Зміст
Вступ
Розділ 1 теоретичні засади планування підвищення ефективності діяльності підприємства
1.1 Поняття ефективності діяльності підприємства та її складові
1.2 Система показників оцінки ефективності діяльності підприємства
1.3 Основні засади підвищення ефективності діяльності підприємства
Розділ 2 практичні засади дослідження ефективності діяльності підприємства
2.1 Організаційно – економічна характеристика ПАТ «Ватутінський м’ясокомбінат»
2.2 Оцінка основних показників ефективності діяльності підприємства
2.3 Оцінка фінансового стану підприємства
Розділ 3 планування заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства
Висновки
Список використаних джерел
Додатки
Економічна ефективність діяльності підприємства уявляє собою співставлення результату чи ефекту діяльності підприємства з витраченими для його отримання ресурсами (витратами).
Аналіз показав, що підприємство є достатньо фінансово стійким і тримає стійку економічну позицію, що підтверджується зростанням вартості майна, оборотних активів, власного капіталу, валового і чистого прибутку, продуктивності праці. Аналіз ліквідності виявив деякі незначні проблеми з поточною платоспроможністю, але аналіз фінансової стійкості підприємства показав, що воно фінансується в більшому ступені за рахунок власних коштів і має незначну фінансову залежність від залучених.
Оцінку ефективності діяльності підприємства зроблено в такій послідовності:
1. Оцінка ефективності використання матеріальних активів (основних і оборотних фондів). Аналіз основних фондів виявив, що вони збільшуються як в абсолютній, так і в відносній сумі, показники їх стану і руху (коефіцієнти придатності, зносу, оновлення і вибуття) відповідають нормативами, а ефективність використання (фондовіддача, фондоозброєність, рентабельність) зростають. Аналогічну тенденцію показали і оборотні фонди.
2. Оцінка ефктивності нематеріальних активів. Їх вартість є незначною, через відсутність оновлення і значний знос, тому ефективність їх використання є невисокою.
3. Оцінка трудового потенціалу. Аналіз показав, що кількість працівників на протязі трьох останніх років знизилась, але при цьому ефективність їх використання зросла, про що свідчать висока продуктивність праці і зниження трудомісткості.
4. Оцінка фінансових активів. Аналіз показав незначні суми фінансових ресурсів на рахунках і в касі підприємства, але при цьому ефективність їх використання достатньо висока і на протязі років збільшується.
Отже, в цілому використання потенціалу підприємства є ефективним, але воно має резерви для зростання ефективності.
Підприємству пропонується розробити і втілити в життя проект випуску дорогої і якісної продукції, яка буде випускатися за державними стандартами, а не технічними умовами, як випускає більшість виробників області, буде містити позначку про відсутність генно – модифікованих організмів і буде реалізовуватись як продукція для споживачів з високим рівнем доходу, які дбають про власне здоров’я та безпеку споживання.
Крім того, підвищити якість даної продукції допоможе використання рослинних компонентів, які дозволять виключити використання нітриту натрію як небезпечної харчової добавки.
Отже, в результаті здійснення даного проекту можна констатувати наступне: обсяг виробництва і реалізації продукції значно зросте, потужності почнуть завантажуватись на 85%, підприємство почне отримувати прибуток, але головне – воно почне випускати якісну і конкурентоздатну продукцію, яка зможе завоювати ринок, оскільки випущена відповідно до Державних стандартів і не містить шкідливих для здоров’я домішок, хоча ціна її і буде дещо вища за аналоги.
Перелік табличного і графічного матеріалу:
Таблиця 1.1
Система показників економічної ефективності діяльності первинних суб’єктів господарювання
Таблиця 1.2
Показники ефективності використання праці (трудових ресурсів)
Таблиця 1.3
Показники ефективності і використання основних фондів
Tаблиця 1.4
Показники ефективності використання оборотних фондів
Рис. 1.1 Пошук резервів підвищення ефективності діяльності підприємства
Таблиця 2.1
Основні техніко – економічні показники діяльності підприємства
Таблиця 2.2
Оцінка ефективності використання основних фондів підприємства
Таблиця 2.3
Оцінка ефективності використання оборотних фондів підприємства
Таблиця 2.4
Оцінка ефективності використання нематеріальних активів
Таблиця 2.5
Динаміка показників, які характеризують продуктивність праці та використання фонду робочого часу
Таблиця 2.6
Аналіз ефективності використання фінансових ресурсів
Таблиця 2.7
Оцінка ліквідності підприємства ПАТ «Ватутінський мясокомбінат»
Таблиця 2.8
Оцінка показників фінансової стійкості підприємства
Таблиця 2.9
Показники аналізу ділової активності підприємства
Таблиця 2.10
Аналіз рентабельності підприємства
Таблиця 3.1
Розрахунок обсягів виробництва м’яса на підприємстві
(в розрахунку на 1 зміну)
Таблиця 3.2
Визначення собівартості жилованого м’яса за його видами
(в розрахунку на 1 зміну)
Таблиця 3.3
Витрати основних матеріалів на виготовлення ковбасних виробів вищого ґатунку за ДСТУ (в розрахунку на зміну)
Таблиця 3.4
Розрахунок витрат допоміжних матеріалів при виготовленні продукції (в розрахунку на зміну)
Таблиця 3.5
Розрахунок енергетичних витрат, які понесе підприємство при виготовленні продукції (в розрахунку на зміну)
Таблиця 3.6
Витрати на оплату праці, які понесе підприємство при виготовлені продукції (в розрахунку на зміну)
Таблиця 3.7
Основні показники, які характеризують виготовлення ковбасних виробів на підприємстві (в розрахунку на рік)
Таблиця 3.8
Розрахунок обсягів реалізації м’яса, тон
Таблиця 3.9
Основні показники ефективності здійснення проекту