Зміст
1) Чим визначається структура оборотних коштів підприємства?
2) Як обчислити первісну вартість виробничого запасу сировини?
3) За рахунок яких джерел формують свої оборотні кошти підприємства з сезонним характером виробництва?
Задачі
З - 4. Підприємство виготовляє продукцію, технологічний цикл виробництва якої триває одну годину. Продуктивність технологічного устаткування, яке встановлено на підприємстві, становить 55 кг продукції на годину. Матеріальні витрати на 1 кг продукції складають 0,81 грн. Продукція накопичується на складі підприємства і реалізується кожного дня наприкінці зміни партіями. Розмір партії готової продукції дорівнює добовому виробництву. Підприємство працює кожного дня без вихідних в одну зміну, тривалість якої 8 годин.
Грошові кошти за відвантажену споживачеві продукцію надходять на банківський рахунок підприємства, як правило, через 3 дні після моменту відвантаження продукції.
З метою мінімізації витрат на доставку матеріальних ресурсів менеджери підприємства вирішили купувати їх партіями. Розмір партії дорівнює триденному споживанню ресурсів на підприємстві. Поставка здійснюється протягом дня від моменту розміщення замовлення.
Необхідно визначити величину потреби підприємства в оборотному капіталі, обчисливши:
1. Добові витрати матеріальних ресурсів на підприємстві.
2. Норму запасу матеріальних ресурсів.
3. Норматив запасу матеріальних ресурсів.
З – 6. Виробнича потужність цукрового заводу 3 тис. т цукрового буряка на добу. Очікувана тривалість процесу виробництва цукру у 2005 році – 68 діб. Ціна 1 т цукрового буряка на умовах поставки «франко-склад покупця» 175 грн.
Необхідно:
1. Обчислити величину сезонного запасу сировини на підприємстві.
2. Розрахувати необхідну суму банківської позики під створення сезонного запасу, виходячи з наявності на момент початку закупівлі сировини власних коштів підприємства в сумі тис грн.
3. Визначити розмір плати за користування банківським кредитом, повернення якого планується через один місяць після завершення виробничого процесу на підприємстві.
З – 9. На основі даних таблиці 8, необхідно:
1. Визначити вартість переданих у виробництво та залишених на складі запасів сировини за умов застосування методів:
а) середньозваженої собівартості;
б) ФІФО;
в) ЛІФО.
2. Обґрунтувати доцільність використання конкретного методу оцінки запасів при визначені величини поточних витрат підприємства за перший квартал 2005 року.
3. Обґрунтувати доцільність використання конкретного методу оцінки запасів при визначені величини податкових зобов’язань підприємства зі сплати податку на прибуток у першому кварталі 2005 року.