Зміст
ЗАВДАННЯ 1
Визначити планову чисельність робітників-відрядників на агрофірмі «Перемога», якщо відома така інформація:
– плановий річний обсяг виробництва товарної продукції – 800 тис. од.;
– норма виробітку – 3 од./год.;
– тривалість робочої зміни – 8 год., підприємство працює у дві зміни;
– втрати часу на регламентовані простої – 4 %, на внутрішньозмінні втрати з вини робітників – 2 %;
– коефіцієнт виконання норми виробітку – 1,5;
– кількість робочих днів на плановий період – 250.
ЗАВДАННЯ 2
Визначити чисельність працівників молокопереробного підприємства «Молочар», зайнятих на нормованих роботах, якщо відома така інформація:
– реальний фонд робочого часу одного працівника – 1800 людино-год.;
Таблиця 1
Вихідна інформація до завдання
Продукція Річний обсяг випуску, тис. од. Нормативна трудомісткість
виробництва одиниці продукції, год. % виконання норм трудомісткості
Молоко, 2,5 % жирності, 1 л 15 5,0 95
Кефір, 2,5 % жирності, 1 л 16 5,4 110
Молоко, 3,2 % жирності, 1 л 20 6,0 105
Як зміниться чисельність працівників, якщо за рахунок скорочення простоїв реальний фонд робочого часу збільшиться на 10 %?
ЗАВДАННЯ 3
Визначити планову чисельність допоміжних робітників на агрофірмі «Перемога», якщо відома така інформація:
– обсяг робіт з технічного обслуговування – 4500 ремонтних одиниць;
– норма обслуговування одним робітником – 900 ремонтних одиниць;
– підприємство працює у дві зміни.
ЗАВДАННЯ 4
Розрахуйте потребу молокопереробного заводу в робітниках і службовцях. Заплануйте джерела погашення додаткової потреби у службовцях.
Вихідна інформація.
У минулому році молокозавод отримав продукції на 5944 тис. грн. Чисельність зайнятих на основному виробництві становила 92 особи, на допоміжному – 10, службовців – 12. Загальна кількість продуктивних годин відпрацьованих працівниками основного виробництва 154,08 тис. людино-год.
Річні значення природного вибуття робітників (у відсотках) за останні 5 років становили: Вр 1 = 2,7 %, Вр 2 = 2,9 %, Вр 3 = 2,5 %, Вр 4 = 3,2 %, Вр 5 = 3,0 %.
При розрахунках необхідно зважити на наступні прогнози на кінець планового періоду:
1) обсяг виробництва у постійних цінах збільшиться на 15 %;
2) застосування нової технології виробництва продукції дозволить збільшити продуктивність зайнятих в основному виробництві на 5 %;
3) введення нових форм організації праці персоналу дасть змогу збільшити ефективність використання робочого часу основних працівників на 5 %;
4) співвідношення між основними та допоміжними працівниками залишається незмінним.