Зміст
Задача 1
На підприємстві вартість основних фондів на початок звітного року становила 8136 тис.грн. З лютого виведено основних фондів на загальну суму 1235 тис.грн., а з вересня введено в дію нових фондів вартістю 1450 тис.грн. Обсяг продукції становив 12132 тис.грн., а загальна кількість працівників – 250 чол.
Розрахувати середньорічну вартість основних фондів, фондовіддачу і фондомісткість продукції, фондоозброєність праці.
Задача 2
Підприємство у звітному році очікувало реалізувати товарної продукції на суму 1500 тис.грн. за наявності оборотних коштів 300 тис.грн. З остаточним переходом на ринкові умови господарювання підприємство здійснило кілька ефективних організаційно – технічних заходів, що дало можливість довести тривалість одного обороту до 62 днів.
Визначити:
1) кількість оборотів оборотних коштів
2) заплановану тривалість одного обороту
3) умовну економію оборотних коштів за рахунок здійсення організаційно – технічних заходів.
Задача 3
Обсяг виробництва продукції по підприємству за планом 11520 тис.грн., фактично за рік випущено продукції на 12330 тис.грн., кількість персоналу за планом – 283 чоловіка, фактично – 293 чоловік.
Визначити абсолютний та відносний приріст виробництва продукції за рахунок підвищення продуктивності праці та збільшення кількості персоналу.
Задача 4
Середня тривалість випікання хлібобулочних виробів масою 1 кг становить 40 хв., тривалість зміни – 8 год., режим роботи – тризмінний. Одночасно в піч завантажують 100 кг виробів. Номінальний фонд робочого часу – 300 днів на рік, а втрати робочого часу становлять 10%. Виробнича потужність пекарні визначається потужністю двох печей. Коефіцієнт використання потужності – 0,85
Визначити:
1) виробничу потужність пекарні
2) виробничу програму пкарні
Задача 5
Прибуток від звичайної діяльності становить 400 тис.грн., середньорічна вартість основних виробничих фондів – 1800 тис.грн., середньорічна вартість нормованих обігових коштів – 1200 тис.грн.
На основі наведених даних розрахувати рентабельність підприємства на плановий рік