіх видів діяльності за планом на рік – 10600 тис.грн., фактичне виконання плану доходів – 11000 тис.грн. Фактичні загальні витрати склали 6000 тис.грн., а рівень витрат по плану – 58,4%.
4. ТЕСТ
1. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів ресторану характеризує:
1.обсяг оборотних коштів, авансованих в кожні 100 грн. запасів товарно-матеріальних цінностей за певний період часу
2.кількість оборотів середнього розміру оборотних коштів за певний період часу
3.тривалість одного обороту середнього розміру оборотних коштів в днях за певний період часу
2. Назвіть форми прямих інвестицій:
1.капітальні вкладення, приватизація державного майна
2.придбання цінних паперів і іноземної валюти з метою тривалого зберігання
3.придбання ліцензій, патентів, ноу-хау в області новітніх технологій
3. Виберіть найбільш ефективний інвестиційний проект за значенням індексу прибутковості (ІП):
1.ІП=1
2.ІП<1
3.ІП>1
4. Що розуміється під поняттям “чистий прибуток” підприємств готельно-ресторанного бізнесу?
1.валовий прибуток без податкових та інших обов’язкових платежів, котрі сплачуються з прибутку
2.величина перевищення сукупного доходу підприємства над сукупними витратами
3.прибуток, що відповідає уявленням власника про мінімальний рівень рентабельності на вкладений капітал
5. Доход від володіння корпоративними правами готелю – це:
1.доход від продажу акцій підприємства
2.доход, отриманий підприємством у зв’язку з правом власності на частку (пай) в статутному фонді юридичної особи, створеної у вигляді об’єднання капіталів
3.доход від пайової участі в спільному підприємстві
6. Назвіть форми фінансових інвестицій готелю:
1.фінансування участі в розробці науково-технічних програм, придбання ліцензій, патентів, ноу-хау, витрати на підготовку і перепідготовку кадрів
2.витрати на придбання цінних паперів інших підприємств
3.капітальні вкладення та приватизація державного майна
7. Про зниження платоспроможності готелю свідчить:
1.збільшення статутного фонду підприємства за рахунок відрахувань від прибутку
2.зменшення розміру нерозподіленого прибутку
3.зменшення загального коефіцієнту покриття
8. Який з видів прибутку характеризує його купівельну спроможність?
1.номінальний
2.економічний
3.реальний
9. При застосуванні відрядно-преміальної оплати праці робітників до якого виду витрат слід віднести витрати готельного підприємства на державне соціальне страхування?
1.частково до умовно-постійних, частково до умовно-змінних
2.до умовно-змінних
3.до умовно-постійних
10. Назвіть, які з форм регулювання оплати праці не є функцією державних органів:
1.визначення мінімального розміру заробітної плати
2.встановлення форм і систем оплати праці працівників підприємства
3.визначення механізму оподаткування особистих доходів громадян
Висновки і пропозиції
Список літератури