Зміст
Практичне завдання:
1. Розподілити спільні витрати наступними методами:
√ натуральних показників;
√ вартості реалізації;
√ частки прибутку;
√ с використанням коефіцієнтів розподілу витрат, установлених виходячи із цін на продукцію.
2. Зробити висновки за отриманими результатами.
Вхідні дані
Таблиця 1 - ціни на продукцію, грн.
Продукція Ціна 1 т, грн.
Борошно в/с 8000
Борошно 1 с 7500
Борошно 2 с 6900
Крупа манна 6500
Висівки 2700
Повна собівартість помелу 5593 тис. грн.
Таблиця 2 - обсяги виробництва, т
Варіант Продукція
Борошно в/с Борошно 1 с Борошно 2 с Крупа манна Висівки
18 236 290 44 3 316
Вихідні таблиці
Таблиця 3 - розподіл спільних витрат борошномельного виробництва методом натуральних одиниць
Види продукції Обсяг виробництва, т Питома вага, часток Розподілені спільні витрати, тис. грн. Повна собівартість 1 тонни, грн. Ціна 1 т, грн. Рентабельність, %
Борошно в/с
Борошно 1 с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки
Разом х х х
Таблиця 4 - розподіл спільних витрат борошномельного виробництва методом вартості реалізації
Види продукції Обсяг виробництва, т Ціна 1 т, грн. Чистий дохід від реалізації, тис. грн. Питома вага, часток Розподілені спільні витрати, тис. грн. Повна собівартість 1 тони, грн. Рентабельність, %
Борошно в/с
Борошно 1 с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки
Разом
Таблиця 5 - розподіл спільних витрат борошномельного виробництва методом частки прибутку
Види продукції Обсяг виробництва, т Ціна 1 т, грн. Чистий дохід від реалізації, тис. грн. Прибуток, тис. грн. Розподілені спільні витрати, тис. грн. Повна
собівартість 1 тони, грн. Рентабельність, %
Борошно в/с
Борошно 1 с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки
Разом
Таблиця 6 - розподіл спільних витрат борошномельного виробництва методом з використанням коефіцієнтів розподілу витрат, установлених виходячи із цін на продукцію
Види продукції Обсяг виробництва, т Коефі-цієнт розподілу Умовний обсяг виробництва, у.о. Питома вага вага, часток Повна
собівартість, тис. грн. Повна
собівартість 1 тони, грн. Ціна 1 т, грн. Рентабельність, %
Борошно в/с
Борошно 1 с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки
Разом
Таблиця 7 - порівняльна характеристика результатів розрахунку за методами розподілу спільних витрат борошномельного виробництва
Показники Методи розподілу спільних витрат
Натуральних показників Вартості реалізації Частки прибутку З використанням коефіцієнтів розподілу витрат, установлених виходячи із цін на продукцію
1. Повна
собівартість 1 т, грн.
Борошно в/с
Борошно 1 с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки
2. Рентабельність, %
Борошно в/с
Борошно 1с
Борошно 2 с
Крупа манна
Висівки