Зміст
Вступ
Розділ 1 теоретичні та методологічні аспекти розробки бізнес-плану інвестиційного проекту
1.1 Бізнес-план, як інструмент обґрунтування інвестиційного проекту
1.2 Структура бізнес-плану та порядок його розробки
1.3 Оцінка ефективності інвестиційного проекту
Розділ 2 практичні аспекти бізнес - планування ват «корсунь - шевченківське хлібопереробне підприємство»
2.1 Організаційно-економічна характеристика ВАТ «Корсунь Шевченківського ХПП»
2.2 Діагностика фінансового стану та інвестиційної привабливості підприємства
2.3 Дослідження процесу бізнес – планування на підприємстві
Розділ 3 розробка бізнес-плану виробництва нової продукції на ват «корсунь-шевченківському хлібопереробному підприємстві»
3.1 Сутність проекту створення пекарні на ВАТ «Корсунь-Шевченківському хлібопереробному підприємстві»
3.2 Обгрунтування маркетингових аспектів проекту
3.3 Обгрунтування плану виробництва продукції пекарні ВАТ «Корсунь-Шевченківського хлібопереробного підприємства»
3.4 Оцінка фінансово-економічної ефективності проекту
Висновки
Список використаних джерел
У сучасній практиці планування на підприємстві чільне місце займає бізнес-план. Його поява пов'язана зі зміною економічних умов функціонування підприємств в Україні за останнє десятиріччя.
Отже, бізнес-план - це план розвитку, який необхідно складати для засвоєння нових сфер діяльності, створення нового бізнесу. Він є моделлю підприємницької діяльності, в якій використано всі напрацювання традиційного планування стосовно категорій ринкової економіки.
У першій частині курсової роботи викладено теоретичні та методологічні аспекти розробки бізнес-плану інвестиційного проекту. Розкрито сутність інвестицій та інвестиційної діяльності, а також сутність інвестиційного проекту. Оцінка ефективності інвестиційної діяльності розрахована за допомогою методів, в яких використовується дисконтування та методів, які не передбачають використання концепції дисконтування.
У другій частині роботи проаналізовано господарську діяльність ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП». Аналіз проведено на основі розрахунків техніко-економічних показників діяльності підприємства. Проаналізовано виробництво продукції, склад трудових ресурсів та фінансовий стан ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП».
ВАТ «Корсунь-Шевченківське ХПП» займається двома видами діяльності -промисловою і хлібоприймальною.
В цілому підприємство можна охарактеризувати як підприємство, що є достатньо платоспроможним і фінансово стійким.
Для забезпечення розвитку і збільшення прибутковості підприємства керівництвом було запропоновано проект відкриття магазину – пекарні.
Даний проект розглянуто далі, в розділі 3 даної курсової роботи міститься наш проект покращення діяльності підприємства.
У даному проекті міститься опис, аналіз і планування діяльності по виробництву і реалізації хлібобулочних виробів. Для здійснення даного проекту пропонується взяти банківський кредит у розмірі 52650 грн. під 21 % річних на 3 місяці.
В третій частині курсової роботи розроблено бізнес-план виробництва нової продукції ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП». Проект передбачає будівництво пекарні при даному підприємстві. Сутність проекту полягає у налагодженні виробництва хліба та хлібобулочних виробів для забезпечення потреб населення Корсунь-Шевченківського району у високоякісних і різноманітних хлібобулочних виробах. Варто сказати, що підприємство здатне довести свій продукт до споживача. Головне завдання проекту -довести потенційним інвесторам, що підприємство в змозі реально виготовити необхідну кількість товарів відповідної якості у встановлені строки.
Отже, в результаті проведеного аналізу впровадження проекту, слід відмітити, що даний проект з виробництва хліба та хлібобулочних виробів є прибутковим, а отже, доцільним.
Таким чином, бізнес-план допомагає підприємцю оцінювати прогрес своєї справи на основі мікро- та макроекономічного аналізу і контролювати поточні операції.
Перелік графічного матеріалу
Рис. 1.1 Можливості бізнес-плану
Рис. 2.1 Структура ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Таблиця 2.1 - Основні техніко – економічні показники діяльності підприємства
Таблиця 2.2 - Джерела формування майна підприємства, тис. грн.
Таблиця 2.3 - Динаміка структури власного капіталу, тис. грн.
Таблиця 2.4 - Аналіз динаміки і структури залученого капіталу, тис. грн.
Таблиця 2.5 - Показники наявності джерел формування запасів, тис. грн.
Таблиця 2.6 - Аналіз ліквідності балансу, тис. грн.
Таблиця 2.7 - Розрахунок коефіцієнтів рентабельності, %
Таблиця 2.8 - Розрахунок платоспроможності
Таблиця 2.9 - Розрахунок фінансової стабільності
Таблиця 2.10 - Показники рентабельності підприємства
Таблиця 2.11 -Аналіз динаміки показників платоспроможності та фінансової стійкості ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП» за 2004-2006рр., %
Таблиця 2.12 - Складання рекламного бюджету
Таблиця 2.13 - Необхідне устаткування для закупівлі
Таблиця 2.14 - Норми сировини
Таблиця 2.15 - Норми сировини
Таблиця 2.16 - Перелік необхідної сировини на місяць
Таблиця 2.17 - Придбання допоміжних товарів (на місяць)
Таблиця 2.18 Поточні витрати за місяць
Таблиця 2.19 - Обсяги продажу фірми на перший рік
Таблиця 2.20 - План прибутків і видатків фірми на перший рік діяльності, грн.
Таблиця 3.1 - Хімічний склад та енергетична цінність хлібопродуктів (середні дані)
Таблиця 3.2 - Оцінка конкурентноздатності продукції підприємства
Таблиця 3.3 - Місткість районного хліба та хлібобулочних виробів
Таблиця 3.4 - Стан виробництва і споживання хлібопродуктів в Україні
Таблиця 3.5 - Оптові й роздрібні ціни на борошно в Україні за 2004-2006 рр.
Таблиця 3.6 - Характеристика каналів збуту хліба та хлібобулочних виробів
Таблиця 3.7 - Комплекс обладнання для пекарні ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП»
Таблиця 3.8 - Обсяги продажу хліба пекарні ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП» за 2007 рік
Таблиця 3.9 - Обсяги продажу хліба та хлібобулочних виробів пекарні за 2008-2009 роки
Таблиця 3.10 - Штат пекарні
Рис. 3.2 Структура ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Рис. 3.3 Організаційна структура управління пекарні ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Таблиця 3.11 - План прибутків-збитків проекту за 2007 рік
Таблиця 3.12 - План руху грошових коштів за 2007 рік
Таблиця 3.13 - План прибутків-збитків проекту за 2008-2009 роки
Таблиця 3.14 - План руху грошових коштів за 2008-2009 роки
Таблиця 3.15 - План доходів і витрат проекту, грн.
Таблиця 3.16 - Розрахунок чистої теперішньої вартості
Таблиця 3.17 - Розрахунок чистих грошових потоків за періодами
Таблиця 3.18 - Імовірні ризики й практичні заходи для зменшення їхнього впливу на хлібопекарне виробництво пекарні