Зміст
Задачі:
1. Визначити динаміку розвитку молочного скотарства
Показник 2014 р. 2015 р. 2016 р. 2016 р. у % до 2014 р.
Поголів'я корів, гол. 550 580 600
Удій молока від однієї корови, кг (валовий надій молока / поголів’я корів * 100) 5374,55 5700 5633,33
Валовий надій молока, ц 29560 33060 33800
Реалізовано молока, ц 27496 30045 31830
Рівень товарності, % (реалізовано молока / валовий надій молока * 100)
2. Визначити рівень спеціалізації сільськогосподарських підприємств на виробництві молока та його вплив на економічну ефективність молочного скотарства.
Показник
Господарства
"Зоря" "Світанок"
Вихідні дані
Поголів'я корів, гол. 220 410
Виробництво молока, ц
7468 16826
Затрати праці, тис. люд.-год. 46 103
Витрати кормів, ц корм. од. 9346 18991
Реалізовано молока, ц 6528 14076
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн.
2320 5540
Виручка від реалізації молока, тис. грн. 2741 6334
Виручка від реалізації продукції господарства, тис. грн. 5020 10065
Розрахункові показники
Питома вага виручки від реалізації молока у грошових надходженнях господарств, % (виручка від реалізації молока / виручка від реалізації продукції господарства*100)
Удій молока від 1 корови, кг (виробництво молока*100/поголів’я корів)
Затрати праці на 1 ц молока, люд.-год (затрати праці*1000/виробництво молока)
Витрати кормів на 1 ц молока, ц к.од. (витрати кормів / виробництво молока)
Повна собівартість 1 ц молока, грн. (повна собівартість реалізованої продукції*1000 / реалізовано молока)
Ціна реалізації 1 ц, грн. (виручка від реалізації молока *1000/ реалізовано молока)
Прибуток, грн.:
на 1 ц молока (ціна реалізації 1 ц молока – повна собівартість 1 ц молока)
на 1 корову ((виручка від реалізації молока – повна собівартість реалізації)*1000 / поголів’я тварин)
Рівень рентабельності, % (прибуток на 1 ц молока / собівартість 1 ц молока * 100)
Задачі:
2. Економіка вівчарства та козівництва
1. Визначити економічну ефективність виробництва вовни в сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Поголів'я овець, гол. 4120 4240
Валовий настриг вовни, ц 136 153
Затрати праці, тис. люд.-год. 36 37
Реалізовано вовни, ц 126 163
Повна собівартість реалізованої продукції, тис. грн. 178 192
Виручено, тис. грн. 62 84
Економічна ефективність виробництва вовни
Середній настриг вовни від 1 вівці, кг (валовий настриг вовни * 100 / поголів’я овець)
Затрати праці на 1 ц вовни, люд.-год. (затрати праці * 1000 / валовий настриг вовни)
Повна собівартість 1 ц вовни, грн. (повна собівартість реалізованої продукції *1000 / реалізовано вовни)
Ціна реалізації 1 ц вовни, грн. (виручено * 1000 / реалізовано вовни)
Прибуток, збиток (-) на 1 ц вовни, грн. (ціна реалізації 1 ц вовни – повна собівартість 1 ц вовни)
Прибуток, збиток (-) на 1 голову, грн. ((виручено – повна собівартість реалізованої продукції)*1000 /поголів’я овець)
Рівень рентабельності, збитковості (-), % (прибуток на 1 ц вовни / повна собівартість 1 ц вовни * 100)
2. Визначити економічну ефективність виробництва баранини в сільськогосподарському підприємстві.
Показник Рік
базисний звітний
Вихідні дані
Поголів'я молодняку, гол. 1080 1320
Приріст овець, ц 220 294
Затрати праці, тис. люд.-год. 11,5 18
Реалізовано живої маси, ц 162 196
Повна собівартість живої маси, тис. грн 350 462
Виручено, тис. грн 201 257
Економічна ефективність виробництва баранини
Середньодобовий приріст 1 голови, г (приріст овець * 100*1000 / 365 / поголів’я молодняку)
Затрати праці на 1 ц приросту, люд.-год. (затрати праці * 1000 / приріст овець)
Повна собівартість 1 ц живої маси, грн. (повна собівартість живої маси *1000 / реалізовано живої маси)
Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн. (виручено * 1000 / реалізовано живої маси)
Прибуток, збиток (-) на 1 ц живої маси, грн. (ціна реалізації 1 ц живої маси – повна собівартість 1 ц приросту)
Рівень рентабельності, збитковості (-), % (прибуток на 1 ц живої маси / повна собівартість 1 ц живої маси * 100)
3. Які основні зони розміщення товарного вівчарства?
а) Приміські зони великих міст;
б) Степ;
в) Полісся;
г) Лісостеп.
4. Які показники характеризують розвиток вівчарства?
а) Тривалість використання вівцематок;
б) Наявність сіножатей і пасовищ у господарстві;
в) Динаміка поголів’я овець;
г) Структура стада.
5. Які фактори найбільше впливають на підвищення економічної ефективності вівчарства?
а) Розширення ринків збуту продукції;
б) Покращення якості вовни;
в) Ріст виробничих витрат на одну вівцю;
г) Збільшення поголів’я овець.