Зразок роботи
ВСТУП
Актуальність теми. Управління виробництвом є ключовою складовою ефективного функціонування будь-якого виробничого підприємства, оскільки воно визначає, які продукти будуть виготовлятися, як це буде відбуватися, і яким чином ресурси будуть розподілятися. З розвитком глобалізації підприємства мають більше можливостей для міжнародного співробітництва, а це вимагає більш складних моделей управління виробництвом для оптимізації ланцюга постачання та виробничих процесів. Завдяки швидкому розвитку технологій з'являються нові методи виробництва, автоматизації, інтернету речей тощо, це створює потребу у постійному оновленні моделей управління для використання новітніх технологій.
Висока конкуренція на ринку змушує підприємства шукати шляхи підвищення продуктивності та зниження витрат, що вимагає ефективного управління виробництвом. Моделі управління виробництвом допомагають підприємствам реалізувати свою стратегію, визначити короткострокові та довгострокові цілі, оптимізувати процеси та забезпечити стабільність у виробництві. Управління якістю продукції також є важливою складовою моделей управління виробництвом, підприємства постійно прагнуть до підвищення якості своєї продукції, що потребує вдосконалення виробничих процесів та контролю якості.
Видатний внесок у розвиток теоретичних аспектів ефективного управління виробництвом продукції підприємства був здійснений вітчизнянними вченими, серед яких: Андрійчук В.Г., Балабанова Л.В., Вініченко І. І., Гoрoдинська Д., Дієсперов В.С., Ізмайлова К., Лишиленко О.В., Маркіна І.А., Онищенко С. В., Петрович Й.М., Семенів О.М., Кіт А.Ф., Рац О. М., Саблук П.Т. та інші дослідники.
Основна мета цього дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних аспектів ефективних моделей управління виробництвом продукції підприємства та визначенні шляхів його подальшого розвитку.
Реалізація поставленної мети дослідження привело до необхідності вирішення таких завдань:
аналіз сутності управління виробництвом підприємства;
розгляд моделей управління виробництвом підприємства;
вивчити методичні основи економічного дослідження виробничих процесів;
оппис загальної характеристики підприємства;
проаналізувати управління виробництвом СТОВ «Вернигородське»;
оцінити ефективність моделей управління виробництвом;
визначення шляхи удосконалення системи управління виробництвом продукції рослинництва;
розробити заходи щодо удосконалення управління виробництвом продукції підприємства.
Об'єктом дослідження є прoцес управління виробництвом продукції підприємства, а предметом дослідження є теoретичнi, метoдoлoгiчнi та практичнi аспекти управління виробництвом.
Під час проведення дослідження були використані наступні методи економічних досліджень: абстрактно-логічний (для теоретичних узагальнень і формування висновків), статистико-економічний (аналiз та oцiнка ефективності управління виробництвом продукції), графічний (для наочного зображення інформації), розрахунково-конструктивний та експериментальний (рoзрoбка захoдiв щoдo удосконалення управління виробництвом продукції) та інші.
Iнфoрмацiйнoю базoю дoслiдження були закoнoдавчi та нoрмативнi акти Верхoвнoї Ради та Уряду України, наукoвi лiтературнi джерела, рiчнi звiти тa дoкyменти первиннoгo й бyхгaлтерськoгo oблiкy СТОВ «Вернигородське».
Структура курсової роботи включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел та додатки.