Зміст
1. Система та зміст внутрішніх планів
2. Роль, форми та джерела стимулювання діяльності підрозділів
3. Механізм адаптації устаткування виробничих систем
Задача №1
Місцевий молокозавод здійснює заготівлю молока, його переробку, виробництво та продаж молока і молокопродуктів. Розрахувати по відділу постачання молока:
1. Вартість 1 т молока з допоміжними матеріалами (виробничу собівартість з доданими витратами підрозділу постачання, яка буде враховуватись при розподілі для виробничих підрозділів підприємства;
2. Загальний обсяг прибутку даного підрозділу, що підлягає включенню у внутрішню ціну для подальшої реалізації молока виробничим підрозділам підприємства;
3. Прибуток на 1 тонну молока, що підлягає включенню у внутрішню ціну відділу постачання для виробничих підрозділів підприємства;
4. Внутрішню планово-розрахункову ціну відділу постачання 1 тонни молока з допоміжними матеріалами по якій дана продукція буде передана виробничим підрозділам
Вихідні дані:
1. Середня закупівельна ціна 1 т молока (виробнича собівартість), грн. - 520,
2. Обсяг доданих витрат відділу постачання на 1 т молока, розподілений для виробничих підрозділів: підрозділу 1, грн. – 18,36 підрозділу 2, грн. – 60,23 – підрозділу 3, грн. – 4,
3. Обсяг прибутку підприємства, що підлягає розподілу по всіх
підрозділах молокозаводу, тис. грн. – 74,
4. Коефіцієнт розподілу прибутку для відділу постачання
становить - 0,
5. Загальний обсяг постачання молока склав, тонн –
Результати розрахунків оформити таблицею:
Задача №2
Виробниче підприємство виготовляє з однієї сировини два продукти – А і Б. Виробничі витрати за місяць становлять – 22500 грн. Продукти А і Б реалізуються без додаткової подальшої обробки. Обсяг виробництва продукту А за місяць – 500 од. (ціна 22 грн. за од.), продукту Б – 340 од. (ціна 45 грн. за од.). Адміністративні витрати за місяць складуть – 7200 грн., а витрати на збут - 10200 грн
Розрахувати:
1) виробничу собівартість одиниці продукції А і Б, розподіливши витрати пропорційно до обсягу виробництва в ринкових цінах;
2) собівартість залишків готової нереалізованої продукції на складі, якщо на початок місяця продукції на складі не було, а за місяць передбачається продати: продукту А – 450 од., продукту Б – 300 од;
3) валовий та операційний прибуток;
4) рентабельність реалізованої продукції
Література