Зміст
Резюме
1. Характеристика підприємства
2. Опис проекту
3. Характеристика продукції чи робіт
4. Ринок проекту
5. Маркетинг – план
6. Виробничий план
7. Організаційний план
8. Фінансовий план
9. Оцінка ефективності інвестицій до сучасних вимог
10. Оцінка ризиків проекту і заходи по їх зменшенню, страхування
Бізнес-план призначений для ефективності організації виробничої пекарні ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП» по випуску хліба та хлібобулочних виробів з метою залучення інвесторів для кредитування частини затрат на технологічне обладнання.
Ідея проекту полягає у налагодженні виробництва хлібобулочних виробів.
Проект передбачає будівництво комплексу середньої потужності по випічці хліба та хлібобулочних виробів на ВАТ «Корсунь-Шевченківському ХПП». Головною метою проекту є забезпечення потреб населення Корсунь-Шевченківського району у високоякісних і різноманітних хлібобулочних виробах.
У початковий період свого функціонування пекарня буде випікати переважно хліб білий пшеничний і хліб житній, на який існує сталий попит населення Корсунь-Шевченківського району. Тривалість проекту становить три роки. Реалізація проекту передбачається в термін з 01. 01. 2009р. по 30.12. 2011р.
В період з 01.01.2009р. по 30.12.2009р. в пекарні буде випікати хліб пшеничний білий і хліб житній, а в наступні два роки (з 01.01.2010р. по 30.12.2011р.) пекарня розширить асортимент своєї продукції, завдяки виробництву здобних, булочних виробів.
Завдання проекту наступні:
- будівництво пекарні;
- аналіз рівня конкуренції на районному ринку хлібобулочної продукції;
-проведення ситуаційного аналізу ринку, маркетингових досліджень;
- вивчення асортименту, який пропонують конкуренти; смаки і бажання майбутніх споживачів;
- закупка необхідного технологічного устаткування; впровадження передових інтенсивних технологій виробництва з використанням сучасного обладнання;
- обґрунтування плану виходу на регіональний ринок і організація збуту продукції.
Запланований об'єм випуску готової продукції у 2009 році становить 527706 виробів на суму 657692 грн., у 2010 році - 534000 виробів на суму 595550 грн., у 2011 році - 700000 виробів на суму 1257500 грн. на основі діючих і спроектованих виробничих потужностей.
Конкурентними перевагами даного виду продукції на внутрішньому ринку можна вважати: швидку адаптацію до зміни кон'юнктури ринку; переробку сировини, її зберігання, доставку і реалізацію готової продукції через власну торгову мережу; використання спеціальної целофанової упаковки і постійну наявність в торговельній мережі, що обслуговується пекарнею ВАТ «Корсунь-Шевченківським ХПП».
Ринком збуту продукції є підприємства оптової та роздрібної торгівлі, магазини, підприємства громадського харчування самого м. Корсуня- Шевченківського і всього Корсунь-Шевченківського району, а також власна торгова мережа пекарні ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП».
Персонал підприємства укомплектований висококваліфікованими спеціалістами, які зайняті випічкою хліба та хлібобулочних виробів. Слід сказати, що новостворене виробництво хліба та хлібобулочних виробів забезпечуватиметься персоналом, вивільненим з діючого підприємства. Загальна чисельність персоналу становить 6 чол.
Сформований статутний фонд є основним джерелом власних коштів, які будуть використані для придбання комплексу обладнання та необхідної кількості сировини. Оскільки власних коштів не вистачає, виникає потреба в кредиті для купівлі обладнання.
Фінансування здійснюватиметься за рахунок власних коштів та кредиту, який підприємство планує взяти в банку «Фінанси та кредит».
Процент плати за кредит становитиме 22%, а термін повернення кредиту — 3 роки. Сума грошового кредиту — 20 тис. грн., сума власних коштів – 10500 грн.
До основних ризиків проекту належать:
- ризик появи нових прямих конкурентів і часткової втрати своєї ринкової ніші;
- ризик знищення чи псування вантажу під час транспортування;
- ризик можливої зміни постачальників сировини через зниження її якості, підвищення цін на сировину;
- вихід з ладу технологічного устаткування та автотранспорту;
- ризик можливого звільнення персоналу і неналежного виконання ним службових обов'язків
Перелік графічного матеріалу
Рис. 1 Структура ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Таблиця 1 Основні техніко – економічні показники діяльності підприємства
Таблиця 2 Джерела формування майна підприємства, тис. грн.
Таблиця 3 Динаміка структури власного капіталу, тис. грн.
Таблиця 4 Аналіз динаміки і структури залученого капіталу, тис. грн.
Таблиця 5 Показники наявності джерел формування запасів, тис. грн.
Таблиця 6 Аналіз ліквідності балансу, тис. грн.
Таблиця 7 Розрахунок коефіцієнтів рентабельності, %
Таблиця 8 Розрахунок платоспроможності
Таблиця 9 Розрахунок фінансової стабільності
Таблиця 10 Показники рентабельності підприємства
Таблиця 11 Аналіз динаміки показників платоспроможності та фінансової стійкості ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП» за 2005-2007рр., %
Таблиця 12. Хімічний склад та енергетична цінність хлібопродуктів (середні дані)
Таблиця 13 Оцінка конкурентноздатності продукції підприємства
Таблиця 14. Місткість ринку хліба та хлібобулочних виробів в районі
Таблиця 15 Стан виробництва і споживання хлібопродуктів в Україні
Таблиця 16 Оптові й роздрібні ціни на борошно в Україні за 2005-2007 рр.
Таблиця 17 Характеристика каналів збуту хліба та хлібобулочних виробів
Таблиця 18 Складання рекламного бюджету
Рис. 2 Витрати на рекламу
Рис.3 Приклад рекламного оголошення
Рис. 4 Стадії приготування хліба
Таблиця 19 Комплекс обладнання для пекарні ВАТ «Корсунь-Шевченківського ХПП»
Таблиця 20 Комплекс наявного обладнання для роботи
Таблиця 21 Сировина і матеріали
Таблиця 22 Калькуляція виробництва хліба житнього і білого на 2009 р.
Таблиця 23 Штат пекарні
Рис. 5 Структура ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Рис. 6 Організаційна структура управління пекарні ВАТ «Корсунь – Шевченківського ХПП»
Таблиця 24 Інвестиційний план проекту
Таблиця 25 План прибутків-збитків проекту за 2009 рік
Таблиця 26 План руху грошових коштів за 2009 рік
Таблиця 27 План прибутків-збитків проекту за 2010-2011 роки
Таблиця 28 План руху грошових коштів за 2010-2011 роки
Таблиця 29 План доходів і витрат проекту, грн.
Таблиця 30 Схематичний плановий баланс підприємства
Таблиця 31 Розрахунок чистої теперішньої вартості
Таблиця 32 Розрахунок чистих грошових потоків за періодами
Таблиця 33 Імовірні ризики й практичні заходи для зменшення їхнього впливу на хлібопекарне виробництво пекарні